Har en dunk med brown ale som i morgen har stått til gjæring i tre uker og fremdeles er aktiv, noe jeg synes er lang tid. Oppskriften jeg brukte inneholdt 400 gr lys sirup, og gjæren jeg brukte var en pose nottingham tørrgjær. Brygget har stått i en temperatur mellom 18 og 19 grader i rommet, temperaturen i vørteren var oppe i 21 grader på det høyeste de første dagene av gjæringsprosessen. Satte dunken inn i et rom på 22 grader i går kveld, og sjekket i morges og det var en liten økning i aktiviteten i gjærlåsen, ca 30 sek mellom "ploppene" mot 45 sek før jeg satt dunken varmere. Har tidligere erfart at denne gjæra ikke har samme "trykket" under stormgjæringa som andre alegjær, og at den gjærer godt ut. Kan dette være årsaken sammen med det tilsatte sirupen at gjæringa har tatt lang tid? Tok en titt ned i dunken i går, og det var kun noen små bobler/skumflak på overflaten, samt at den luktet helt ok. Blir dette bra, eller......?
Kjell Arne
Kjell Arne