Jeg planlegger å brygge en amber Kellerbier og har derfor lest en del artikler og forumtråder om dette ufiltrerte og ferske lagerølet fra Frankenregionen i hjertet av Tyskland.
Veldig fint om noen har oppskrifter og erfaringer å dele. Scroll ned til enden av posten for å lese det som til nå er oppskriften jeg tenker å bruke, eller hvis du ikke gidder å lese den lange posten min, hehe!
Malt:
Josh Weikert (Beerandbrewing.com) bruker to deler vienna- og en del pilsnermalt som basemalt, som vil gi ølet en noe fyldig base, trekke fargen mot amber/rav og en fin aroma av brød, uten å bli for søtlig. For å gi ølet en dypere farge uten å tilføre røst eller karamell anbefaler han små mengder Melanoidinmalt og Carafa II.
Det er sikkert passelig å bruke Munchenmalt i kombinasjon med pils og vienna, men jeg synes Weikerts valg høres fornuftig ut, og tenker å ta utgangspunkt i denne.
Humle:
Her snakker vi tysk, så klart. Weikert snakker også Northern Brewer, som jeg ikke kjenner så godt.
"..has a moderate alpha acid profile and a pleasant aroma making for a great bittering hop that is also sometimes used as a late boil addition ... is woody and features a light minty profile. It is also commonly used in ... some German Lagers. Flavors: Minty, woody, evergreen" (Brooklyn Brewshop)
"Aroma/smak: Behagelig preg av furunål og treverk." "Vanlige ølsorter: Alle ale der det ikke er ønskelig med for intenst humlepreg" (Brygg selv)
"...has become one of the main varieties in the Hallertau" (home-brew-stuff).
Høres jo digg ut, men skal kontemplere videre på den.
Hallertau Mittelfrüh, Hallertau Hersbrucker eller Tettnang er de åpenbare valgene, med 60-, 30- og 10-minutters tilsetninger. BJCP sier at Spalt er vanlig i Franken. Er Spalter Select en god erstatning, mon tro?
Weikert legger opp til en IBU på 35, Beerconnoisseur.com sier 25-40. Et sted over 30 høres fint ut for å gi en litt bitter ende på det jeg håper blir en ganske myk øl.
Gjær:
Her er jeg litt usikker på hva man skal velge, men jeg synes forslaget fra Northern Brewer.com om å bruke WWLP830 - German Bock, høres fornuftig ut. Ifølge Bryggselv, fremheves både malt og humle godt. 70-76 % utgjæring betyr kanskje at man bør meske bittelitt lavt for å ikke etterlate for mye restsødme. Jeg vil ha FG nært 1.012, kanskje enda litt lavere.
Her takker jeg for forslag.
Gjæring, lagring og karbonering:
Gjæres som en lager på 10-11 grader. Northern Brewer.com kjører ikke diacityl-rest, og stilen kan kanskje fungere bra med et ørlite hint av diacityl. Jeg tenker kanskje å kjøre en sloppy diacityl-rest. Noen liker det, andre ikke. Jeg setter pris på det i Samuel Smith´s øl, og kunne tenkt meg å få til et minihint av det. Hvordan man skal kontrollere det, er jeg nødt til å lese meg litt opp på. Takker for kunnskapsdeling her også, hvis noen har forsøkt dette. BJCP sier også "Possible very low green apple", altså Acetaldehyde. Der tror jeg kanskje jeg melder pass.
Jeg tenker å cold crash i 1-2 dager, og lagre i 2 uker på 6-8 grader, karbonere lavt og tappe fra fat.
Spørsmål:
Bør jeg kjøre decoction?
Bør jeg ha noen andre steg enn mesk inn og mesk ut?
Hva slags vannprofil vil være passende?
Malt:
64,4 % Viennamalt
32,3 % Pilsnermalt
1,6 % Melanoidinmalt
1,6 % Carafa II
Humle: IBU 30-35
Mittelfrüh, Hersbrucker, Tettnang eller Spalter Select, kanskje 50/50 split med Northern Brewer
@60
@30
@10
Gjær:
Muligens WLP830 - German Bock
Mesk 65-66 grader
Mesk ut på 76
Gjæres på 10-11 grader
Rask Diacityl helt mot slutten av gjæringen.
Cold Crash
Lagres i 2 uker på 6-10 grader
Lav karbonering på fat
Veldig fint om noen har oppskrifter og erfaringer å dele. Scroll ned til enden av posten for å lese det som til nå er oppskriften jeg tenker å bruke, eller hvis du ikke gidder å lese den lange posten min, hehe!
Malt:
Josh Weikert (Beerandbrewing.com) bruker to deler vienna- og en del pilsnermalt som basemalt, som vil gi ølet en noe fyldig base, trekke fargen mot amber/rav og en fin aroma av brød, uten å bli for søtlig. For å gi ølet en dypere farge uten å tilføre røst eller karamell anbefaler han små mengder Melanoidinmalt og Carafa II.
Det er sikkert passelig å bruke Munchenmalt i kombinasjon med pils og vienna, men jeg synes Weikerts valg høres fornuftig ut, og tenker å ta utgangspunkt i denne.
Humle:
Her snakker vi tysk, så klart. Weikert snakker også Northern Brewer, som jeg ikke kjenner så godt.
"..has a moderate alpha acid profile and a pleasant aroma making for a great bittering hop that is also sometimes used as a late boil addition ... is woody and features a light minty profile. It is also commonly used in ... some German Lagers. Flavors: Minty, woody, evergreen" (Brooklyn Brewshop)
"Aroma/smak: Behagelig preg av furunål og treverk." "Vanlige ølsorter: Alle ale der det ikke er ønskelig med for intenst humlepreg" (Brygg selv)
"...has become one of the main varieties in the Hallertau" (home-brew-stuff).
Høres jo digg ut, men skal kontemplere videre på den.
Hallertau Mittelfrüh, Hallertau Hersbrucker eller Tettnang er de åpenbare valgene, med 60-, 30- og 10-minutters tilsetninger. BJCP sier at Spalt er vanlig i Franken. Er Spalter Select en god erstatning, mon tro?
Weikert legger opp til en IBU på 35, Beerconnoisseur.com sier 25-40. Et sted over 30 høres fint ut for å gi en litt bitter ende på det jeg håper blir en ganske myk øl.
Gjær:
Her er jeg litt usikker på hva man skal velge, men jeg synes forslaget fra Northern Brewer.com om å bruke WWLP830 - German Bock, høres fornuftig ut. Ifølge Bryggselv, fremheves både malt og humle godt. 70-76 % utgjæring betyr kanskje at man bør meske bittelitt lavt for å ikke etterlate for mye restsødme. Jeg vil ha FG nært 1.012, kanskje enda litt lavere.
Her takker jeg for forslag.
Gjæring, lagring og karbonering:
Gjæres som en lager på 10-11 grader. Northern Brewer.com kjører ikke diacityl-rest, og stilen kan kanskje fungere bra med et ørlite hint av diacityl. Jeg tenker kanskje å kjøre en sloppy diacityl-rest. Noen liker det, andre ikke. Jeg setter pris på det i Samuel Smith´s øl, og kunne tenkt meg å få til et minihint av det. Hvordan man skal kontrollere det, er jeg nødt til å lese meg litt opp på. Takker for kunnskapsdeling her også, hvis noen har forsøkt dette. BJCP sier også "Possible very low green apple", altså Acetaldehyde. Der tror jeg kanskje jeg melder pass.
Jeg tenker å cold crash i 1-2 dager, og lagre i 2 uker på 6-8 grader, karbonere lavt og tappe fra fat.
Spørsmål:
Bør jeg kjøre decoction?
Bør jeg ha noen andre steg enn mesk inn og mesk ut?
Hva slags vannprofil vil være passende?
Malt:
64,4 % Viennamalt
32,3 % Pilsnermalt
1,6 % Melanoidinmalt
1,6 % Carafa II
Humle: IBU 30-35
Mittelfrüh, Hersbrucker, Tettnang eller Spalter Select, kanskje 50/50 split med Northern Brewer
@60
@30
@10
Gjær:
Muligens WLP830 - German Bock
Mesk 65-66 grader
Mesk ut på 76
Gjæres på 10-11 grader
Rask Diacityl helt mot slutten av gjæringen.
Cold Crash
Lagres i 2 uker på 6-10 grader
Lav karbonering på fat