Leho
Norbrygg-medlem
Hei! Tredje batch er nå i gjæringskaret, en premium pils pakke fra brygging.no. Mesking, koking, kjøling gjennomført i dag, så hvordan det hele går er fortsatt uvisst. I løpet av bryggedagen skjedde det flere uventede ting som gjør at jeg søker svar og informasjon.
Det virket som det var langt flere "partikler" i vørteren når jeg brygget lager i dag enn jeg har opplevd på mine to første brygg (Pale Ale og Porter). Er det normalt?
Alt var som normalt fram til tapping fra bryggekjele (Bratberg 36 L) til gjæringskar. Når tappingen var i gang tok det kort tid før strålen ut av kranen ble veldig stusselig. Det virket som humlen i silkaret stengte vøreteren inne i karet. (Silkar = den indre "bøtta" i bratbergen, hvor malten er under mesking)
Bør jeg la være å bruke silkaret under koking og deretter tapping når jeg produserer lager?
Det samme spørsmålet kommer ut av det faktum at under kokingen boblet det friskt i kanten mellom silkaret og ytterkanten på gryten, mens overflaten var temmelig rolig inne i silkaret. (dette fortonte seg annerledes med de to alene jeg har brygget til nå)
Oppnådde 23,5 liter i gjæringskaret som står i 12 C kjeller, så det er god grunn til å håpe at det hele blir drikkbart.
PS: Testet ut en "dobbeltkjøling" gjennom å ha vørterkjøler nede i karet og en dobbel kobberkveil bøyd rundt apparatet på utsiden. Hver av disse var koblet til en kaldtvannskran. Det gikk fra kok til 15 C på under halvtimen.
noen kan berolige en litt bekymret novise
Det virket som det var langt flere "partikler" i vørteren når jeg brygget lager i dag enn jeg har opplevd på mine to første brygg (Pale Ale og Porter). Er det normalt?
Alt var som normalt fram til tapping fra bryggekjele (Bratberg 36 L) til gjæringskar. Når tappingen var i gang tok det kort tid før strålen ut av kranen ble veldig stusselig. Det virket som humlen i silkaret stengte vøreteren inne i karet. (Silkar = den indre "bøtta" i bratbergen, hvor malten er under mesking)
Bør jeg la være å bruke silkaret under koking og deretter tapping når jeg produserer lager?
Det samme spørsmålet kommer ut av det faktum at under kokingen boblet det friskt i kanten mellom silkaret og ytterkanten på gryten, mens overflaten var temmelig rolig inne i silkaret. (dette fortonte seg annerledes med de to alene jeg har brygget til nå)
Oppnådde 23,5 liter i gjæringskaret som står i 12 C kjeller, så det er god grunn til å håpe at det hele blir drikkbart.
PS: Testet ut en "dobbeltkjøling" gjennom å ha vørterkjøler nede i karet og en dobbel kobberkveil bøyd rundt apparatet på utsiden. Hver av disse var koblet til en kaldtvannskran. Det gikk fra kok til 15 C på under halvtimen.
noen kan berolige en litt bekymret novise