Jeg hadde nok en våkennatt med ølskvulp i hodet (som andre har nevnt, jeg har fått øl på hjernen). Selv om jeg enda ikke har brygget mitt første brygg (planlagt brygging i påsken), så tenker jeg likevel bare på brygging for tiden.
Som nybegynner tenker jeg kanskje som mange andre nybegynnere, at det vil være gøy å kunne fremstille sitt favorittøl. Og, da jeg ikke har så mange referanserammer, så vil jeg ønske å brygge noe jeg allerede kjenner til (Pils). Jeg tenker også at det vil være gøy å kunne by på et øl som smaker som "x" og et annet som smaker som "Y", og så kunne servere mine gjester både originalen og klonen for å understreke hva man kan få til med hjemmebrygging. Videre så tenker jeg som så at det ligger mye spenning i å kunne smake på et øl, og så med sin ervervede kunnskap, kunne lykkes med å komponere sin egen oppskrift som likner originalen - å brygge med et mål om en helt spesifkk smak, og så ha et originalbrygg man kan benytte for å se hvor godt man lykkes i å nå sitt mål.
Mine venner har feks i all hovedsak kun kjennskap til Pils, og da i all hovedsak Norsk Pils, samt et par utenlandske lager som Tuborg, Corona, Sol, Carlsberg og noen få andre. Med manglende referanserammer vil øl som avviker i smak fra det de kjenner fra fort bli bedømt som et eller annet funky mislykket hjemmebrygg, mens faktum kan være helt motsatt. Jeg ønsker at mine venner skal møte mitt øl med et åpent sinn, og ikke med samme sinn som jeg selv har når gamle tanter skal introdusere meg for deres illesmakende hjemmelagde viner og likører. Jeg tror nemlig ikke folk flest vet at det går ann å lage fantastisk øl selv - og de vil møte det med skepsis og foruntatthet og rynke på nesen selv når ølet er godt. Selv, begynte jeg ikke å få øynene mine opp for annet øl en Pils før jeg oppdaget denne hobbyen for kun kort tid siden - nå drikker jeg alt jeg kommer over for å lære mest mulig, og jeg liker mye av det jeg kommer over (jeg har gått glipp av mye). Men, mine venner er ikke helt der enda - det må en del overbevisning til. I mitt tilfelle, for å unngå hets fra mine venner (som elsker å plage meg), så vil det være en stor fordel å kunne bestå syretesten: "dette ølet skal smake som "X", men med litt mindre/mer smak av..., kjenn likheten". Etter å ha høstet annerkjennelse og goodwill, vil jeg kunne introdusere mine venner for annet snasent øl - for dette er en hobby jeg ønsker å dele. Og om en stund, så har jeg kanskje hele vennekretsen min på Ale og andre godsaker de før ikke ville vurdert. Jeg tenker at jeg heller ikke er alene om å ha det slik, og derfor skulle jeg gjerne hatt et prosjekt som tar for seg kloning av kjente komersielle øl som finnes på det Norske markedet.
Jeg har kjøpt en bok som inneholder oppskrifter over kloner, og jeg har også kravlet rundt på nettet for å finne oppskrifter på mitt favorittøl - men, når jeg setter meg inn i dem, og metodene som er benyttet til kvalitetssikring, så blir jeg litt skeptisk - hvor nære er de ulike klonene originalen, og hvilken klone er mest lik? Jeg ønsker ikke bruke masse tid på å brygge en klone som faktisk ikke smaker som originalen - jeg ønsker å brygge den oppskriften som likner mest.
Jeg skulle derfor gjerne ha sett for meg et prosjekt hvor en gjeng med ølhunder kom sammen om å finne de oppskriftene som liknet mest på de ulike komersielle ølmerkerene tilgjengelig i Norge - og da med et eller annet ratingsystem som understreket hvor nær originalen klonen var, hva avvikene bestod av, og eventuelt også med forslag til korreksjoner i oppskriftene.
Jeg vet ikke helt hvordan dette burde foregå, men jeg ser for meg feks at man kommer sammen i ny og ne for å parre opp bryggene sine med komersielle motparter - gi de en score, kommentere dem osv, og så legge ut oppskriftene med mulighet for feedback fra ølfolket. Feks kunne man hatt en dag hvor man skulle teste Pilsner, som er det ølet Nordmenn flest kjenner. Man kunne fått i oppgave til å brygge en eller flere Pilssorter til dagen. Man hadde da tatt med seg sine egne brygg, samt noen flasker av ulike merker man mener er tett på. Smakspanelet (alle deltakerne), hadde da smakt på alle hjemmebryggene og de komersielle typene, og forsøkt å parre dem opp, rangert dem i rekkefølge av likhet, kommentert dem, osv. Man bør også stadig rafinere oversikten over kloner til man til slutt finner en oppskrift som er nesten umulig å skille fra originalen.
En annen ide er at når man brygger en oppskrift, er at man gjør det til en vane å sammenlikne det ferdige brygget med en mengde komersielle øltyper, og så poste hva man har smakt på, og hvilken som likner mest, med kommentarer om avvik, osv.
Dette kan jo arrangeres over nettet, men det er jo hyggelig å møte likesinnede også. Kanskje man kunne arrangert et klonemesterskap? Det hadde også vært ok under oppskrifter og hatt en egen kategori som kun tok for seg kloner.
Selv skulle jeg feks hatt kloner på følgende lager:
-Rignes Pils, Hansa Premium, eller annen norsk pils
-Sol eller Corona
-Becks
-Kölsch
-Carlsberg
-Samuel Adams Boston Lager
-Budweiser, Coors, Miller, eller annet amerikansk smakstilsatt vann
Mitt første brygg vil være "Bragepils". Når brygget er drikkeklart, vil jeg kjøpe inn en bråte med forskjellige komersielle pilsalternativ, og så forsøke å finne den komersielle typen som likner mest. Jeg vil så poste mine funn på Norbrygg.
Som nybegynner tenker jeg kanskje som mange andre nybegynnere, at det vil være gøy å kunne fremstille sitt favorittøl. Og, da jeg ikke har så mange referanserammer, så vil jeg ønske å brygge noe jeg allerede kjenner til (Pils). Jeg tenker også at det vil være gøy å kunne by på et øl som smaker som "x" og et annet som smaker som "Y", og så kunne servere mine gjester både originalen og klonen for å understreke hva man kan få til med hjemmebrygging. Videre så tenker jeg som så at det ligger mye spenning i å kunne smake på et øl, og så med sin ervervede kunnskap, kunne lykkes med å komponere sin egen oppskrift som likner originalen - å brygge med et mål om en helt spesifkk smak, og så ha et originalbrygg man kan benytte for å se hvor godt man lykkes i å nå sitt mål.
Mine venner har feks i all hovedsak kun kjennskap til Pils, og da i all hovedsak Norsk Pils, samt et par utenlandske lager som Tuborg, Corona, Sol, Carlsberg og noen få andre. Med manglende referanserammer vil øl som avviker i smak fra det de kjenner fra fort bli bedømt som et eller annet funky mislykket hjemmebrygg, mens faktum kan være helt motsatt. Jeg ønsker at mine venner skal møte mitt øl med et åpent sinn, og ikke med samme sinn som jeg selv har når gamle tanter skal introdusere meg for deres illesmakende hjemmelagde viner og likører. Jeg tror nemlig ikke folk flest vet at det går ann å lage fantastisk øl selv - og de vil møte det med skepsis og foruntatthet og rynke på nesen selv når ølet er godt. Selv, begynte jeg ikke å få øynene mine opp for annet øl en Pils før jeg oppdaget denne hobbyen for kun kort tid siden - nå drikker jeg alt jeg kommer over for å lære mest mulig, og jeg liker mye av det jeg kommer over (jeg har gått glipp av mye). Men, mine venner er ikke helt der enda - det må en del overbevisning til. I mitt tilfelle, for å unngå hets fra mine venner (som elsker å plage meg), så vil det være en stor fordel å kunne bestå syretesten: "dette ølet skal smake som "X", men med litt mindre/mer smak av..., kjenn likheten". Etter å ha høstet annerkjennelse og goodwill, vil jeg kunne introdusere mine venner for annet snasent øl - for dette er en hobby jeg ønsker å dele. Og om en stund, så har jeg kanskje hele vennekretsen min på Ale og andre godsaker de før ikke ville vurdert. Jeg tenker at jeg heller ikke er alene om å ha det slik, og derfor skulle jeg gjerne hatt et prosjekt som tar for seg kloning av kjente komersielle øl som finnes på det Norske markedet.
Jeg har kjøpt en bok som inneholder oppskrifter over kloner, og jeg har også kravlet rundt på nettet for å finne oppskrifter på mitt favorittøl - men, når jeg setter meg inn i dem, og metodene som er benyttet til kvalitetssikring, så blir jeg litt skeptisk - hvor nære er de ulike klonene originalen, og hvilken klone er mest lik? Jeg ønsker ikke bruke masse tid på å brygge en klone som faktisk ikke smaker som originalen - jeg ønsker å brygge den oppskriften som likner mest.
Jeg skulle derfor gjerne ha sett for meg et prosjekt hvor en gjeng med ølhunder kom sammen om å finne de oppskriftene som liknet mest på de ulike komersielle ølmerkerene tilgjengelig i Norge - og da med et eller annet ratingsystem som understreket hvor nær originalen klonen var, hva avvikene bestod av, og eventuelt også med forslag til korreksjoner i oppskriftene.
Jeg vet ikke helt hvordan dette burde foregå, men jeg ser for meg feks at man kommer sammen i ny og ne for å parre opp bryggene sine med komersielle motparter - gi de en score, kommentere dem osv, og så legge ut oppskriftene med mulighet for feedback fra ølfolket. Feks kunne man hatt en dag hvor man skulle teste Pilsner, som er det ølet Nordmenn flest kjenner. Man kunne fått i oppgave til å brygge en eller flere Pilssorter til dagen. Man hadde da tatt med seg sine egne brygg, samt noen flasker av ulike merker man mener er tett på. Smakspanelet (alle deltakerne), hadde da smakt på alle hjemmebryggene og de komersielle typene, og forsøkt å parre dem opp, rangert dem i rekkefølge av likhet, kommentert dem, osv. Man bør også stadig rafinere oversikten over kloner til man til slutt finner en oppskrift som er nesten umulig å skille fra originalen.
En annen ide er at når man brygger en oppskrift, er at man gjør det til en vane å sammenlikne det ferdige brygget med en mengde komersielle øltyper, og så poste hva man har smakt på, og hvilken som likner mest, med kommentarer om avvik, osv.
Dette kan jo arrangeres over nettet, men det er jo hyggelig å møte likesinnede også. Kanskje man kunne arrangert et klonemesterskap? Det hadde også vært ok under oppskrifter og hatt en egen kategori som kun tok for seg kloner.
Selv skulle jeg feks hatt kloner på følgende lager:
-Rignes Pils, Hansa Premium, eller annen norsk pils
-Sol eller Corona
-Becks
-Kölsch
-Carlsberg
-Samuel Adams Boston Lager
-Budweiser, Coors, Miller, eller annet amerikansk smakstilsatt vann
Mitt første brygg vil være "Bragepils". Når brygget er drikkeklart, vil jeg kjøpe inn en bråte med forskjellige komersielle pilsalternativ, og så forsøke å finne den komersielle typen som likner mest. Jeg vil så poste mine funn på Norbrygg.