Klaring av øl med irich moss

Hei, glemte å tilsette irich moss ved koking av vørteren, har satt ølet til klaring, en santas winter warmer. Synes det klarner så ubeskrivelig sakte. Etter omstikking har det stått 2 døgn kjølig, og bare 10 cm er klarnet, og resten er nokså ugjennomsiktig og grumsete. Kan det være noe hjelp i å tilsette irish moss på dette tidspunktet eller er det eventuelt andre tilsetninger som kan hjelpe? ( Har lyst å prøve denne til helgen ) :attevar:
 
Irish, ikke irich. Nei, det vil ikke hjelpe her. Irish moss hjelper til med å binde sammen proteiner som ellers vil kunne danne tåke, mens grumset du ser nok er gjær. Du kan bruke andre klarningsmidler som gelatin, men det aller beste vil nok være tålmodighet. Gi ølet en uke.

Når du stikker om ølet, vil de de nederste og mest grumsete delene av det blande seg med de klareste, så omstikking gjør bare at alt tar lengre tid.
 
Et rent ekstrakt-brygg burde ikke ha så mye proteiner og annet grums i vørteren, så det meste av grumset er nok kanskje gjær?

Jeg bruker isingglass (tilsvarende gelatin, men produsert fra svømmebærer fra fisk).

Dette brukes også i komersielle fatøl (http://en.wikipedia.org/wiki/Isinglass). Ølet vil uansett klarne ved lengre tids lagring, men isinglass gjør at det går fortere.

Jeg kjøpte en flaske hos Vin og Bar. (f.eks. http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=1391)

Skjønner du er utålmodig og vil smake til helga. Du kan jo uansett tappe av et par flasker til smaksprøve mens du venter. Tilsett sukker, sett på kork, og still flaskene relativt varmt - varmen er for at karboneringen skal bli ferdig til helga.

Og til en annen gang: Det er ikke nødvendig å stikke om ved korterevarende gjæringsperioder (=ale).
 
Takker for raske svar, skjønner at det er best å smøre seg med tålmodighet. Har imidlertid tappet noen flasker til prøvesmaking, resten får stå rolig noen dager til  :biersmile:
 
Tilbake
Topp