Kjøpte "moderne hjemmebrygging" av Bjørnstad/Haavardsholm og etter en kvelds lesning bestemte jeg meg for å starte forsiktig med et ølsett. Fikk anbefalt "Muntons' Nut Brown Ale" (merket Best before Oct, 2011). Ut fra bokens anbefaling kokte jeg maltekstrakten sammen med 1 kg Medium Spay Malt (i stedet for 1 kg sukker) ut i 7 l vann, fylte opp med kaldt vann til 23 l, kjølte ned, målte OG 1.040 (nett som pakken sa), rehydrerte tørrgjæren, blandet/ristet godt, satte det på rom med +20C og gikk til sengs!
Neste morgen putret det ivrig i gjærlåsen , men allerede etter 2 dager var dette merkbart redusert. Ventet tålmodig til dag 6 og målte FG 1.024 . Ringte forhandler som ikke kunne forstå dette, men anbefalt å sette til ny gjær. Brukte "Muntons GOLD Active Brewing Yeast (BBE 07.2010 MFB) - no need to rehydrate", men jeg rehydrerte likevel gjæren, blandet og ristet godt. Neste dag var det laber aktivitet, men noen skumflekker på toppen av karet. Så måtte jeg ta den høstferien jeg hadde bestilt. Da vi kom hjem i går, dvs. etter dag14 målte jeg FG 1.020/22, ingen tellbare bobler men noe kullsyre i brygget. Det positive er at det har ikke fått noen infeksjoner og ingen usmak.
Hva har gått galt eller er det spraymalt som gir høgre FG enn sukker? Som nybegynner synest jeg å ha fulgt oppskriften til punkt å prikke. Har det noen hensikt å tilsette ny gjær?
Neste morgen putret det ivrig i gjærlåsen , men allerede etter 2 dager var dette merkbart redusert. Ventet tålmodig til dag 6 og målte FG 1.024 . Ringte forhandler som ikke kunne forstå dette, men anbefalt å sette til ny gjær. Brukte "Muntons GOLD Active Brewing Yeast (BBE 07.2010 MFB) - no need to rehydrate", men jeg rehydrerte likevel gjæren, blandet og ristet godt. Neste dag var det laber aktivitet, men noen skumflekker på toppen av karet. Så måtte jeg ta den høstferien jeg hadde bestilt. Da vi kom hjem i går, dvs. etter dag14 målte jeg FG 1.020/22, ingen tellbare bobler men noe kullsyre i brygget. Det positive er at det har ikke fått noen infeksjoner og ingen usmak.
Hva har gått galt eller er det spraymalt som gir høgre FG enn sukker? Som nybegynner synest jeg å ha fulgt oppskriften til punkt å prikke. Har det noen hensikt å tilsette ny gjær?