Jule ale oppskrift

Skal sette min første jule øl neste helg, men vet ikke helt hva jeg skal bruke. Er det noe som må være i jule øl? Tips til ingredienser hadde vært fint:) skal lage en øl som de fleste liker og som passer til julemiddager
 
Vann, malt, humle og gjær...

Er ikke noen fasit altså, men det er kanskje vanligst med noe relativt mørkt, sterkt og maltpreget.
 
Her en oppskrift jeg hadde suksess med ifjor. Burde være bra, er jo ei oppskrift fra Gahr...

Bryggselv Yuletide Ale Gahr Ed.
25 liter
OG: 1067-70
FG: 1018-22
IBU: 45 (Noonan)

5,15 kg Thomas Fawcett pale malt, 5,3 EBC
500 g Thomas Fawcett amber malt, 90 EBC
400 g Thomas Fawcett caramalt, 30 EBC
400 g Thomas Fawcett dark crystal malt, 300 EBC
100 g Thomas Fawcett chocolate malt, 1175 EBC
300 g Billingtons molasses sugar (mørkt brunt sukker, mørkere enn muscovado)

54 g East Kent Goldings, pellets, 6,4 %, 60 min.
25 g East Kent Goldings, pellets, 6,4 %, 15 min.
25 g East Kent Goldings, pellets, 6,4 %, 2 min.

¼ ts ingefær, malt, 2 min. (kan sløyfes)
5 g indiske korianderfrø, malt, 2 min. (kan sløyfes)
¼ ts allehånde, malt, 2 min. (kan sløyfes)
10 g ferskrevet appelsinskall, 2 min. (kan sløyfes)

Gjærnæring, 15 min.
Klaringsmiddel, 15 min.
Gjær: WLP002, 028, 013, WY1318, Nottingham dry, Safale S-04
Mesking: 65 °C i 60 min., 77 °C i 5 min. Ev. 66 °C i 90 min.
Koking: 90 min.
Gjæring: 17-20 °C i 14 dager, lagring på 4-15 °C i anslagsvis 8 uker. Kan drikkes før og tåler mye lengre lagring.
 
Ser nå at du skrev den burde passe til julemiddager. Etter min smak blir nok denne litt i meste laget for å passe til mat. For all del, meget god, men kanskje den heller passer bedre til/som dessert.
 
Tilbake
Topp