Da var mitt andre brygg godt igang med gjæringen. Kjøpte fra Maltbua forrige fredag eller noe, og fikk telefon på formiddagen om at fyren faktisk var i Bergen og kunne levere på døra! Snakker om service! Jeg mottok 1 kilo lys karamellmalt, 3 kg lys spraymalt, 100g East Kent Goldings, 100g saaz og 100g Cascade. Et rør med White Labs English Ale måtte også med.
Bryggedagen ble da onsdagen, ettersom jeg ikke hadde tålmodighet til å vente noe særlig på at bryggekameraten min skulle få tid.(Merket dog at det er best å være 2, spesielt hvis man skal loggføre) Kjøpte meg BH-pose på H&M for å trekke 600g med karamellmalt. Var litt usikker på hvordan jeg skulle trekke den, men etter noen telefoner rundt omkring ble jeg anbefalt å starte kokeplaten og trekke spesialmalten til vannet nådde 75 grader. Etter ca 40 minutter var vannet ved 75 grader (kunne egentlig vært ved 75 grader litt før dette, men jeg roet varmen på kjelen fordi skyllevannet tok litt lengre tid å bli varmt. Må anskaffe meg vannkoker.) Skylte så over med 2 liter vann. Var som nevnt usikker på om prosedyren her var helt korrekt, men jeg smakte på noen maltkorn etter trekkingen, og sødmen som hadde vært i kornet i forkant var mer eller mindre borte, det smakte ca som havre med litt malt-fylde.
Kokte vørteren i flere omganger, en gryte på 19 liter (med 18 liter vørter i) ble kokt side om side med en 5-liters gryte. Siktet på å ende opp med 21 liter ferdig vørter til gjæring.
Humling og andre tilsetninger ble som følger:
40g Cascade 60 min
20g Saaz 20 min
2g Klar Urt 10 min
20g East Kent Goldings 1 min.
Jeg har enda ikke fått råd til kobberrør, så det ble kjølt ned ved å la gryten stå med våte håndklær rundt seg over natten. Ikke optimalt, men hvis det skjærer seg så har jeg iallefall lært
Jeg hadde lagd en gjærstarter 16 timer i forveien med 1 liter kokt og nedkjølt vann + 10 spiseskjeer spraymalt. Jeg tror derimot jeg var lite rutinert med å riste denne, det ble en hektisk dag og det glapp helt fra hodet mitt. Da det etter ca 12 timer enda ikke hadde ploppet fra gjærlåsen fikk jeg litt panikk og drog frem en pakke tørr overgjær som backup dersom ikke plan B fungerte. Plan B gikk ut på å bruke en restdel av White Labs-røret som jeg hadde planer om å dyrke frem til å ha på et sterilt syltetøyglass til å få mer gjærceller å ta fatt med. Dette hadde på den lille tiden blitt en klump-ansamling gjær med diameter på ca 3 cm som jeg ristet ut og helte oppi vørteren. Får heller bruke gjærkaken til slutt som starter for en gjær jeg kan bruke til neste brygg. Plopping i gjærlåsen tok til ca 2-3 timer etter dette. Det kan ha vært lekkasje i lokket da, fikk temmelig panikk da jeg merket at det muligens var lekkasje i lokket, så jeg fant frem et lokket til dunk nr 2, vasket og steriliserte det og byttet om lokk i en fei. Kanskje gjæringen var igang men lekkasje forhindret plopping? Lurer på om jeg skal stikke om brygget nå til torsdag på dunk nr. 2 og tørrhumle?
For å oppsummere da.
21 liter ferdig vørter.
3 kg spraymalt
600g karamellmalt.
40g cascade bitter
20g saaz aroma
20g ekg 1 min
2g klar urt
Skal på hyttetur 19 juni (med pettergk fra forumet, faktisk) og håper å kunne ta med en del av dette brygget til å nytes ved innsjøen på Bentebølsætra.
Bryggedagen ble da onsdagen, ettersom jeg ikke hadde tålmodighet til å vente noe særlig på at bryggekameraten min skulle få tid.(Merket dog at det er best å være 2, spesielt hvis man skal loggføre) Kjøpte meg BH-pose på H&M for å trekke 600g med karamellmalt. Var litt usikker på hvordan jeg skulle trekke den, men etter noen telefoner rundt omkring ble jeg anbefalt å starte kokeplaten og trekke spesialmalten til vannet nådde 75 grader. Etter ca 40 minutter var vannet ved 75 grader (kunne egentlig vært ved 75 grader litt før dette, men jeg roet varmen på kjelen fordi skyllevannet tok litt lengre tid å bli varmt. Må anskaffe meg vannkoker.) Skylte så over med 2 liter vann. Var som nevnt usikker på om prosedyren her var helt korrekt, men jeg smakte på noen maltkorn etter trekkingen, og sødmen som hadde vært i kornet i forkant var mer eller mindre borte, det smakte ca som havre med litt malt-fylde.
Kokte vørteren i flere omganger, en gryte på 19 liter (med 18 liter vørter i) ble kokt side om side med en 5-liters gryte. Siktet på å ende opp med 21 liter ferdig vørter til gjæring.
Humling og andre tilsetninger ble som følger:
40g Cascade 60 min
20g Saaz 20 min
2g Klar Urt 10 min
20g East Kent Goldings 1 min.
Jeg har enda ikke fått råd til kobberrør, så det ble kjølt ned ved å la gryten stå med våte håndklær rundt seg over natten. Ikke optimalt, men hvis det skjærer seg så har jeg iallefall lært
Jeg hadde lagd en gjærstarter 16 timer i forveien med 1 liter kokt og nedkjølt vann + 10 spiseskjeer spraymalt. Jeg tror derimot jeg var lite rutinert med å riste denne, det ble en hektisk dag og det glapp helt fra hodet mitt. Da det etter ca 12 timer enda ikke hadde ploppet fra gjærlåsen fikk jeg litt panikk og drog frem en pakke tørr overgjær som backup dersom ikke plan B fungerte. Plan B gikk ut på å bruke en restdel av White Labs-røret som jeg hadde planer om å dyrke frem til å ha på et sterilt syltetøyglass til å få mer gjærceller å ta fatt med. Dette hadde på den lille tiden blitt en klump-ansamling gjær med diameter på ca 3 cm som jeg ristet ut og helte oppi vørteren. Får heller bruke gjærkaken til slutt som starter for en gjær jeg kan bruke til neste brygg. Plopping i gjærlåsen tok til ca 2-3 timer etter dette. Det kan ha vært lekkasje i lokket da, fikk temmelig panikk da jeg merket at det muligens var lekkasje i lokket, så jeg fant frem et lokket til dunk nr 2, vasket og steriliserte det og byttet om lokk i en fei. Kanskje gjæringen var igang men lekkasje forhindret plopping? Lurer på om jeg skal stikke om brygget nå til torsdag på dunk nr. 2 og tørrhumle?
For å oppsummere da.
21 liter ferdig vørter.
3 kg spraymalt
600g karamellmalt.
40g cascade bitter
20g saaz aroma
20g ekg 1 min
2g klar urt
Skal på hyttetur 19 juni (med pettergk fra forumet, faktisk) og håper å kunne ta med en del av dette brygget til å nytes ved innsjøen på Bentebølsætra.