Hvorfor koker man vørtern

TorfinnS

Norbrygg-medlem
Et banalt nybegynnerspørsmål. Hvorfor koker man vørteren? Hvorfor koker man uten lokk, slik at mye væske fordamper? Er hensikten å øke tettheten (OG)?

Torfinn
 
Kok uten lokk for å fordampe forløpere til DMS.

Man koker for å øke gravity, desifisere, farge, smak, isomerisere humle++
 
Fordi det var dette ølbryggeguden krevde for at øllet du lager skal bli godt, og for at han ville ha muligheten til å lukte på all verdens hjemmebrygg der han i skyene ligger og fiser.

Evt det de andre sa :)
 
Er det et poeng å koke bort så mye som 10 prosent av volumet? Hvordan vil det påvirke ølet om man ikke fosskoker det? Hvis man koker med lokk vil da så mye som 10 prosent fordampe da?
 
Man trenger ikke fosskoke, men en god rullende-kok er tilstrekkelig. Hvis du koker med lokk kondenserer substansene du prøver å bli kvitt i lokket og renner tilbake i vørter, som vil gi usmaker på sluttproduktet.
 
Er det et poeng å koke bort så mye som 10 prosent av volumet? Hvordan vil det påvirke ølet om man ikke fosskoker det? Hvis man koker med lokk vil da så mye som 10 prosent fordampe da?

Ja, så sant du bruker pilsnermalt i allefall. De fleste skyter vel omtrent etter å koke bort ca 15% av volumet, men jeg mener å ha lest at det er tilstrekkelig med minimun 8% for å unngå dms i ølet. Det er også viktig med rask nedkjøling til under 70 grader for å stoppe produksjonen av dms. Ølet trenger ikke å fosskoke, men fosskoking kan hjelpe på det med å få et klarere øl siden du lettere vil kunne felle ut/koagulere proteinene.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp