Har litt utålmodig tatt en smak på min IPA som nå har ettergjæret på flaske i 6 dager. Det smakte MEGET lovende allerede, ja rett og slett bra. Litt lite karbonering - men håper det tar seg litt opp om en ukes tid.
Men, lurer på dette med kjøletåke. Ølet er så vidt jeg kan se svært klart ved romtemperatur. Den flasken jeg satte til kjøling, ble imidlertid ganske uklar. Jeg regner med dette er kjøletåke.
Har søkt litt rundt på nettet om emnet, men infoen er mildt sagt forvirrende. Noe av det skyldes nok at folk ikke helt skønner forskjellen mellom kjøletåke og andre årsaker til uklart øl. Så rådene er deretter.
Tre faktorer går likevel igjen.
1) "Riktig" mesking. Hva legger de i dette når man snakker om utvikling av kjøletåke? Jeg gjorde ingen iod-test, vil ufullstendig konvertering bidra til kjøletåke (Jeg mesket 5 kg MO og 300g crystal i 60 min på 67-68 grader)?
2) Kraftig nok koking. Dette kan jeg gjøre lite med da jeg allerede bruker komfyren for det den er verdt.
3) Rask nok nedkjøling av vører. Hvor raskt er raskt nok? (Min tok ca 25 min fra 100 til 20 grader. Vi snakker om 20L)
Andre faktorer og eller løsninger som bør nevnes?
Vil kjøletåken kunne felle ut vel kald lagring over noen dager?
Og:
Hvor uglesett er kjøletåke, feks i konkurranser?
Er det kun et kosmetisk problem, eller er det andre problemer relatert til det?
Men, lurer på dette med kjøletåke. Ølet er så vidt jeg kan se svært klart ved romtemperatur. Den flasken jeg satte til kjøling, ble imidlertid ganske uklar. Jeg regner med dette er kjøletåke.
Har søkt litt rundt på nettet om emnet, men infoen er mildt sagt forvirrende. Noe av det skyldes nok at folk ikke helt skønner forskjellen mellom kjøletåke og andre årsaker til uklart øl. Så rådene er deretter.
Tre faktorer går likevel igjen.
1) "Riktig" mesking. Hva legger de i dette når man snakker om utvikling av kjøletåke? Jeg gjorde ingen iod-test, vil ufullstendig konvertering bidra til kjøletåke (Jeg mesket 5 kg MO og 300g crystal i 60 min på 67-68 grader)?
2) Kraftig nok koking. Dette kan jeg gjøre lite med da jeg allerede bruker komfyren for det den er verdt.
3) Rask nok nedkjøling av vører. Hvor raskt er raskt nok? (Min tok ca 25 min fra 100 til 20 grader. Vi snakker om 20L)
Andre faktorer og eller løsninger som bør nevnes?
Vil kjøletåken kunne felle ut vel kald lagring over noen dager?
Og:
Hvor uglesett er kjøletåke, feks i konkurranser?
Er det kun et kosmetisk problem, eller er det andre problemer relatert til det?