Min måte å gjære lager.

Mortenpip

Norbrygg-medlem
Kommer mange spm om gjæring av lager. Så jeg skriver litt om hvordan jeg gjør det.
Jeg bruker en Helles på 1048 som skal få hjelp av wlp833 for å komme ned til 1010 som eks.
Jeg kjøler til 8 grader og pitcher NOK gjær med god helse som også holder 8 grader.
Kjører ren O2 med 1l/min i 90 sekunder.
Når gjæret er i setter jeg styringen i gjærskapet til 9 grader og lar den stå der til 2/3 av utgjæringen er unnagjort. (dvs. at her skal det gjæres ned fra 48 til 10 altså 38 poeng. 2/3 her vil da være når den har gjæret ned 25 poeng og SG er 23.) dette bruker wlp833 i mitt tilfelle 8 dager på.
Da øker jeg temp med 1 grad i døgnet til 14 grader og lar den gjøre seg ferdig og nå FG der.
Når FG er nådd senker jeg med 2 grader i døgnet til 2 grader og tapper.

Om dette er den best måten vet jeg ikke, men det blir nå gode lagere som gjør det greit i div konkurranser, på julebordet og ikke minst på terrassen en varm sommerdag.
 
Tilbake
Topp