Hei felles ølbryggere!
Jeg skal i gang med mitt første ølbrygg. Bestemte meg for å hoppe over "nybegynnerfasen" med å brygge ekstrakt, og gå rett på all grain BIAB. Har lest meg endel opp på emnet, men når man først skal i gang kommer usikkerhetene!
Skal brygge et 25 Liters IPA sett jeg fikk til jul. Her kommer mitt første spørsmål: De 25 literne settet forteller om, beskriver det mengden øl man i teorien sitter igjen med etter gjæring?
Øvrige detaljer om brygget fra etiketten på kornsekken:
"En gyllen ale med ye bitterhet og humlesmak.
Alkoholprosent ca 7% (OG ca 1065 - 1070)
IBU: 60 - meget bitter
En fuktig, bitter, sterk og forfriskende ale. En favoritt blant mange hjemmebryggere.
Maltblanding inneholder ca:
86% Pale ale malt
7% Red X
6% Hvete
1% Biscuit
50g Galena 13% alfa
200g Cascade
Safale gjær
1-trinns mesking, 60 min 63-38 grader
Gjæringstemperatur 18-25 grader
Tilsett 5gr sukker pr liter før ølet settes på flasker eller fat (for karbonering)"
Jeg stusser over er at oppskriften på etiketten ikke nevner tidsintervaller for koking, det være seg total koketid eller tidspunkt for humletilsetning. Noen som har noen innspill rundt dette?
Så litt om mitt utstyr:
33L meske/kokekjele laget av en 33L gjæringsbøtte, med to vannkokerelementer samt humlefilter tilkoblet tappekran. Planen er og kjøre BIAB med dette, og å gjære på en 33L gjæringsbøtte ved romtemperatur. Skal så ha det på flaske etter et par uker, men den tid den glede Har testet utstyret med vann og 27L brukte 45min på å koke, spiralkjøleren jeg har laget kjølte dette fra kokende til 25 grader på 15 minutter.
Spørsmål jeg sitter med:
- Jeg sitter med en følelse av at jeg ikke kommer til å klare å lage hele batchen i mitt 33L "kjele"?
- Hvor mye vann skal jeg bruke?
- Hvis jeg tar utgangspunkt i 60 min koking, når skal jeg tilsette humlen?
- Kan jeg bare ha gjæren rett opp i vørteren når denne er trygt i gjæringsbøtta, eller må jeg blande den ut med litt vann først osv?
På forhånd tusen takk for hjelp!
Bendik
PS: Bildet av alt utstyret er fra før jeg bygde meske/koke-kjelen.
Jeg skal i gang med mitt første ølbrygg. Bestemte meg for å hoppe over "nybegynnerfasen" med å brygge ekstrakt, og gå rett på all grain BIAB. Har lest meg endel opp på emnet, men når man først skal i gang kommer usikkerhetene!
Skal brygge et 25 Liters IPA sett jeg fikk til jul. Her kommer mitt første spørsmål: De 25 literne settet forteller om, beskriver det mengden øl man i teorien sitter igjen med etter gjæring?
Øvrige detaljer om brygget fra etiketten på kornsekken:
"En gyllen ale med ye bitterhet og humlesmak.
Alkoholprosent ca 7% (OG ca 1065 - 1070)
IBU: 60 - meget bitter
En fuktig, bitter, sterk og forfriskende ale. En favoritt blant mange hjemmebryggere.
Maltblanding inneholder ca:
86% Pale ale malt
7% Red X
6% Hvete
1% Biscuit
50g Galena 13% alfa
200g Cascade
Safale gjær
1-trinns mesking, 60 min 63-38 grader
Gjæringstemperatur 18-25 grader
Tilsett 5gr sukker pr liter før ølet settes på flasker eller fat (for karbonering)"
Jeg stusser over er at oppskriften på etiketten ikke nevner tidsintervaller for koking, det være seg total koketid eller tidspunkt for humletilsetning. Noen som har noen innspill rundt dette?
Så litt om mitt utstyr:
33L meske/kokekjele laget av en 33L gjæringsbøtte, med to vannkokerelementer samt humlefilter tilkoblet tappekran. Planen er og kjøre BIAB med dette, og å gjære på en 33L gjæringsbøtte ved romtemperatur. Skal så ha det på flaske etter et par uker, men den tid den glede Har testet utstyret med vann og 27L brukte 45min på å koke, spiralkjøleren jeg har laget kjølte dette fra kokende til 25 grader på 15 minutter.
Spørsmål jeg sitter med:
- Jeg sitter med en følelse av at jeg ikke kommer til å klare å lage hele batchen i mitt 33L "kjele"?
- Hvor mye vann skal jeg bruke?
- Hvis jeg tar utgangspunkt i 60 min koking, når skal jeg tilsette humlen?
- Kan jeg bare ha gjæren rett opp i vørteren når denne er trygt i gjæringsbøtta, eller må jeg blande den ut med litt vann først osv?
På forhånd tusen takk for hjelp!
Bendik
PS: Bildet av alt utstyret er fra før jeg bygde meske/koke-kjelen.