Kjempebrøler - Gjær i for varm starter

Hei!

Var akkurat ferdig med starteren, og skulle til å sette den på magnetrøreren da jeg oppdaget problemet.

Jeg hadde kokt 2 liter vørter i en gryte, satte gryta i et kaldt vann bad i vasken, og tenkte det sko stå der til det ikke ble så varmt at jeg evt. ville ødelegge erlenmeyerkolben (har hørt forskjellige historier med at den sprekker ved for høye temperaturer osv.)
Jeg tok opp gryta, den var ikke varmere en at jeg kunne holde rundt hele gryta, så den var langt ifra glovarm.

Hadde vørteren oppi kolben, og uten å tenke på temperaturen på denne, tok jeg oppi de to rørene med gjær også.
Tenker at vørteren nok har holdt en 40-45 grader, og gjæren er av typen WLP 833 (German bock lager), så den skal jo egentlig pitches ved 10 grader, (vet ikke om det gjelder ved pitching til gjærstarter dog.)

Når jeg innså dette, sånn ca. et kvarter etter at jeg fikk satt den på magnetrøreren tok jeg fart å satte starteren i et kaldt vannbad for å få ned temperaturen. Så nå holder den vell en 15-20 grader.

Så er spørsmålet.
Har jeg drept gjæren, eller vil jeg få noen usmaker?

Lite vitse å brygge med det første da jeg ikke kan skaffe ny gjær på dagen....

:(
 
Skal nok se at det ordner seg. 40-45 er ikke høyt nok til noe "insta-kill" av gjæren, kanskje gi den litt sjokk etc. men har neppe drept all gjæren, det er vel først når du passerer 50 at massemordet starter såvidt jeg har fått med meg. Eventuelle usmaker den kaster av seg på grunn av temperatur skal du ikke være så bekymret for så lenge du skal dekantere starteren din før pitching (hvilket jeg selvfølgelig anbefaler - spesielt på lager/pils hvor usmaker blir enda tydeligere).

[edit] Det du skriver om 10 grader ved pitching er når du faktisk pitcher i vørteren din og gjelder ikke for starter - der vil du ha vekst og da er romtemperatur fint.
 
Husk at i en starter så vil du ha den temperaturen som er best for gjæren. Mens i vørteren så vil du ha den temperaturen som er best for ølet og gjæren vil jo ha en mer ren forbrenning rundt 10 grader enn ved 30, men det går altså uendelig mye saktere.

Uansett så vil jo ølet som dannes i starteren smake høgg, du tilfører jo enorme mengder oksygen gjennom hele prosessen og da må du som Sjakkt sier dekantere.
 
Takk for svar.

Da får jeg håpe det går bra.
Ja jeg skjønner jo det at det er gjæren i starteren jeg skal ha, men jeg var bare redd at den ble ødelagt når den ble tilsatt i så varm starter.

Skal sies at 40-45 grader bare er antagelser, kan også ha vært varmere...

Men tiden vil vise :cool:
 
Du kan jo la starteren gå i et par dager, og så sjekke SG. Hvis den fortsatt ligger på opprinnelig nivå (ca 1.036 er vanlig) er gjæren død..
 
Tilbake
Topp