Jeg fikk smake en La Chouffe da jeg var i Italia og siden jeg syntes den var helt fantastisk så bestemte jeg meg for å forsøke å lage en liten klone av den.
Den har nå gjæret siden torsdag da den hadde en OG på 1071. En mellom-måling i dag viser 1017, så her gjærer det bra tror jeg :skitbra:
Som nybegynner tenkte jeg å dele oppskriften jeg har satt sammen for kanskje å få noen tilbakemeldinger på åpenbare feil jeg kan ha gjort underveis.
slik ser det ut i Beersmith :
4,00 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Grain 58,82 %
1,80 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 26,47 %
30,00 gm Saaz [4,00 %] (70 min) Hops 11,8 IBU
30,00 gm Goldings, East Kent [5,00 %] (70 min) Hops 14,7 IBU
15,00 gm Irish Moss (Boil 15,0 min) Misc
20,00 gm Coriander Seed (Boil 5,0 min) Misc
0,90 kg Candi Sugar, Clear (1,0 EBC) Sugar 13,24 %
0,10 kg Candi Sugar, Dark (541,8 EBC) Sugar 1,47 %
1 Pkgs Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522) Yeast-Wheat
meskingen foregikk slik :
5 min step 1 Add 23,00 L of water at 39,6 C 38,3 C
30 min Step 2 Add 0,00 L of water at 53,0 C 53,0 C
30 min Step 3 Add 0,00 L of water at 67,0 C 67,0 C
30 min Step 4 Add 0,00 L of water at 78,0 C 78,0 C
Dette er gjort i en Speidel, 20L utgaven.
Jeg smacket packen dagen før og lot den stå i romtemperatur (mellom 24-26 her i kjellern nå)
Etter koking tok det ca 30 minutter å kjøle ned til 24 grader. Da tilsatte jeg gjæren i dunken samtidig som
vørtern fikk fosse ut av kjelen og i dunken. Det skummet bra!
Etter veldig kort tid begynte det å bloppe i gjærlåsen og dagen etter tok det HELT av nedi der. Jeg kunne
se partikler som føyk rundt i dunken i stor hastighet. Aldri sett noe lignende. Artig! ;D
Jeg har lest at de ikke tilsetter noe aromahumle i la chouffe, kun bitterhumle, men bruker en kombinasjon av Saaz og East Kent Goldings / Styrian (?) så
jeg har gjort det samme. Jeg planlegger å tilsette kullsyre kunstig siden jeg synes det er enklest / minst kliss etc etc, så jeg
bommer vel litt der i og med at la chouffe vel får noe tilsatt pr flaske for karbonering.
Av kandisen der, så er det som står som "clear" vanlig sukker og den som står som "dark" er sirup fra petit.
Det skal kanskje være bare pilsnermalt i den også, men det er jeg litt usikker på.
Ellers så smakte jeg litt på det jeg tappet i dag, og det virker lovende så langt.
Meninger og tilbakemeldinger på dette lille prosjektet mottas med takk, siden det garantert ikke blir siste forsøk på denne :biersmile:
edit: IBU er regnet til 26,5 (kunne kanskje vært litt høyere?) og farge er 20,7 EBC (jeg synes det ser ut som den er litt lysere men det er ikke mye om å gjøre)
Den har nå gjæret siden torsdag da den hadde en OG på 1071. En mellom-måling i dag viser 1017, så her gjærer det bra tror jeg :skitbra:
Som nybegynner tenkte jeg å dele oppskriften jeg har satt sammen for kanskje å få noen tilbakemeldinger på åpenbare feil jeg kan ha gjort underveis.
slik ser det ut i Beersmith :
4,00 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Grain 58,82 %
1,80 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 26,47 %
30,00 gm Saaz [4,00 %] (70 min) Hops 11,8 IBU
30,00 gm Goldings, East Kent [5,00 %] (70 min) Hops 14,7 IBU
15,00 gm Irish Moss (Boil 15,0 min) Misc
20,00 gm Coriander Seed (Boil 5,0 min) Misc
0,90 kg Candi Sugar, Clear (1,0 EBC) Sugar 13,24 %
0,10 kg Candi Sugar, Dark (541,8 EBC) Sugar 1,47 %
1 Pkgs Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522) Yeast-Wheat
meskingen foregikk slik :
5 min step 1 Add 23,00 L of water at 39,6 C 38,3 C
30 min Step 2 Add 0,00 L of water at 53,0 C 53,0 C
30 min Step 3 Add 0,00 L of water at 67,0 C 67,0 C
30 min Step 4 Add 0,00 L of water at 78,0 C 78,0 C
Dette er gjort i en Speidel, 20L utgaven.
Jeg smacket packen dagen før og lot den stå i romtemperatur (mellom 24-26 her i kjellern nå)
Etter koking tok det ca 30 minutter å kjøle ned til 24 grader. Da tilsatte jeg gjæren i dunken samtidig som
vørtern fikk fosse ut av kjelen og i dunken. Det skummet bra!
Etter veldig kort tid begynte det å bloppe i gjærlåsen og dagen etter tok det HELT av nedi der. Jeg kunne
se partikler som føyk rundt i dunken i stor hastighet. Aldri sett noe lignende. Artig! ;D
Jeg har lest at de ikke tilsetter noe aromahumle i la chouffe, kun bitterhumle, men bruker en kombinasjon av Saaz og East Kent Goldings / Styrian (?) så
jeg har gjort det samme. Jeg planlegger å tilsette kullsyre kunstig siden jeg synes det er enklest / minst kliss etc etc, så jeg
bommer vel litt der i og med at la chouffe vel får noe tilsatt pr flaske for karbonering.
Av kandisen der, så er det som står som "clear" vanlig sukker og den som står som "dark" er sirup fra petit.
Det skal kanskje være bare pilsnermalt i den også, men det er jeg litt usikker på.
Ellers så smakte jeg litt på det jeg tappet i dag, og det virker lovende så langt.
Meninger og tilbakemeldinger på dette lille prosjektet mottas med takk, siden det garantert ikke blir siste forsøk på denne :biersmile:
edit: IBU er regnet til 26,5 (kunne kanskje vært litt høyere?) og farge er 20,7 EBC (jeg synes det ser ut som den er litt lysere men det er ikke mye om å gjøre)