RasKa skrev:
loebrygg skrev:
Sukkerbiter rett fra boksen, burde være rene. Man bruker jo det samme til å dryppe LSD på. Der sterilitet er enda viktigere
? ??? ?
Bra svar LOL ;D
Jeg kan ingenting om LSD, men jeg er stor fan av mange psykedeliske orkestre fra 60- og 70-tallet, og har aldri hørt om at LSD må inntas i sterile omgivelser!?!? Dryppet man ikke LSD på papirlapper og whatnot, og delte ut rimelig uhemmet?
Uansett: loebrygg: du tappet nok litt for tidlig - men det går sikkert bra! Mange gamle konvensjoner henger igjen, deriblant tanken om at man må flaske ølet så fort som mulig. Kvaliteten på råvarer har på den andre siden skutt i taket, og gammel visdom er derfor ikke helt riktig i dag.
2-3 uker i gjæringskaret er, nå for tiden, av mange ansett som et minimum. Ikke nødvendigvis for å unngå flaskebomber - det meste av gjæringen er som regel over etter en uke eller kanskje mindre. MEN gjæren kan gjøre mer enn å lage alkohol! Den kan også rydde opp etter seg og fjerne en del av avfallsstoffene den har etterlatt seg, og det vil den gjøre hvis den får stå i fred 1-2 uker etter at selve gjæringen er ferdig. Det er selvsagt godt mulig at den også gjør dette etter å ha blitt puttet på flaske - det vet jeg ikke - så jeg tror det kan lønne seg om du lar flaskene stå et par uker ekstra.
I "gamle dager", når man hadde bare ræva (brød)gjær, så var det viktig å få brygget bort fra gjæren relativt raskt, men nå for tiden bruker vi jo gjær som er spesialisert for brygging, og derfor er det ikke lengre så viktig å få bort gjæren fra brygget så fort som mulig. Gi gjæra tid til å rydde opp etter seg, og du vil visstnok oppleve gode resultater! Selv har jeg aldri stresset med å flaske bryggene mine, så 3-4 uker i gjæringsbøtta har vært normalt for meg, og det har gitt meg gode resultater. Så alt dette virker fornuftig for meg. (Men på den andre siden har jeg ikke prøvd å flaske etter bare en uke, så jeg skal ikke påstå med sikkerhet at lengre tid i gjæringskaret gir bedre øl.) (Men jeg baserer mye av dette på podcaster fra bl.a. Jamil Zainashef og andre kjente hjemmebryggere i USA - hvis jeg husker riktig så snakket de om nettopp dette på podcasten Can You Brew It hvor de prøvde å klone NØ Porter!)