Juleøl brygging

Hei

Jeg skal til å brygge juleøl og er noe usikker på hva jeg skal gjøre i forhold til gjæring.

Jeg har sette meg ut en oppskrift hvor det blir anbefalt å starte på 8 grader de to første dagene, for så å la det gjære ut på 10 grader.

Spørsmålet er, hvor lenge skal det gjæres på fat, før jeg har det på flaske?

Det står videre at jeg bør så gjære det videre i seks uker på 2 grader.

Setter pris på svar. Takk. :)
 
8 grader gradvis hevet til ti grader er en god praksis. Hvor lang gjæringstid avhenger en del av styrken til vørteren. Jeg ville h brukt wlp833 eller tilsvarende. Den kan gjære en vørter ut på 2 uker hvis du pitcher nok. Anbefaler likevel å vente tre uker før du tapper.

I tysk bryggeritradisjon tappes ølet ved 60% utgjæring for å modnes gjæres ut langsomt over lang tid på lave temperaturer. Det er det som ble kjent som lagering, ikke lagring av utgjæret øl nær null grader.

Dette er ikke særlig praktisk for hjemmebryggere. Vi gjærer ølet ut og lagrer det deretter på lave temperaturer. Men etter min mening er det litt 0-2 grader hysteri her inne på forumet. 4-6 grader funker like bra. Juleøl brygges med mye munchenermalt. Munchenermaltets rikdom kommer bedre til sin rett ved lang lagring. Brygger du nå kan du tappe ca 20 oktober og kan lagre ølet i to måneder før juleribba eller pinnekjøttet . Jeg ville ha lagret ølet kaldt første halvdel og litt varmere siste halvdel. Litt varmere temperaturer gir litt raskere modning.

mvh
Bårdd
 
8 grader gradvis hevet til ti grader er en god praksis. Hvor lang gjæringstid avhenger en del av styrken til vørteren. Jeg ville h brukt wlp833 eller tilsvarende. Den kan gjære en vørter ut på 2 uker hvis du pitcher nok. Anbefaler likevel å vente tre uker før du tapper.

I tysk bryggeritradisjon tappes ølet ved 60% utgjæring for å modnes gjæres ut langsomt over lang tid på lave temperaturer. Det er det som ble kjent som lagering, ikke lagring av utgjæret øl nær null grader.

Dette er ikke særlig praktisk for hjemmebryggere. Vi gjærer ølet ut og lagrer det deretter på lave temperaturer. Men etter min mening er det litt 0-2 grader hysteri her inne på forumet. 4-6 grader funker like bra. Juleøl brygges med mye munchenermalt. Munchenermaltets rikdom kommer bedre til sin rett ved lang lagring. Brygger du nå kan du tappe ca 20 oktober og kan lagre ølet i to måneder før juleribba eller pinnekjøttet . Jeg ville ha lagret ølet kaldt første halvdel og litt varmere siste halvdel. Litt varmere temperaturer gir litt raskere modning.

mvh
Bårdd
Takk for et kanon-bra svar! :)
 
Tilbake
Topp