Finn Berger
Moderator
I tråden "Hva skal du brygge i dag" har det gått en livlig diskusjon som begynte med at jeg postet dette innlegget. Interesserte kan gå inn der - jeg flytter ikke diskusjonen, siden det der er en tråd der det uansett ikke står noen viktig trådindentitet på spill.
Spørsmålet som blei diskutert, var om det går an å kalle en øl en kølsch dersom det brukes en annen gjær enn en kølschgjær. Det er et kinkig spørsmål fordi kølsch er et øl som prøver å herme pils uten å helt være det, og forskjellen skyldes gjæren. I en pils skal du ikke ha noe preg av estere fra gjæren, men særpreget til kølsch er nettopp et ørlite preg av av fruktighet. Satt på spissen skal du egentlig bare vite at det er der, men ikke egentlig kjenne det, bare "ane " det.
Det særpeget kan du ikke få med noen annnen gjær enn en kølschgjær, men siden du egentlig ikke skal kunne kjenne det tydelig, er den ideelle kølsch et øl som er nokså nøytralt når det gjelder gjærpreg. Og siden det er veldig vanskelig å få kølschgjæren til å gi det "riktige" resultatet, er det lettere å brygge en kølschoppskrift med andre gjærtyper som gir et nøytralt resultat. En gjær som da peker seg ut, er Chico-gjæren, og ofte tørrgjærvarianten US-05.
Som oftest vil du få et bedre øl med den enn med en kølschgjær, og det vil være vanskelig å skille fra en "ekte" kølsch. Så hvorfor kan man ikke da kalle det en kølsch?
Mitt svar på det er for det første at det ølet ikke vil ha den nesten helt umerkelige spesielle fruktigheten som en god ekte kølsch har. Og for det andre: Det er ikke noe annet i en køslch som gjør det til en egen øltype. Så hvis vi godtar å kalle et øl brygget med en annen gjær enn den som gir dette umerkelige særpreget, en kølsch, så finnes egentlig ikke ølstilen kølsch lenger. For hva skiller da kølschen fra andre lyse alestiler, som f.eks amerikansk cream ale, som jo også er en ale som forsøker å herme en lys lager? Og dette blir absurd, for det finnes da faktisk et øl som kalles kølsch?
Selvfølgelig kan man mene at kølsch bare finnes i betydningen "lyst overgjæret øl brygget i Køln", og at det altså ikke er noen spesielle kvaliteter ved ølet som gjør det til det det er. Da er det bare opphavsrettsjussen som skaper øltypen. Men det er jeg uenig i.
Så kan man også mene at den spesielle kvaliteten ved kølschen kan skapes med andre gjærtyper enn kølschgjær. Det tviler jeg veldig sterkt på. Men hvis det var sånn, ville jeg måtte godta at kølsch kan brygges med en annen gjær. På den annen side ville vel det bety at den spesielle kvaliteten ved kølschen ikke var spesiell - og at det sånn sett blir meningsløst å snakke om kølsch som en egen stil?
Ølstiler/-typer glir over i hverandre. Etter hvert som engelske bryggerier har tatt i bruk amerikanske humler i engelsk golden ale, har denne øltypen kommet til å ligne en amerikansk pale ale så mye at det i praksis ikke er noen nødvendig forskjell. Er det et skarpt skille mellom en helles og en pils? Kan en american blonde ligne så mye på en pils at den kunne passere som det?
I konkurranser veit ikke dommerne hvilke ingredienser som er brukt. De dømmer bare på grunnlag av utseende og smak. Så det er mulig å tenke seg at en pils eller en helles kunne vinne i kølschklassen, f.eks.. Det virker ikke veldig usannsynlig.
Ville det være greit?
Spørsmålet som blei diskutert, var om det går an å kalle en øl en kølsch dersom det brukes en annen gjær enn en kølschgjær. Det er et kinkig spørsmål fordi kølsch er et øl som prøver å herme pils uten å helt være det, og forskjellen skyldes gjæren. I en pils skal du ikke ha noe preg av estere fra gjæren, men særpreget til kølsch er nettopp et ørlite preg av av fruktighet. Satt på spissen skal du egentlig bare vite at det er der, men ikke egentlig kjenne det, bare "ane " det.
Det særpeget kan du ikke få med noen annnen gjær enn en kølschgjær, men siden du egentlig ikke skal kunne kjenne det tydelig, er den ideelle kølsch et øl som er nokså nøytralt når det gjelder gjærpreg. Og siden det er veldig vanskelig å få kølschgjæren til å gi det "riktige" resultatet, er det lettere å brygge en kølschoppskrift med andre gjærtyper som gir et nøytralt resultat. En gjær som da peker seg ut, er Chico-gjæren, og ofte tørrgjærvarianten US-05.
Som oftest vil du få et bedre øl med den enn med en kølschgjær, og det vil være vanskelig å skille fra en "ekte" kølsch. Så hvorfor kan man ikke da kalle det en kølsch?
Mitt svar på det er for det første at det ølet ikke vil ha den nesten helt umerkelige spesielle fruktigheten som en god ekte kølsch har. Og for det andre: Det er ikke noe annet i en køslch som gjør det til en egen øltype. Så hvis vi godtar å kalle et øl brygget med en annen gjær enn den som gir dette umerkelige særpreget, en kølsch, så finnes egentlig ikke ølstilen kølsch lenger. For hva skiller da kølschen fra andre lyse alestiler, som f.eks amerikansk cream ale, som jo også er en ale som forsøker å herme en lys lager? Og dette blir absurd, for det finnes da faktisk et øl som kalles kølsch?
Selvfølgelig kan man mene at kølsch bare finnes i betydningen "lyst overgjæret øl brygget i Køln", og at det altså ikke er noen spesielle kvaliteter ved ølet som gjør det til det det er. Da er det bare opphavsrettsjussen som skaper øltypen. Men det er jeg uenig i.
Så kan man også mene at den spesielle kvaliteten ved kølschen kan skapes med andre gjærtyper enn kølschgjær. Det tviler jeg veldig sterkt på. Men hvis det var sånn, ville jeg måtte godta at kølsch kan brygges med en annen gjær. På den annen side ville vel det bety at den spesielle kvaliteten ved kølschen ikke var spesiell - og at det sånn sett blir meningsløst å snakke om kølsch som en egen stil?
Ølstiler/-typer glir over i hverandre. Etter hvert som engelske bryggerier har tatt i bruk amerikanske humler i engelsk golden ale, har denne øltypen kommet til å ligne en amerikansk pale ale så mye at det i praksis ikke er noen nødvendig forskjell. Er det et skarpt skille mellom en helles og en pils? Kan en american blonde ligne så mye på en pils at den kunne passere som det?
I konkurranser veit ikke dommerne hvilke ingredienser som er brukt. De dømmer bare på grunnlag av utseende og smak. Så det er mulig å tenke seg at en pils eller en helles kunne vinne i kølschklassen, f.eks.. Det virker ikke veldig usannsynlig.
Ville det være greit?