Hallstein
Norbrygg-medlem
Jeg mesker i igloo-kjølebag med bazookafilter. Sist jeg brygget hadde jeg 6,1 kilo malt med 15,5L med meskevann. Maler maltet selv gjennom en mølle som er justert til 0.035″ etter denne nettsiden:
http://www.brewersfriend.com/2009/03/28/best-grind-setting-for-grains/ Kjørte enstegsmesk ved 66 grader.
Jeg regnet med ca. 6L vanntap til vørteren og 2 liter til deadspace i kjølebagen. Skyllet med 19L vann ved 80 grader slik at jeg sto igjen med 26,5L vørter preboil.
Kokte i en time, og hadde da 1.060 som var målet mitt. Overførte 20L til gjæringskaret og hadde 3L tap til humlerester etc.
I følge programmet mitt skal jeg da ha 70% effektivitet. Jeg hadde den samme effektiviteten da jeg brygget BIAB jo!...
Det er jo ikke kjempedårlig, men når mange andre bryggere klarer 80% over hele fjøla lurer jeg litt på hvor den siste 10% min forsvinner. Har prøvd både batch sparging med en skylling, batch sparging med flere skyllinger, fly-sparging hvor jeg kontinuerlig skyller vann over maltsenga ved bruk av aluminiumsfolie som ligger oppå maltsenga jeg har stukket mange hull i.
http://www.brewersfriend.com/2009/03/28/best-grind-setting-for-grains/ Kjørte enstegsmesk ved 66 grader.
Jeg regnet med ca. 6L vanntap til vørteren og 2 liter til deadspace i kjølebagen. Skyllet med 19L vann ved 80 grader slik at jeg sto igjen med 26,5L vørter preboil.
Kokte i en time, og hadde da 1.060 som var målet mitt. Overførte 20L til gjæringskaret og hadde 3L tap til humlerester etc.
I følge programmet mitt skal jeg da ha 70% effektivitet. Jeg hadde den samme effektiviteten da jeg brygget BIAB jo!...
Det er jo ikke kjempedårlig, men når mange andre bryggere klarer 80% over hele fjøla lurer jeg litt på hvor den siste 10% min forsvinner. Har prøvd både batch sparging med en skylling, batch sparging med flere skyllinger, fly-sparging hvor jeg kontinuerlig skyller vann over maltsenga ved bruk av aluminiumsfolie som ligger oppå maltsenga jeg har stukket mange hull i.