Heisann. Jeg har fra før satt tre runder med øl fra sett (coopers wheat, muntons gold ipa og muntons gold highland heavy ale), og har forsåvidt vært fornøyd så langt, men tenker at det er på tide å avansere til ekstraktbrygging. Det blir ennå en stund til jeg får mulighet til å tenke på å meske selv på grunn av dårlig plass.
Jeg kunne godt tenkt meg å prøve en belgisk wit (jeg synes for eksempel Hoegarden er helt nydelig, og det samme om Nøgne Ø Wit). Er det noen som har en god oppskrift på en wit som kan brygges på ekstrakt?
Hvordan blir framgangsmåten her? Jeg har en kjele på 16 liter, som gjør at jeg kan koke ca halvparten av et brygg på 25 liter, right? Bør jeg koke bare halvparten av maltekstrakten sammen med all humle, eller går det greit å koke all ekstrakten? Jeg mener å ha lest et sted at man får dårligere utbytte av humlen dersom SG er mye høyere enn den ferdige vørteren er planlagt å bli.
Jeg har også lest litt om gjærstartere, og skjønner nå at det å bruke Wyeast flytende gjær direkte i vørteren ikke trenger å være nok (som kan forklare litt høy FG på alle tre bryggene mine). Kan jeg bruke rester av spraymalt jeg har liggende til en gjærstarter? Evt. hvor mye/stor bør en starter være til et slikt brygg?
Ellers - hva trenger jeg av utstyr utover det jeg allerede har (30-liters bøtte med kran, termometer, gjærlås, hevert, oechlevekt, 16-liters kjele, 5-litersfat, renslighet)? Humleposer til humle og krydder? Kanskje det er en idè å sette kran på kjelen også for å lettere kunne tappe over i gjæringsbøtta (eller blir det kanskje vanskelig å sette kran på en stålkjele)? Jeg lurer også på å lage meg en kjøler av kobberrør først som sist - dette trenger jeg jo uansett før eller siden når jeg skal over på maltbrygging. Kan jeg da ha nykokt vørter på nærmere 100 grader rett i gjæringsbøtta som er av plast og kjøle den der, eller må vørteren kjøles først?
Her ble det mange spørsmål på en gang, og det blir sikkert enda flere etterhvert ;-)
Det viktigste nå først er vel å finne en god oppskrift, slik at jeg kan få bestilt råvarene...
Jeg kunne godt tenkt meg å prøve en belgisk wit (jeg synes for eksempel Hoegarden er helt nydelig, og det samme om Nøgne Ø Wit). Er det noen som har en god oppskrift på en wit som kan brygges på ekstrakt?
Hvordan blir framgangsmåten her? Jeg har en kjele på 16 liter, som gjør at jeg kan koke ca halvparten av et brygg på 25 liter, right? Bør jeg koke bare halvparten av maltekstrakten sammen med all humle, eller går det greit å koke all ekstrakten? Jeg mener å ha lest et sted at man får dårligere utbytte av humlen dersom SG er mye høyere enn den ferdige vørteren er planlagt å bli.
Jeg har også lest litt om gjærstartere, og skjønner nå at det å bruke Wyeast flytende gjær direkte i vørteren ikke trenger å være nok (som kan forklare litt høy FG på alle tre bryggene mine). Kan jeg bruke rester av spraymalt jeg har liggende til en gjærstarter? Evt. hvor mye/stor bør en starter være til et slikt brygg?
Ellers - hva trenger jeg av utstyr utover det jeg allerede har (30-liters bøtte med kran, termometer, gjærlås, hevert, oechlevekt, 16-liters kjele, 5-litersfat, renslighet)? Humleposer til humle og krydder? Kanskje det er en idè å sette kran på kjelen også for å lettere kunne tappe over i gjæringsbøtta (eller blir det kanskje vanskelig å sette kran på en stålkjele)? Jeg lurer også på å lage meg en kjøler av kobberrør først som sist - dette trenger jeg jo uansett før eller siden når jeg skal over på maltbrygging. Kan jeg da ha nykokt vørter på nærmere 100 grader rett i gjæringsbøtta som er av plast og kjøle den der, eller må vørteren kjøles først?
Her ble det mange spørsmål på en gang, og det blir sikkert enda flere etterhvert ;-)
Det viktigste nå først er vel å finne en god oppskrift, slik at jeg kan få bestilt råvarene...