Imperial Stout og Honey Porter ved Parti Gyle

Hei!

Jeg skal nå forsøke en Parti Gyle 1/2 - 1/2 split med en oppskrift jeg tidligere har brygget uten parti gyle. Tanken er et 50/50 volum hhv Imp. Stout og en Porter.

Jeg brygget da en Imperial Stout med følgende oppskrift:

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: Grim Horizon#2PG
Brewer: Tarjei Tollefsen
Asst Brewer:
Style: Imperial Stout
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 53,11 l
Post Boil Volume: 45,54 l
Batch Size (fermenter): 42,00 l 
Bottling Volume: 40,00 l
Estimated OG: 1,073 SG
Estimated Color: 88,9 EBC
Estimated IBU: 104,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 73,00 %
Est Mash Efficiency: 79,6 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
10000,00 g            Pale Malt, Maris Otter (5,0 EBC)        Grain        1        73,0 %       
1000,00 g            Oats, Flaked (4,0 EBC)                  Grain        2        7,3 %       
1000,00 g            Wheat Malt, Ger (5,0 EBC)                Grain        3        7,3 %       
500,00 g              Black (Patent) Malt (1400,0 EBC)        Grain        4        3,6 %       
500,00 g              Pale Chocolate Malt (600,0 EBC)          Grain        5        3,6 %       
400,00 g              Caramel/Crystal Malt - 120EBC (120,0 EBC Grain        6        2,9 %       
300,00 g              Roasted Barley (1500,0 EBC)              Grain        7        2,2 %     
150,00 g              Northern Brewer [8,90 %] - Boil 60,0 min Hop          8        65,5 IBUs   
100,00 g              Fuggles [4,98 %] - Boil 15,0 min        Hop          9        12,1 IBUs   
100,00 g              Styrian Goldings [5,50 %] - Boil 15,0 mi Hop          10      13,4 IBUs   
200,00 g              Cascade [7,00 %] - Boil 5,0 min          Hop          11      13,7 IBUs   
9,0 pkg              Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35 Yeast        12      -           

Merk at 3kg DME var tilsatt under gjæring OG var da 1.098, disse er ikke med videre når jeg bryter opp oppskriften i PG.


Det jeg har gjordt videre er å fjerne DME slik at OG blir 1.073, og tatt utgangspunkt i denne tabellen:
http://morebeer.com/brewingtechniques/library/backissues/issue2.2/moshertable.html
Jeg la videre inn i hhv 66% av maltmengden til Imp.Stout og 33% av maltmengden til Porteren.
Så la jeg til brunt sukker i Imp. Stouten og honning i Porteren (Vil helst bruke muscovado siden det er så populært for tiden men det finner jeg ikke hos Bryggselv eller Bryggeland i Oslo, heller ikke i nærbutikkene på Sofienberg).
Humleskjemaet i Imp.Stouten er skalert ned til å treffe de omtrentlige IBU verdiene i den orginale oppskriften.
Humleskjemaet til Porteren er da i hovedsak rester fra humlepakkene (Derfor høy IBU, kan/bør nedskaleres) og her trenger jeg litt hjelp. Jeg ønsker å benytte restene slik at humlingen passer noenlunde med den honningsmaken jeg ønsker å få frem. Cascaden i porteren kan sløyfes fordi jeg bruker hele pakken i Imp. Stouten.

Så foreløpig ser deloppskriftene slik ut:

Imperial Stout:


Style: Imperial Stout
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 29,41 l
Post Boil Volume: 21,84 l
Batch Size (fermenter): 21,00 l 
Bottling Volume: 19,00 l
Estimated OG: 1,102 SG
Estimated Color: 108,4 EBC
Estimated IBU: 100,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 73,00 %
Est Mash Efficiency: 80,0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
6666,00 g            Pale Malt, Maris Otter (5,0 EBC)        Grain        1        71,1 %       
666,00 g              Oats, Flaked (4,0 EBC)                  Grain        2        7,1 %       
666,00 g              Wheat Malt, Ger (5,0 EBC)                Grain        3        7,1 %       
333,00 g              Black (Patent) Malt (1400,0 EBC)        Grain        4        3,6 %       
333,00 g              Pale Chocolate Malt (600,0 EBC)          Grain        5        3,6 %       
265,00 g              Caramel/Crystal Malt - 120EBC (120,0 EBC Grain        6        2,8 %       
198,00 g              Roasted Barley (1500,0 EBC)              Grain        7        2,1 %       
70,00 g              Northern Brewer [10,50 %] - Boil 60,0 mi Hop          8        63,7 IBUs   
70,00 g              Styrian Goldings [3,84 %] - Boil 15,0 mi Hop          9        11,6 IBUs   
60,00 g              Fuggles [4,98 %] - Boil 15,0 min        Hop          10      12,9 IBUs   
1,11 tsp              Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins)          Other        11      -           
100,00 g              Cascade [7,20 %] - Boil 5,0 min          Hop          12      12,4 IBUs   
7,0 pkg              Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35 Yeast        13      -           
250,00 g              Brown Sugar, Light (40,0 EBC)            Sugar        14      2,7 %       


Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Total Grain Weight: 9377,00 g
----------------------------
Name              Description                            Step Temperat Step Time   
Saccharification  Add 24,45 l of water at 72,4 C          66,0 C        70 min       
Mash Out          Add 0,18 l of water and heat to 78,0 C  78,0 C        10 min       



Honey Porter:



Style: Robust Porter
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 29,41 l
Post Boil Volume: 21,84 l
Batch Size (fermenter): 21,00 l 
Bottling Volume: 19,00 l
Estimated OG: 1,056 SG
Estimated Color: 67,3 EBC
Estimated IBU: 66,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 73,00 %
Est Mash Efficiency: 80,0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
3333,00 g            Pale Malt, Maris Otter (5,0 EBC)        Grain        1        65,8 %       
333,00 g              Oats, Flaked (4,0 EBC)                  Grain        2        6,6 %       
333,00 g              Wheat Malt, Ger (5,0 EBC)                Grain        3        6,6 %       
167,50 g              Black (Patent) Malt (1400,0 EBC)        Grain        4        3,3 %       
167,50 g              Pale Chocolate Malt (600,0 EBC)          Grain        5        3,3 %       
132,50 g              Caramel/Crystal Malt - 120EBC (120,0 EBC Grain        6        2,6 %       
100,00 g              Roasted Barley (1500,0 EBC)              Grain        7        2,0 %       
30,00 g              Northern Brewer [10,50 %] - Boil 60,0 mi Hop          8        38,5 IBUs   
40,00 g              Fuggles [4,98 %] - Boil 15,0 min        Hop          9        12,1 IBUs   
30,00 g              Styrian Goldings [3,84 %] - Boil 15,0 mi Hop          10      7,0 IBUs     
1,11 tsp              Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins)          Other        11      -           
50,00 g              Cascade [7,20 %] - Boil 5,0 min          Hop          12      8,8 IBUs     
4,0 pkg              Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35 Yeast        13      -           
500,00 g              Honey (2,0 EBC)                          Sugar        14      9,9 %       


Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Total Grain Weight: 5066,50 g
----------------------------
Name              Description                            Step Temperat Step Time   
Saccharification  Add 12,59 l of water at 72,2 C          66,0 C        70 min       
Mash Out          Add 0,09 l of water and heat to 78,0 C  78,0 C        10 min       

For å sikre meg at jeg treffer OG på Imp. Stouten så planlegger jeg å ta av og sette til side 3 liter av first runnings slik at jeg kan bruke disse til å justere preboil gravity dersom nødvendig.

Så kommer spørsmålene mine:

1. Beersmith gir meg en boil-off på over 20%. Kan dette stemme selv om jeg koker et relativt lite volum i en 15 gallon Blichmann? Jeg har ikke benyttet denne kokekjelen før men har ligget på rundt 15% i 50L kjelen til bryggselv med fult volum. Er boiloff mer et fast volum som avhenger mer av arealet av overflaten enn av volumet man koker? Det ser ut som beersmith anslår samme boiloffvolum, uavhengig av volumet som skal kokes.

2. I Imp. Stouten planlegger jeg vanlig brunsukker. Er det STOR forskjell på dette og det sagnomsuste Muscovadosukkeret?

3. Jeg planlegger også å legge snittede vaniljestenger i en god brun Rom og tilsette Imperial Stouten. Jeg er dog usikker på antall vaniljesenger (Vanlig vanilje i krydderglass fra Rema 1000) og mengde brun Rom. Jeg er meget glad i alle tre, stout, vanilje og brun rom. Det jeg lurer på er hva som blir for mye? 4 vaniljestenger og 0.5 liter rom som ligger å godgjør seg i 14 dager og tilsettes i lag med 1 gram US-05 ved flasking?

4. Som nevnt er humleskjemaet i porteren basert på restene fra Stouten. Her ønsker jeg innspill til hva jeg skal redusere slik at det harmonerer med honningen. Cascaden kan sløyfes fordi det ikke blir rester av den, men cascade er jo også godt slik at jeg kan alltids koste på en pakke av denne dersom noen mener det er en veldig god ide.

5. Er EBC til porteren litt lav? Risikerer jeg at den blir lavere ved parti gyle en beersmith angir slik jeg har delt oppskriften?

6. Jeg mesker i en 15 gallon blichmann. Jeg planlegger å Rimse opp til utmesk via en induksjonsplate. Så skylle kontinuerlig til jeg har ønsket preboil volum og OG til Stouten. Så koker jeg denne mens mesken fortsatt koser seg på 78-76 grader. Når stouten er kokt og kjølt så tapper jeg den på gjæringskar. Videre vasker jeg kokekjelen og fortsetter å skylle kontinuerlig til jeg har ønsket preboil volum for porteren, justerer med restene av de 3 literene av first runnings dersom det er nødvendig og det fortsatt er noe igjen av disse.
Gir dette noen negative konsekvenser som jeg unngår ved first runnings + 2 partiskyllinger? Jeg bruker Ph 5.2 stabalizer i mesk og skyllevann, samt stopper skylling på SG 1.010, målt med refraktometer. Bryggevannet er overflatevann fra Maridalsvannet i Oslo.

Bryggedag er planlagt førstkommende fredag og jeg setter stor pris på dersom noen har erfaring med de momenter jeg nevner og vil komme med innspill :ilike:
 
Må komme med et par tilføyelser ser jeg.

Den opprinnelige oppskriften ble brygget i en batch med 3 kg DME tilsatt under gjæring. Denne ble veldig god og jeg ønsker nå å lage en Imperisk vanilje-rom stout og en honningporter basert på denne men med parti gyle-metoden.

Sånn! Da ble det mer forståelig muligens...?
 
Har justert litt slik at nå ser de to oppskriftene slik ut:

Style: Imperial Stout
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 24,80 l
Post Boil Volume: 20,80 l
Batch Size (fermenter): 19,00 l 
Bottling Volume: 19,50 l
Estimated OG: 1,113 SG
Estimated Color: 115,6 EBC
Estimated IBU: 104,9 IBUs
Brewhouse Efficiency: 73,00 %
Est Mash Efficiency: 80,7 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
6666,66 g            Pale Malt, Maris Otter (5,0 EBC)        Grain        1        71,0 %       
666,66 g              Oats, Flaked (4,0 EBC)                  Grain        2        7,1 %       
666,66 g              Wheat Malt, Ger (5,0 EBC)                Grain        3        7,1 %       
333,33 g              Black (Patent) Malt (1400,0 EBC)        Grain        4        3,6 %       
333,33 g              Pale Chocolate Malt (600,0 EBC)          Grain        5        3,6 %       
266,66 g              Caramel/Crystal Malt - 120EBC (120,0 EBC Grain        6        2,8 %       
200,00 g              Roasted Barley (1500,0 EBC)              Grain        7        2,1 %       
80,00 g              Northern Brewer [10,50 %] - Boil 60,0 mi Hop          8        69,6 IBUs   
70,00 g              Styrian Goldings [3,84 %] - Boil 15,0 mi Hop          9        11,1 IBUs   
60,00 g              Fuggles [4,98 %] - Boil 15,0 min        Hop          10      12,3 IBUs   
1,11 tsp              Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins)          Other        11      -           
100,00 g              Cascade [7,20 %] - Boil 5,0 min          Hop          12      11,9 IBUs   
3,0 pkg              Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35 Yeast        13      -           
250,00 g              Brown Sugar, Light (40,0 EBC)            Sugar        14      2,7 %       





Style: Robust Porter
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 24,80 l
Post Boil Volume: 20,80 l
Batch Size (fermenter): 19,00 l 
Bottling Volume: 19,00 l
Estimated OG: 1,060 SG
Estimated Color: 71,5 EBC
Estimated IBU: 45,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 73,00 %
Est Mash Efficiency: 80,7 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
3333,33 g            Pale Malt, Maris Otter (5,0 EBC)        Grain        1        65,8 %       
333,33 g              Oats, Flaked (4,0 EBC)                  Grain        2        6,6 %       
333,33 g              Wheat Malt, Ger (5,0 EBC)                Grain        3        6,6 %       
166,66 g              Black (Patent) Malt (1400,0 EBC)        Grain        4        3,3 %       
166,66 g              Pale Chocolate Malt (600,0 EBC)          Grain        5        3,3 %       
133,33 g              Caramel/Crystal Malt - 120EBC (120,0 EBC Grain        6        2,6 %       
100,00 g              Roasted Barley (1500,0 EBC)              Grain        7        2,0 %       
20,00 g              Northern Brewer [10,50 %] - Boil 60,0 mi Hop          8        26,3 IBUs   
10,00 g              Fuggles [4,98 %] - Boil 60,0 min        Hop          9        6,2 IBUs     
20,00 g              Fuggles [4,98 %] - Boil 15,0 min        Hop          10      6,2 IBUs     
20,00 g              Styrian Goldings [3,84 %] - Boil 15,0 mi Hop          11      4,8 IBUs     
1,11 tsp              Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins)          Other        12      -           
10,00 g              Fuggles [4,98 %] - Boil 5,0 min          Hop          13      1,2 IBUs     
10,00 g              Styrian Goldings [3,84 %] - Boil 5,0 min Hop          14      1,0 IBUs     
3,0 pkg              California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast        15      -           
500,00 g              Honey (2,0 EBC)                          Adjunct      16      9,9 %       


Ingen som har kommentarer til humlingen i porteren eller til å bruke kontinuerlig skylling til Parti Gyle? Jeg lurer på om det kan være skadelig for mesken å stå ved mashout på 76-78 grader i et par timer mens jeg koker, kjøler og tapper IS på gjæringskar?
 
Tilbake
Topp