Mitt andre brygg.

Da var mitt andre brygg godt igang med gjæringen. Kjøpte fra Maltbua forrige fredag eller noe, og fikk telefon på formiddagen om at fyren faktisk var i Bergen og kunne levere på døra! Snakker om service! Jeg mottok 1 kilo lys karamellmalt, 3 kg lys spraymalt, 100g East Kent Goldings, 100g saaz og 100g Cascade. Et rør med White Labs English Ale måtte også med.

Bryggedagen ble da onsdagen, ettersom jeg ikke hadde tålmodighet til å vente noe særlig på at bryggekameraten min skulle få tid.(Merket dog at det er best å være 2, spesielt hvis man skal loggføre) Kjøpte meg BH-pose på H&M for å trekke 600g med karamellmalt. Var litt usikker på hvordan jeg skulle trekke den, men etter noen telefoner rundt omkring ble jeg anbefalt å starte kokeplaten og trekke spesialmalten til vannet nådde 75 grader. Etter ca 40 minutter var vannet ved 75 grader (kunne egentlig vært ved 75 grader litt før dette, men jeg roet varmen på kjelen fordi skyllevannet tok litt lengre tid å bli varmt. Må anskaffe meg vannkoker.) Skylte så over med 2 liter vann. Var som nevnt usikker på om prosedyren her var helt korrekt, men jeg smakte på noen maltkorn etter trekkingen, og sødmen som hadde vært i kornet i forkant var mer eller mindre  borte, det smakte ca som havre med litt malt-fylde.

Kokte vørteren i flere omganger, en gryte på 19 liter (med 18 liter vørter i) ble kokt side om side med en 5-liters gryte. Siktet på å ende opp med 21 liter ferdig vørter til gjæring.

Humling og andre tilsetninger ble som følger:
40g Cascade 60 min
20g Saaz 20 min
2g Klar Urt 10 min
20g East Kent Goldings 1 min.


Jeg har enda ikke fått råd til kobberrør, så det ble kjølt ned ved å la gryten stå med våte håndklær rundt seg over natten. Ikke optimalt, men hvis det skjærer seg så har jeg iallefall lært ;)

Jeg hadde lagd en gjærstarter 16 timer i forveien med 1 liter kokt og nedkjølt vann + 10 spiseskjeer spraymalt. Jeg tror derimot jeg var lite rutinert med å riste denne, det ble en hektisk dag og det glapp helt fra hodet mitt. Da det etter ca 12 timer enda ikke hadde ploppet fra gjærlåsen fikk jeg litt panikk og drog frem en pakke tørr overgjær som backup dersom ikke plan B fungerte. Plan B gikk ut på å bruke en restdel av White Labs-røret som jeg hadde planer om å dyrke frem til å ha på et sterilt syltetøyglass til å få mer gjærceller å ta fatt med. Dette hadde på den lille tiden blitt en klump-ansamling gjær med diameter på ca 3 cm som jeg ristet ut og helte oppi vørteren. Får heller bruke gjærkaken til slutt som starter for en gjær jeg kan bruke til neste brygg. Plopping i gjærlåsen tok til ca 2-3 timer etter dette. Det kan ha vært lekkasje i lokket da, fikk temmelig panikk da jeg merket at det muligens var lekkasje i lokket, så jeg fant frem et lokket til dunk nr 2, vasket og steriliserte det og byttet om lokk i en fei. Kanskje gjæringen var igang men lekkasje forhindret plopping? Lurer på om jeg skal stikke om brygget nå til torsdag på dunk nr. 2 og tørrhumle?

For å oppsummere da.
21 liter ferdig vørter.
3 kg spraymalt
600g karamellmalt.
40g cascade bitter
20g saaz aroma
20g ekg 1 min
2g klar urt

Skal på hyttetur 19 juni (med pettergk fra forumet, faktisk) og håper å kunne ta med en del av dette brygget til å nytes ved innsjøen på Bentebølsætra.
 
Det blir nok øl av dette!

Et par råd:

Bruk 100 g spraymalt per liter starter. Da får du en rimelig optimal vørterstyrke i starteren. Du trenger heller ikke gjærlås på starteren. Legg over aluminiumsfolie, og rist starteren så ofte du kan, dersom du ikke har magnetrører.

Ikke vær paranoid når det gjeller tett/utett lokk på gjæringsdunken. Det er ikke farlig å gjære med åpent lokk. Det du vil unngå er å få stør ov fluer oppi ølet, men gjærlås er ikke et must. Jeg gjærer alt ølet mitt uten gjærlås mens stormgjæringen pågår. Plopping/ikke plopping i gjærlåsen er forøvrig ikke noen videre god indikasjon på om gjæringen er god eller ikke. Om det tok to-tre timer før det ploppet, så er det svært KORT tid å vente før man ser tegn til gjæring. Tiden man må vente for å se tegn til gjæring vil variere fra gjærtype til gjærtype, og betydningen av kort ventetid, gjerne kalt "lag time" er ganske overdrevet.

Kjøl grytene i vannbad, f.eks i badekaret om du ikke har en skikkelig kjøler. Dette korter ned tiden betraktelig..

La ølet stå til primærgjæring i 10-14 dager før du ev. stikker det om til et nytt kar for tørrhumling. Du kan eventuelt gjøre det litt før, men det er lurt å vente til ølet har begynt å klarne litt, slik at det ikke er for mye gjær igjen i ølet.

Jeg tror du får et ok øl!
 
Jeg er nok litt farget av hva erfaringen min har vært med det første brygget, og når det begynte å ploppe etter kanskje 90 minutter så har jeg ikke akkurat stor referansebase for hva som er normalt. Formulerte meg kanskje litt kronglete, men det var ved 3 timer etter tilsettingen av gjær jeg begynte å lure litt, og ved 15 timer etterpå fikk jeg i mer eller mindre grad noia. Kan godt vente 14 dager før omstikk. Da har jeg tid til 1 uke på sekundærkar og 1 uke på flaske før hytteturen. Forstår det som at humle ikke inneholder stoffer som kan infisere brygget så lenge det er lagret forsvarlig?

Jeg hadde lest et sted på nettet at tommelfingerregel for gjærstarter var 1 spiseskje pr dl vann, men siden spiseskjeer er varierende størrelse (spesielt på hybel  :roedme: ) så blir dette da litt unøyaktig. Mulighet for vannbad har jeg heller ikke, ettersom vasken ikke har plass til vann dersom gryten står oppi den og vi ikke har badekar.

Tror jeg kan overtale en kamerat som er glad i å fikle med elektronikk til å lage meg en magnetrører av en gammel PC-vifte og noen kondensatorer. Fant et koblingsdiagram på det, og når jeg forstår meg på det, så burde det være null problem for ham.
 
Hvorfor ikke kjøpe en stor svart murerbøtte eller lignende for å bruke til vannbad? Disse selges rimelig hos alle byggvareforretninger og f.eks. Europris. Mulig det vil være fare for at den smelter i bunnen når kokekjelen settes nedi uten noen varmebarriere imellom, men kanskje fire-fem mursteiner eller lignende lagt i først ordner den biffen.
 
Jeg kjenner noen som bruker murerbøtte til dette formålet. Det funker visst greit.

15 timer er heller ikke nødvendigvis spesielt lenge å vente. Når det nærmer seg et par døgn, kan det være grunn til bekymlring. Poenget er at om man har brukt nok og frisk gjæør til å begynne med, er lag-tiden egentlig uvesentlig.

Faren for infeksjon ved tørrhumling er forsvinnende liten. De som har vært uheldig og fått infeksjon i tørrhumlet øl har mest sannsynlig fått den som en følge av at andre ting enn humlen har tilført bakterier.

En uke til flaskegjæring kan gå bra, men det kan også bli litt knapt. Ikke sikkert om du vil få karbonert og klaret ølet på såpass kort tid, men det er jo selvsagt bare å prøve! Lykke til. Ølet blir nok fint, selv om det kanskje tar litt lienger tid enn du har beregnet.
 
Hadde satt av en måned i utgangspunktet, spørsmålet var vel bare inndelingen av primærgjæring, sekundærgjæring og flaskegjæring på denne måneden, ser nå på kalenderen at jeg faktisk har 10 dager til flaskegjæring dersom det står 2 uker på primærgjæring og 1 uke på sekundærgjæring.

Skal anskaffe meg murerbøtte da, med pilsavkjøling i vannbad har jeg erfart at en dugelig mengde salt i vannet vil gi raskere nedkjøling, så jeg tenkte salt + isvann skulle gi grei nedkjøling?
 
For å blande meg inn igjen: Mitt andre ag-brygg var en american amber ale. Jeg hadde i mindre sukker enn i mitt første (en lager) dvs ca 95 gram på 23 liter og trodde brygget var mislykket da jeg hadde lite kullsyre etter rundt to uker på flaske. Men nå, som det har gått over tre, - tror jeg - er det bare fryd og glede. Skummer som bare det.
 
Dropp sekundærgjæring, er mitt råd :)  La stå til det ikke lenger er noe aktivitet, vent en uke til, og tapp så rett på flaske. Da minimerer du risikoen for oksidering og infeksjon, og ølet får tid til å bli ordentlig ferdig.
 
Bare som et eksperiment kan man også sette et par flasker litt varmere under ettergjæringen som for eksempel på det bannlyste badegulvet. Jeg har prøvd dette med stort hell. Greit å få stillet nysgjerrigheten hos en fersk brygger (meg selv inklusive), så resten av flaskene får stå i fred til de er ferdige. Man blir tross alt litt lei av å tygge malt og smake på varm vørter...
 
Har nå etter to uker flasket brygget. FG var på 1.014 som var som forventet fra beercalc.dk. Brukte 5 g sukker pr liter til karbonering. Nå er det bare å vente to uker til.
 
Til min store forargelse hadde jeg regnet feil på priming-sukkeret. Jeg sliter en del med grunnleggende hoderegning (kanskje derfor jeg studerer filosofi? ;) ) og har funnet ut at jeg brukte bare 3g pr liter til priming. Med dette som unnskyldning spratt jeg en flaske etter bare 3 dager på flaske, og det var faktisk allerede ganske tilfredstillende karbonert. Litt vrangt å uttale seg om smaken før det har fått litt tid på flaske, men jeg havnet iallefall i nabolaget av hva jeg hadde forestilt meg. Det har en bismak jeg ikke helt greier å sette fingeren på som jeg også opplevde med mitt første brygg. En form for bitterhet som ligger i munnen på samme måte som jern-smak, uten at det smaker jern. Denne blir jeg derimot "immun" for etter første slurk, men er jo såklart noe jeg helst kunne klart meg uten. Det skjedde et temperaturavvik under gjæringen etter at mine romkamerater lukket døren til rommet hvor dunken stod. Dette førte til at det ikke kom varme inn på rommet og temperaturen sank raskt til 15 grader. Dagen etterpå kom tropevarmen til Bergen, og på det meste kan det ha vært 25 grader der inne. Hvilken temperatur vørteren holdt og hvor raskt en 20 liters vørter til gjæring svinger i temperatur vet jeg ikke. Dette skjedde 3 dager uti gjæringen men etter dette holdt rommet 20 grader hver gang jeg var inne og målte.

Med forbehold om at smaken kan balansere seg så var det umiddelbart kanskje litt for heftig karamellsmak og definitivt rom for mer bitterhet. Ellers fruktig men dessverre for dårlig skumholdbarhet. Dette fikses ved å bruke hvete?
 
Helge T skrev:
Det har en bismak jeg ikke helt greier å sette fingeren på som jeg også opplevde med mitt første brygg. En form for bitterhet som ligger i munnen på samme måte som jern-smak, uten at det smaker jern. Denne blir jeg derimot "immun" for etter første slurk, men er jo såklart noe jeg helst kunne klart meg uten.

Kan det være beskhet, som i grapefrukt? Det er vel noen av humlene som gir en sånn type bitter-/beskhet. Jeg hadde den smaken på forrige brygg, hvor Northern Brewer var bitterhumle. Jeg er ikke fan av grapefrukt...

I gårsdagens brygg ble det Styrian Goldings og en liten slump med Saaz som bitterhumle, SG som aroma. IBU 27. Så håper jeg det blir mere allment akseptabelt.  :biersmile:
 
Tilbake
Topp