Er vel litt seint
?
Jeg vet at du kan dette, men vi må ikke forvirre ungdommen, så for å være litt pedagogisk pirkete: Det vi måler er alltid
egenvekta til vørteren eller ølet, på engelsk
spesific gravity, derav forkortelsen SG. Men ved to av de målingene vi foretar, døper vi om egenvekta fordi disse målingene har en bestemt og viktig funksjon, og dermed opererer vi forvirrende nok med tre ulike forkortelser.
Den målingen vi tar etter at vørteren er kokt, altså når vi starter gjæringen, er det vi på norsk kunne kalle ølets
startegenvekt, eller på engelsk
original gravity, OG. Den andre spesielt viktige målingen er målingen av den endelige egenvekta til ølet, som vi kanskje kunne kalt
sluttegenvekt på norsk. På engelsk heter det
final gravity, FG. Det er viktig å måle SG minst to ganger med en dag i mellom for å kunne fastlå at gjæringa er slutt. Først når to sånne målinger er like, kan vi være sikre på at den er det, og da kan vi døpe om den verdien vi får ved den siste målinga, til FG.
Når vi har OG og FG, kan vi regne ut alkoholinnhold og utgjæringsprosent. Hvis vi er litt late, hvilket vi er, bruker vi en av de kalkulatorene som ligger på nettet, f.eks.
denne.
Beklager hvis jeg forteller deg noe du allerede skjønner godt,
@Alexander89, men det er faktisk mye surr med disse forkortelsene - og litt repetisjon skader aldri (sa den gamle læreren enda en gang, og myste ut over klassen over kanten på brilleglassene, mens elevene så oppgitt opp i taket og stønnet
.)