Leho
Norbrygg-medlem
Hei!
Er en novise med andre kornbatch til gjæring (en porter). Da jeg hadde kokt denne syntes jeg det tok lang tid å få den nedkjølt, selv med vørterkjøler. Målte ikke temperaturen så mange ganger, men satte primært min lit til temp indikatoren på Bratsbergkjelen (30L). Jeg har en klar oppfatning av at min første batch (Pale ale) ble mye raskere nedkjølt, med samme indikator på temperatur. Jeg loggførte ikke tiden, så jeg har ingen dokumentasjon på om det var forskjell. Siste nedkjøling tok beste delen av en time, slik jeg husker det. Det fører fram til følgende spørsmål:
1. Tar det lenger tid å kjøle ned en Porter mesk enn en Pale ale mesk?
2. bør jeg være skeptisk til hva temperaturindikatoren på kjelen min forteller meg?
3. Jeg har nå bøyd til et kobberrør for ytre kjøling i tillegg til vørterkjøling, er det en god ide for å få ned tiden?
(risikerer jeg noen slags anodisering mellom kjele og rør?)
4. Hvor lang tid bruker dere der ute på å kjøle en 25 l mesk ned fra kok til 20 C?
Takk for tips og innspill
Er en novise med andre kornbatch til gjæring (en porter). Da jeg hadde kokt denne syntes jeg det tok lang tid å få den nedkjølt, selv med vørterkjøler. Målte ikke temperaturen så mange ganger, men satte primært min lit til temp indikatoren på Bratsbergkjelen (30L). Jeg har en klar oppfatning av at min første batch (Pale ale) ble mye raskere nedkjølt, med samme indikator på temperatur. Jeg loggførte ikke tiden, så jeg har ingen dokumentasjon på om det var forskjell. Siste nedkjøling tok beste delen av en time, slik jeg husker det. Det fører fram til følgende spørsmål:
1. Tar det lenger tid å kjøle ned en Porter mesk enn en Pale ale mesk?
2. bør jeg være skeptisk til hva temperaturindikatoren på kjelen min forteller meg?
3. Jeg har nå bøyd til et kobberrør for ytre kjøling i tillegg til vørterkjøling, er det en god ide for å få ned tiden?
(risikerer jeg noen slags anodisering mellom kjele og rør?)
4. Hvor lang tid bruker dere der ute på å kjøle en 25 l mesk ned fra kok til 20 C?
Takk for tips og innspill