Meskekatastrofe?

Uansett kor mykje ein les før ein går i gong med det fyrste brygget vil mykje kunne gå gale. Og det gjorde det nok.

Meskar i ei gryte på 36L på komfyren. Hadde kontroll på meskinga i dei fyrste 10 min, men då temperaturen byrja og falle frå 66 nedover til 63-64 fyrte eg opp kokeplata igjen. Steiketermometeret låg nok litt forkjært mellom maltkledet og grytekanten. Rørte jamnt og trutt.

Brått byrja det å knitre frå boten av gryta, som om ei oppkok var nærme. Ganske riktig. Justerte på termometeret, som då viste 90 grader! Malten fekk nok rundt 90 grader i 3-4 minutt, før eg fekk kjølt ned vørteren ved å tilsete ytterlegare væske.

Det stabiliserte seg så på 74 i 20 minutt, og fall under 70 etter 35 min. Enda ut på 66 grader etter 60 min. Den planlagde skyllinga på 77 gr har eg droppa inntil vidare, ettersom denne væskemengda vart nytta til å kjøle ned vørteren.

Kva kan vera neste steg her, vil vørteren vera brukbar?

OG er no målt til fattige 1.044.

Takknemleg for alle tips.
 
Du kan nok vente deg et litt søtt og astringent øl, men det trenger ikke bli så hakkende gale likevel. Jeg ville fortsatt som normalt.
 
Så bitterheita utskilt av tanninane vil forhindre noko av gjæringa, kan det i tilfelle lønne seg å køyre på med meir gjær enn planlagt?
 
Å senke temperaturen på mesken er egentlig nyttesløst. Hvis bare deler av mesken har for høy temperatur, er det litt hjelp.
Mer gjær hjelper minimalt på utgjæringen.
Flere sauer spiser ikke mere mat, det går bare raskere.
Vi er ikke ute etter å fore sauen, vi vil ha etterlatenskapen :)
Stygg, og ikke helt korrekt samenligning, men nogenlunde :)
 
magne1972 skrev:
Å senke temperaturen på mesken er egentlig nyttesløst. Hvis bare deler av mesken har for høy temperatur, er det litt hjelp.
Mer gjær hjelper minimalt på utgjæringen.
Flere sauer spiser ikke mere mat, det går bare raskere.
Vi er ikke ute etter å fore sauen, vi vil ha etterlatenskapen :)
Stygg, og ikke helt korrekt samenligning, men nogenlunde :)

Hvor er 'liker-knappen'?
 
magne1972 skrev:
Å senke temperaturen på mesken er egentlig nyttesløst. Hvis bare deler av mesken har for høy temperatur, er det litt hjelp.
Mer gjær hjelper minimalt på utgjæringen.
Flere sauer spiser ikke mere mat, det går bare raskere.
Vi er ikke ute etter å fore sauen, vi vil ha etterlatenskapen :)
Stygg, og ikke helt korrekt samenligning, men nogenlunde :)

Flere sauer spiser ikke mer mat enn det som er tilgjengelig uavhengig av hvor mange sauer det finnes :)
 
Sauane førte ihvertfall dette brygget ned på 1.010. Ikkje noko spesielt søtt på smak er det heller. Står no til karbonering.

Med tanke på mesketemperaturen, er det nok ein grunn til å slappe av om noko tilsynelatande går gale under brygging.
 
Tilbake
Topp