Innspill på egenkomponert oppskrift

andor

Norbrygg-medlem
Hei!

Har gjort et forsøk på å sette opp en oppskrift, og ville satt stor pris på å fått innspill på valg av malt og humle, samt forslag til meskeskjema.

Grunnen til at jeg ikke har noe 60-min humle, er fordi jeg mener å ha lest et sted at det skal gi enda mer smak av humlen satt opp i mot IBU.

Kunne tenke meg en litt fyldig øl. Har vurdert litt hvete, er det en fin måte og få fyldig smak? Hvilken av spesialmaltene bør jeg i såfall bytte ut, og hvilket hvetemalt anbefales?

Når det gjelder valg av gjær, så har jeg bare brukt tørrgjær så langt, men har gått til innkjøp av magnetrører og 2L Erlenmeyekolbe, så hvis noen har et godt forslag til en gjær som gir et rent og fint smaksbilde med god munnfølelse uten alt for mye fruktighet, så er jeg åpen for å prøve det. :)

Er ekstremt fersk når det kommer til komponering av oppskrifter, så håper jeg ikke er helt på jordet her. :)

Typeriktighet er ikke så viktig for meg, men utgangspunktet var at dette skulle bli en IPA. Kunne kanskje tenkt meg en litt mørkere/dypere farge også, hva slags malt bør jeg tilsette da?

Mitt forslag:


4.80 kg PILSNERMALT HEIDELBERG, EKSTRA LYS (2.5 EBC)
1.10 kg CARAMEL MALT LYS (30.0 EBC)
1.10 kg MUNICH MALT MØRK (25.0 EBC)
40g Centennial [10.00 %] - Boil 30.0 min
30g Citra [12.00 %] - Boil 30.0 min
40g Citra [12.00 %] - Boil 5.0 min
30g Centennial [10.00 %] - Dry Hop 7.0 Days
30g Citra [12.00 %] - Dry Hop 7.0 Days


Mesking:

68 gr - 60 min
78 gr - 5 min

Gjæring:

Avhengig av gjærvalg
 
1056 eller 001. Synes Us05 (som er tørrgjærekvivalenten) gir litt et minihint av tutti frutti rett fra pose. Men det funker fint med us05. 19c i to uker.

Jeg ville halvert cara. Klask på 40g centennial på 5 min og. 65C 60min

Edit: og 20 ish min på 50C først og kok hardt i starten, la bunnfelle iallefall en time etter kok. Den malten der blir veldig tåkete hvis ikke.

Opererer du med 100g humlepakker flytter du 30min til 0min.

Mitt tips.
 
Sist redigert:
Sjekk IBU da. Du vil kanskje ende opp på en BU:GU på mellom 0.8-1. Jeg tenkte ikke IBU i innlegget over.
 
Sjekk IBU da. Du vil kanskje ende opp på en BU:GU på mellom 0.8-1. Jeg tenkte ikke IBU i innlegget over.
Takker så mye for innspill.

Jepp, skal sjekke BU:GU. Har flikka litt på oppskrifta etter tipsene dine Miguel. Har kommet frem til ca. 85% pilsner og like deler Cara og Caramunich resten. Per nå ligger jeg på 0,999 i BU:GU, og det er uten å legge til 40g Centenni på 5 min. Kan kanskje heller legge til litt mer ved tørrhumling? Opererer med 100g pakker ja, så det er kanskje bare og ta overskytende humle, og dytte oppi resten etter en uke i gæringskaret? :D

Tror jeg skal ta skrittet, og kjøre på med fersk gjør i dette brygget, så da prøver jeg WLP001, 19C i 14 dager.
 
Det er egentlig bare å pøse på med tørrhumling. BU:GU er uansett ganske veiledende, du kommer til å trekke ut en smule mer IBU's av 5min humla enn det som softwaren sier. (iom at det tar litt tid å kjøle ned vørteren og, men ikke tenk på det)

Siden du opererer med 100g-pakker er det greit å ikke ta f.eks 10g av en ny pakke. Men har du litt til overs synes jeg du skal tørrhumle med det.

Bare husk det jeg skrev om malten, ellers så blir den satans tåkete.
 
Sorry. Jeg var litt rask på avtrekkeren. Jeg er litt usikker på om du trenger 50C rasten på Heidelbergen for å få den klarere enn å ikke gjøre det steget.
 
Hei!

Nå har jeg finpussa og kjøpt inn råvarer til denne, og den ser ut som følger(Beersmith2):

OG 1.060 - FG ~1.014-1.012
IBU58.9
IBU/SG = 0.975
EBC 17

6,2 kg Pilsnermalt Heidelberg Ekstra lys (2.5EBC)
0,4 kg Crystal (60L/120 EBC)
0,2 kg Munich Mørk (25EBC)
0,2 kg Pale Crystal Malt(75 EBC)

2 rør WLP007 (1.46l starter iflg Beersmith) - Første gang med ferskgjær og starter. :)

Meskes på 65 gr 90 min
Utmesk 78gr 10 min

Koke 90 min. Gjærnæring + whirlfloc @ 15 min.

Humle:

30g Centennial + 10g Citra @ 30 min
30g Centennial + 10g Citra @15 min
10g Centennial + 15g Citra @ 5 min
10g Centennial + 30g Citra @ 2 min

Tørrhumle 20g Centennial + 35g Citra 7 dager.

Gjæring 20 gr 14 dager. (Stige til 21 i lpet av 1. uka)

Ser dette ok ut? :)
 
Jeg skal brygge denne i helga, og lurer litt på om jeg skal prøve å få denne litt tørrere/crispere(for et ord..).

Holder det at jeg legger meg litt lavere i gjæringstemp(19gr?), eller kan/bør jeg tilsette noen gram sukker i kok for å få ned FG litt? Beersmith sier Est. FG 1.012, men jeg har tidligere havnet typisk 1.001-1.002 høyere enn dette.
 
Hei!

Nå har jeg finpussa og kjøpt inn råvarer til denne, og den ser ut som følger(Beersmith2):

OG 1.060 - FG ~1.014-1.012
IBU58.9
IBU/SG = 0.975
EBC 17

6,2 kg Pilsnermalt Heidelberg Ekstra lys (2.5EBC)
0,4 kg Crystal (60L/120 EBC)
0,2 kg Munich Mørk (25EBC)
0,2 kg Pale Crystal Malt(75 EBC)

2 rør WLP007 (1.46l starter iflg Beersmith) - Første gang med ferskgjær og starter. :)

Meskes på 65 gr 90 min
Utmesk 78gr 10 min

Koke 90 min. Gjærnæring + whirlfloc @ 15 min.

Humle:

30g Centennial + 10g Citra @ 30 min
30g Centennial + 10g Citra @15 min
10g Centennial + 15g Citra @ 5 min
10g Centennial + 30g Citra @ 2 min

Tørrhumle 20g Centennial + 35g Citra 7 dager.

Gjæring 20 gr 14 dager. (Stige til 21 i lpet av 1. uka)

Ser dette ok ut? :)
Brygget tilsvarende i helga, men da også med 40+40 ved 0 min. Og at jeg kun brukte malten Red-X. Tror det blir bra.
 
Tilbake
Topp