Hei!
Dette blir en lang post, med mange spørsmål. Du trenger ikke svare på alt
Jeg er nybegynner, og skal i gang med mitt første forsøk på å brygge øl. Har lest en del på nettet, og har begynt å sirkle meg inn på hva og hvordan ... men det oppstår jo en del spørsmål.
Først og fremst av praktiske årsaker vil jeg gå for ekstraktbrygging, evt med tilsetting av spesialmalt. Jeg har tenkt å gå i retning IPA - rett og slett fordi jeg liker de
Har sett på følgende oppskrift (Fra John Palmer, howtobrew.com):
Victory and Chaos IPA
Totalt volum: 19L/"kokevolum": 11L
3,6kg of Pale Malt Extract (syrup)
225g of Crystal 120L Malt
56g of Galena (11%) at 60 minutes (IBU +47)
56g of East Kent Goldings (5%) at 15 min. (IBU +11)
28g of East Kent Goldings (5%) at 5 min. (IBU +2)
IBU Total: 60
OG (19L): 1,062
Gjær: Whitbread English Ale
Når jeg leker meg med denne i beercalc, så ser det hele ut til å stemme ganske bra (bitterhet, alk% og farve), vel og merke dersom man bruker Tinseths formel for IBU bergening.
Spørsmål 1: Jeg skjønner at Tinseths formel tar høyde for lavere utbytte fra humlen når "kokevolum" er mindre enn totalt volum (først og fremst grunnet høyere tetthet i væsken etter tilsats av malt). Det jeg ikke skjønner er at når jeg leker meg med andre oppskrifter (feks fra boken "Clone Brews"). Hva gjelder IBU og tilsetting av humle, så sier oppskriften på "Bass Ale" følgende:
Totalt volum 19L/kokevolum varierer (5,7-9L).
IBU oppgitt til 37.
28g Northdown (9%) i 1 time (første 45 min et kokevolumet så lavt som 5,7L)
7g Challenger (8%) i 15 min (9L)
7g Northdown (8%) i 10 min
14g Northdown (8%) i 1 min
For det første er er det jo umulig å bruke beercalc til helt korrekt beregning, siden volumet endres underveis, men la oss anta konstant 9L. Dette gir da - ved bruk av Tinseth igjen, en IBU på kun 22, noe som vel ville gitt et fryktelig tamt øl, og en lurer på om forfatterene av boka i det hele tatt her prøvd oppskriftene sine.
Hva er galt her, eller; hvem har rett? Er Tinseths formel til å stole på?
Spørsmål 2: Taper en noe ved å koke humle på lavere volum, bortsett fra at en må bruke mer humle? Altså, påvirkes smaken på noen måte?
Spørsmål 3: Hva om man ventet med tilsetting av ekstrakt til etter kokingen av humlen? Man kunne feks løse ekstrakten i en annen kjele, og la den avkjøle før tilsetting. Ville en da klare seg med mindre humle? Vil det være noen "bivirkninger" ellers av dette grepet?
Vel, det var det ... i første omgang i alle fall
Dette blir en lang post, med mange spørsmål. Du trenger ikke svare på alt
Jeg er nybegynner, og skal i gang med mitt første forsøk på å brygge øl. Har lest en del på nettet, og har begynt å sirkle meg inn på hva og hvordan ... men det oppstår jo en del spørsmål.
Først og fremst av praktiske årsaker vil jeg gå for ekstraktbrygging, evt med tilsetting av spesialmalt. Jeg har tenkt å gå i retning IPA - rett og slett fordi jeg liker de
Har sett på følgende oppskrift (Fra John Palmer, howtobrew.com):
Victory and Chaos IPA
Totalt volum: 19L/"kokevolum": 11L
3,6kg of Pale Malt Extract (syrup)
225g of Crystal 120L Malt
56g of Galena (11%) at 60 minutes (IBU +47)
56g of East Kent Goldings (5%) at 15 min. (IBU +11)
28g of East Kent Goldings (5%) at 5 min. (IBU +2)
IBU Total: 60
OG (19L): 1,062
Gjær: Whitbread English Ale
Når jeg leker meg med denne i beercalc, så ser det hele ut til å stemme ganske bra (bitterhet, alk% og farve), vel og merke dersom man bruker Tinseths formel for IBU bergening.
Spørsmål 1: Jeg skjønner at Tinseths formel tar høyde for lavere utbytte fra humlen når "kokevolum" er mindre enn totalt volum (først og fremst grunnet høyere tetthet i væsken etter tilsats av malt). Det jeg ikke skjønner er at når jeg leker meg med andre oppskrifter (feks fra boken "Clone Brews"). Hva gjelder IBU og tilsetting av humle, så sier oppskriften på "Bass Ale" følgende:
Totalt volum 19L/kokevolum varierer (5,7-9L).
IBU oppgitt til 37.
28g Northdown (9%) i 1 time (første 45 min et kokevolumet så lavt som 5,7L)
7g Challenger (8%) i 15 min (9L)
7g Northdown (8%) i 10 min
14g Northdown (8%) i 1 min
For det første er er det jo umulig å bruke beercalc til helt korrekt beregning, siden volumet endres underveis, men la oss anta konstant 9L. Dette gir da - ved bruk av Tinseth igjen, en IBU på kun 22, noe som vel ville gitt et fryktelig tamt øl, og en lurer på om forfatterene av boka i det hele tatt her prøvd oppskriftene sine.
Hva er galt her, eller; hvem har rett? Er Tinseths formel til å stole på?
Spørsmål 2: Taper en noe ved å koke humle på lavere volum, bortsett fra at en må bruke mer humle? Altså, påvirkes smaken på noen måte?
Spørsmål 3: Hva om man ventet med tilsetting av ekstrakt til etter kokingen av humlen? Man kunne feks løse ekstrakten i en annen kjele, og la den avkjøle før tilsetting. Ville en da klare seg med mindre humle? Vil det være noen "bivirkninger" ellers av dette grepet?
Vel, det var det ... i første omgang i alle fall