Hei. Jeg har fått akvariumspumpe av svigerfar til bursdagen og har tenkt å bruke den til neste brygg. Men jeg leser forskjellige synspunkter på denne måten å lufte vørter på, blant annet i denne artikkelen og diskusjonen etterpå http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,761.0.html og her http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,567.15.html . Et viktig poeng er, etter som jeg forstår, at vørter i likevekt med luft har et innhold av oksygen på 8 ppm, noe man kan oppnå ved å riste beholderen i relativt kort tid eller ved å boble luft i 5 minutter. Eller for de mer avanserte av oss, ved å boble oksygen i kort tid. For noen øltyper anbefales det et høyere innhold av oksygen en de maksimale 8 ppm man kan oppnå i likevekt med luft. Med andre ord er man i saksa dersom man ikke har tilgang på ren oksygen og har lyst til å brygge en av disse øltypene (bortsett fra en liten tanke: Hvordan klarte man å brygge slikt øl før, uten gassflasker med ren oksygen?)
Jeg har lest flere steder ettertrykkelig påpekt at man lufter vørteren først, deretter pitcher man gjæren. Så sakser jeg fra John Palmers How to brew om oksygeninnhold ved forskjellige luftemetoder (s. 70, litt forkortet): Shaking: 8 ppm. Pooring cooled worth back and forth: 8 ppm. Bronze or stainless steel airstone with aquarium pump for a half-hour: 8 ppm, sustained (min utheving). Airstone with oxygen tank and bubbling for 5 minutes: 25 ppm. Videre, oversatt: Gjæren prosesserer oksygenet hurtig, typisk i løpet av mindre enn en time og En akvariumspumpe og brusestein vil gi 8 ppm i 5 gallons i løpet av 5 minutter, men det anbefales å lufte en halvtime for å være sikker på at gjæren får det den trenger. Også i denne lenken: http://forums.moreflavor.com/viewtopic.php?f=6&t=16266&st=0&sk=t&sd=a&hilit=pure+oxygen&start=15 skriver han at han mener han får bedre øl ved bruk av akvariumspumpe i 30 minutter enn ved bruka av rent oksygen fordi gjæren får mer tid med det oppløste oksygenet.
Spørsmålet mitt blir da som følger: Skal jeg tolke dette slik at man først pitcher gjæren og deretter lufter med akvariumspumpe i 30 minutter, og at man på denne måten bryter den magiske 8 ppm-grensen (effektivt sett) fordi gjæren får en kontinuerlig tilgang på oksygen i løpet av en lengre periode under formeringsfasen?
Om noen skulle lure: Grunnen til at jeg ønsker å gå bort fra å riste beholderen for å få inn oksygen var at jeg opplevde å knuse en glassballong i badekaret forleden. Full, riktignok bare med krystallsodavann, men opplevelsen var ubehagelig nok til at jeg ikke har lyst til å herse for mye med glassballongene i framtida. Her er det ikke snakk om sikkerhetsglass som knuser i tusen ufarlige biter... Til de av dere som bruker glassballonger og ikke har hatt fornøyelsen av å knuse en, kan jeg informere om at godset kan være riktig tynt, bare et par millimeter. Mulig min var et dårlig eksemplar, men det er dessverre ikke så mange gode måter å teste det på...
Jeg har lest flere steder ettertrykkelig påpekt at man lufter vørteren først, deretter pitcher man gjæren. Så sakser jeg fra John Palmers How to brew om oksygeninnhold ved forskjellige luftemetoder (s. 70, litt forkortet): Shaking: 8 ppm. Pooring cooled worth back and forth: 8 ppm. Bronze or stainless steel airstone with aquarium pump for a half-hour: 8 ppm, sustained (min utheving). Airstone with oxygen tank and bubbling for 5 minutes: 25 ppm. Videre, oversatt: Gjæren prosesserer oksygenet hurtig, typisk i løpet av mindre enn en time og En akvariumspumpe og brusestein vil gi 8 ppm i 5 gallons i løpet av 5 minutter, men det anbefales å lufte en halvtime for å være sikker på at gjæren får det den trenger. Også i denne lenken: http://forums.moreflavor.com/viewtopic.php?f=6&t=16266&st=0&sk=t&sd=a&hilit=pure+oxygen&start=15 skriver han at han mener han får bedre øl ved bruk av akvariumspumpe i 30 minutter enn ved bruka av rent oksygen fordi gjæren får mer tid med det oppløste oksygenet.
Spørsmålet mitt blir da som følger: Skal jeg tolke dette slik at man først pitcher gjæren og deretter lufter med akvariumspumpe i 30 minutter, og at man på denne måten bryter den magiske 8 ppm-grensen (effektivt sett) fordi gjæren får en kontinuerlig tilgang på oksygen i løpet av en lengre periode under formeringsfasen?
Om noen skulle lure: Grunnen til at jeg ønsker å gå bort fra å riste beholderen for å få inn oksygen var at jeg opplevde å knuse en glassballong i badekaret forleden. Full, riktignok bare med krystallsodavann, men opplevelsen var ubehagelig nok til at jeg ikke har lyst til å herse for mye med glassballongene i framtida. Her er det ikke snakk om sikkerhetsglass som knuser i tusen ufarlige biter... Til de av dere som bruker glassballonger og ikke har hatt fornøyelsen av å knuse en, kan jeg informere om at godset kan være riktig tynt, bare et par millimeter. Mulig min var et dårlig eksemplar, men det er dessverre ikke så mange gode måter å teste det på...