Hei!
Var akkurat ferdig med starteren, og skulle til å sette den på magnetrøreren da jeg oppdaget problemet.
Jeg hadde kokt 2 liter vørter i en gryte, satte gryta i et kaldt vann bad i vasken, og tenkte det sko stå der til det ikke ble så varmt at jeg evt. ville ødelegge erlenmeyerkolben (har hørt forskjellige historier med at den sprekker ved for høye temperaturer osv.)
Jeg tok opp gryta, den var ikke varmere en at jeg kunne holde rundt hele gryta, så den var langt ifra glovarm.
Hadde vørteren oppi kolben, og uten å tenke på temperaturen på denne, tok jeg oppi de to rørene med gjær også.
Tenker at vørteren nok har holdt en 40-45 grader, og gjæren er av typen WLP 833 (German bock lager), så den skal jo egentlig pitches ved 10 grader, (vet ikke om det gjelder ved pitching til gjærstarter dog.)
Når jeg innså dette, sånn ca. et kvarter etter at jeg fikk satt den på magnetrøreren tok jeg fart å satte starteren i et kaldt vannbad for å få ned temperaturen. Så nå holder den vell en 15-20 grader.
Så er spørsmålet.
Har jeg drept gjæren, eller vil jeg få noen usmaker?
Lite vitse å brygge med det første da jeg ikke kan skaffe ny gjær på dagen....
Var akkurat ferdig med starteren, og skulle til å sette den på magnetrøreren da jeg oppdaget problemet.
Jeg hadde kokt 2 liter vørter i en gryte, satte gryta i et kaldt vann bad i vasken, og tenkte det sko stå der til det ikke ble så varmt at jeg evt. ville ødelegge erlenmeyerkolben (har hørt forskjellige historier med at den sprekker ved for høye temperaturer osv.)
Jeg tok opp gryta, den var ikke varmere en at jeg kunne holde rundt hele gryta, så den var langt ifra glovarm.
Hadde vørteren oppi kolben, og uten å tenke på temperaturen på denne, tok jeg oppi de to rørene med gjær også.
Tenker at vørteren nok har holdt en 40-45 grader, og gjæren er av typen WLP 833 (German bock lager), så den skal jo egentlig pitches ved 10 grader, (vet ikke om det gjelder ved pitching til gjærstarter dog.)
Når jeg innså dette, sånn ca. et kvarter etter at jeg fikk satt den på magnetrøreren tok jeg fart å satte starteren i et kaldt vannbad for å få ned temperaturen. Så nå holder den vell en 15-20 grader.
Så er spørsmålet.
Har jeg drept gjæren, eller vil jeg få noen usmaker?
Lite vitse å brygge med det første da jeg ikke kan skaffe ny gjær på dagen....