Det der hørtes skummelt ut, som øl på vei til å bli flaskebomber. Men det var i alle fall lurt å sette dem kaldt, siden kaldt øl absorberer mer kullsyre enn lunkent.
Problemet er at du ikke stopper prosessen, du bare sinker den, når du kjøler ned ølet. Men dette er jo uansett ikke lagringsøl, så det blir kanskje ikke stående så lenge?
Hvor mye sukker brukte du?
Jeg regner med at du tørrhumla. Hvordan gjorde du det? Venta du til ølet var utgjæra før du heiv oppi humla, sånn at du kjente deg trygg på at du kunne flaske etter ei bestemt tid? Det er nemlig ganske skummelt. Humla inneholder enzymer som hakker opp dekstriner (ugjærbart sukker) til glukose, som er 100% gjærbart. Dermed tar gjæringa seg opp igjen. Fenomenet kalles hop creep. Det er ikke nytt, sjølsagt, men var sjelden et problem tidligere, fordi humla blei tørka ved så høy temperatur at enzymene blei denaturert. Nå har en begynt å tørke humla ved lavere temperatur, for å bevare de aromatiske oljene bedre, men dermed bevarer en også enzymene.
Så hop creep kan være ei forklaring på det du opplever. For mye sukker er sjølsagt også en mulig årsak, men det har du vel styring på?
Ølet skumma ikke over? For da kan det være en infeksjon.