Kan noen belyse temaet lys?

De fleste guider til ølbrygging snakker om at når man har flasket må man sette flaskene til lagring på et mørkt sted. Men bør f.eks. primær og sekundær gjæringen også foregå på et mørkt sted? Og hva slags skade kan øllet av å bli belyst? Ser det er snakk om at noen av humlen kan utvikle "skunk" smak. Vet at dette er et stort tema med lyse øltyper som pils.
 
Om du gjærer i ballong eller et annet klart materiale bør du holde det mørkt. I plastbøtte tviler jeg på at det har noe å si, med mindre det er snakk om direkte sollys om sommeren (pga varme).

Når jeg gjærer i ballong, pleier jeg å legge et stort håndkle eller lignende over, så det ikke kommer for mye direkte lys. Problemet med lys under gjæringsprosessen i en stor dunk over en uke eller to er uansett mindre enn for små flasker gjennom måneder og år. Ølet ditt blir ikke ødelagt av å gjære under en lampe.
 
Tilbake
Topp