ErikHH
Norbrygg-medlem
Mandag brygget jeg et juleøl med OG 1.082. Satte til gjæring i to spann, et med Lallemand Nottingham og et med WLP007, for å lære meg litt forskjell på gjærtyper. Temp ca. 19 grader, uten annen regulering enn temperaturen i huset.
På onsdag dro vi på påskeferie, da hadde det boblet friskt i begge gjærlåsene i over et døgn. Men så har noen slått av varmen i huset da vi dro, så da vi kom tilbake i dag var temperaturen i rommet 13,5 grader. Varmen er på igjen, og jeg går for en litt langsom oppvarming tilbake til 19 grader.
SG på Lallemand var 1.024, WLP007 var på 1.027. FG skal være 1.022-1.027, så de har nok fått utgjæret seg i stor grad. Da blir det kanskje vanskelig ved flasking å se om gjæren har gått i dvale nå, eller om den jobber videre, hvis de allerede har nådd FG?
Vil dette temperaturfallet få konsekvenser? Eller er 13,5 grader innafor det disse gjærtypene tåler uten å gå helt i dvale? Burde jeg tilsatt mer gjær?
På onsdag dro vi på påskeferie, da hadde det boblet friskt i begge gjærlåsene i over et døgn. Men så har noen slått av varmen i huset da vi dro, så da vi kom tilbake i dag var temperaturen i rommet 13,5 grader. Varmen er på igjen, og jeg går for en litt langsom oppvarming tilbake til 19 grader.
SG på Lallemand var 1.024, WLP007 var på 1.027. FG skal være 1.022-1.027, så de har nok fått utgjæret seg i stor grad. Da blir det kanskje vanskelig ved flasking å se om gjæren har gått i dvale nå, eller om den jobber videre, hvis de allerede har nådd FG?
Vil dette temperaturfallet få konsekvenser? Eller er 13,5 grader innafor det disse gjærtypene tåler uten å gå helt i dvale? Burde jeg tilsatt mer gjær?
Sist redigert: