Miner første brygg, kommentarer?

Mitt første innlegg her. har vært ivrig leser i noen uker/mnd. Jeg har også lest boken «moderne hjemmebrygging». Jeg har brygget 4 brygg og er interessert i kommentarer på noen av disse. Sliter fortsatt med terminologien så visse feil regner jeg med det kommer i dette innlegget.

Jeg brygger etter kjøleboksmetoden som ble beskrevet i boken jeg nevnte.

Første brygg hadde jeg ikke kontroll på noe og kunne ikke se noe gjæring etter en uke så jeg hellte det ut.

Brygg to var Uncle Sam´s american pilsner. Komplett sett fra Bryggeland. Bryggingen gikk mye greiere denne gangen (bortsett fra noe søl på gulvet). Gjærer på 10-11 grader i mørkt rom. Har nå stått i 10 dager og det kommer fortsatt ett og annet plopp i gjærlåsen. Planlegger om å flaske dette en gang neste uke. Da er det nærmere 3 uker til gjæring (har fortstått det slik at undergjæret øl skal gjære i 2-3 uker?).

Brygg tre var Varingens lyse (etter oppskrift fra forumet her). Brygget gikk igjen bra. Wyast 1098 British ale yeast ble byttet med dry english ale yeast WLP007. Brygget kjøles til 21 grader på 24 min. Brygget holder da 1,055. Satt til gjæring i 21-22 grader. Sjekker brygget etter 11 tim og gjæring er godt igang. Det er 3 dager siden jeg satte dette brygget. Gjæringen har roet seg kratig. Regner med at dette også flaskes neste uke. Har da stått ca 12 dager.

Brygg fire var Kvite Krist (etter oppskrift på forumet). Grei brygging. Merker at hevert er noe dritt. Slanger som hopper ut av kjeler, samt vakum som ikke kommer… Vørter til gjæring på 1,050. Satt til gjæring i 21-22 grader. Gjæring igang ila 6-7 tim. Ploppet volsomt første døgnet, men har roet seg kraftig nå. 2 dager siden det ble satt.

Takknemlig for tips og kommentarer på det som er beskrevet her. Spesiellt mtp hvor lenge det skal stå til gjæring. Er det noen retningslinjer å gå etter for når det er klart til flasking. Er det bare å flaske overgjæret etter 10-14 dager og undergjæret etter 14-21 dager?
 
Ja, det meste er utgjæra etter 7-10 dagar, men normal praksis er då å late det stå slik du skildrar. I tillegg til å telje dagar slavisk ville eg målt gravity før tapping.

Ser ut til at den største feilen du gjorde var å tømme ut brygg nr 1 he-he. Kanskje var berre lokket eller gjærlåsen dårleg festa?
 
Det første brygget ble gjæret på en gammel vinballong der gummien ikke tettet godt rundt. Fikk ikke vasket ballongen godt nok. Så selv om jeg desinfiserte m starsan hadde jeg ingen god følelse. Ville unngå at det første brygget smakte drit.

Hvordan vet man om man får infeksjon i ett brygg? Er det slik at det VET man når det skjer? Oppdages dette nårsomhelst i prosessen, eller er det slik at det kan man først oppdage etter 14 dager på flaske?
 
Tilbake
Topp