Hei! Long story short, jeg skal prøve meg på mitt første brygg, sannsynligvis blir det bryggedag nå til helgen.
Den siste uken har jeg lest masse på nettet og sett videoer på youtube, og føler at jeg nå skjønner prosessen brukbart godt. Jeg tenker å starte enkelt, med utgangspunkt i et ølsett, men med modifikasjoner.
Jeg skriver vel dette mest for å be om bekreftelse/avkreftelse på at jeg har noe fornuftig i tankene, pluss at jeg har noen spørsmål.
Planen er, naturligvis, å først rense, vaske og sanitere og sterilisere. Jeg kjøpte en rens som heter Vendor VWP. Utifra advarselen på boksen tar den livet av det meste av flora og fauna i mitt nærmiljø, forhåpentligvis mest på mikronivå , og jeg har skjønt at ALT som skal være i nærheten av kontakt med ølet/vørteren skal være så sterilt som mulig. So far, so good.
Her kan jeg forsåvidt nevne at jeg jobber på et sykehus og har tilgang til å få (små mengder) (sterile) ting som sprøyter, nåler, prøveglass etc. Kan noe sånt være nyttig til ølbrygging? F.eks. hvis jeg skal stikke termometeret i brygget for å sjekke, er det nok å gni termometeret godt med alkotip (små sterile "pads" med sterk alkohol man bruker f.eks. på huden når man tar blodprøver)?? Hvordan er det generelt å bruke desinfiserende alkohol på utstyr når man brygger? Bør det av en eller annen grunn unngås?
Videre er planen å brygge med følgende ingredienser som jeg har kjøpt:
1 kg Brewferm Amber spraymalt (18 ebc) (tilsvarer 1,6 kg barley malt)
1,5 kg Geordie Scottish Export maltekstrakt
Safale S-04 gjær
Vann
Kan dette bli noe fornuftig? Ingrediensene er kjøpt stort sett fordi det var de jeg fant til salgs her i Trondheim som jeg tror vil passe sammen, og fordi jeg ikke har tålmodighet akkurat nå til å bestille ting fra andre steder i landet/verden ;D Såvidt jeg skjønner vil de kunne passe sammen, så det blir spennende å se hva resultatet blir!
Et spørsmål: Jeg bor i en liten, litt trang leilighet. Hvor er det best å sette gjærdunken? Jeg har to gode alternativer: 1) Stua, som ligger ganske jevnt på 20 grader. 2) Under kjøkkenbenken, der er temperaturen ganske stabil på 18-19 grader, men den vingler litt. Er det stabil temperatur som er det viktigste? Det mest praktiske ville vært skapet på kjøkkenet, for da er hele gjæringsdunken ute av veien, men jeg takler fint å ha den på stua også hvis det er best.
Og videre - jeg er på et stramt budsjett, så jeg tror ikke jeg skal kjøpe en secondary fermenter enda, men satse på å tappe rett på flaske når gjæringen er ferdig. vil jeg måtte tappe fra der gjæringstanken står, eller kan den flyttes når gjæringen er ferdig? Hvis den ikke kan flyttes, så må jeg vel sette den litt høyt, slik at jeg får til å tappe på flasker når den tid kommer.... Akkurat denne delen skjønner jeg ikke så godt enda, men det kommer seg vel så snart jeg får prøvd meg!
Jeg tror det var alt - tusen takk for alle mulige svar og enda mer takk for et supert forum!!! Odin vet hvordan de klarte å brygge øl i gamle dager når de ikke hadde internett!...
Den siste uken har jeg lest masse på nettet og sett videoer på youtube, og føler at jeg nå skjønner prosessen brukbart godt. Jeg tenker å starte enkelt, med utgangspunkt i et ølsett, men med modifikasjoner.
Jeg skriver vel dette mest for å be om bekreftelse/avkreftelse på at jeg har noe fornuftig i tankene, pluss at jeg har noen spørsmål.
Planen er, naturligvis, å først rense, vaske og sanitere og sterilisere. Jeg kjøpte en rens som heter Vendor VWP. Utifra advarselen på boksen tar den livet av det meste av flora og fauna i mitt nærmiljø, forhåpentligvis mest på mikronivå , og jeg har skjønt at ALT som skal være i nærheten av kontakt med ølet/vørteren skal være så sterilt som mulig. So far, so good.
Her kan jeg forsåvidt nevne at jeg jobber på et sykehus og har tilgang til å få (små mengder) (sterile) ting som sprøyter, nåler, prøveglass etc. Kan noe sånt være nyttig til ølbrygging? F.eks. hvis jeg skal stikke termometeret i brygget for å sjekke, er det nok å gni termometeret godt med alkotip (små sterile "pads" med sterk alkohol man bruker f.eks. på huden når man tar blodprøver)?? Hvordan er det generelt å bruke desinfiserende alkohol på utstyr når man brygger? Bør det av en eller annen grunn unngås?
Videre er planen å brygge med følgende ingredienser som jeg har kjøpt:
1 kg Brewferm Amber spraymalt (18 ebc) (tilsvarer 1,6 kg barley malt)
1,5 kg Geordie Scottish Export maltekstrakt
Safale S-04 gjær
Vann
Kan dette bli noe fornuftig? Ingrediensene er kjøpt stort sett fordi det var de jeg fant til salgs her i Trondheim som jeg tror vil passe sammen, og fordi jeg ikke har tålmodighet akkurat nå til å bestille ting fra andre steder i landet/verden ;D Såvidt jeg skjønner vil de kunne passe sammen, så det blir spennende å se hva resultatet blir!
Et spørsmål: Jeg bor i en liten, litt trang leilighet. Hvor er det best å sette gjærdunken? Jeg har to gode alternativer: 1) Stua, som ligger ganske jevnt på 20 grader. 2) Under kjøkkenbenken, der er temperaturen ganske stabil på 18-19 grader, men den vingler litt. Er det stabil temperatur som er det viktigste? Det mest praktiske ville vært skapet på kjøkkenet, for da er hele gjæringsdunken ute av veien, men jeg takler fint å ha den på stua også hvis det er best.
Og videre - jeg er på et stramt budsjett, så jeg tror ikke jeg skal kjøpe en secondary fermenter enda, men satse på å tappe rett på flaske når gjæringen er ferdig. vil jeg måtte tappe fra der gjæringstanken står, eller kan den flyttes når gjæringen er ferdig? Hvis den ikke kan flyttes, så må jeg vel sette den litt høyt, slik at jeg får til å tappe på flasker når den tid kommer.... Akkurat denne delen skjønner jeg ikke så godt enda, men det kommer seg vel så snart jeg får prøvd meg!
Jeg tror det var alt - tusen takk for alle mulige svar og enda mer takk for et supert forum!!! Odin vet hvordan de klarte å brygge øl i gamle dager når de ikke hadde internett!...