Har tenkt til å prøve meg på et lite prosjekt:
Hvor stor forskjell utgjør faktisk gjæren?
Jeg har lest overalt på diverse fora (dette inkludert) at gjæren utgjør veldig mye av smaksprofilen, og jeg er i stor grad enig i dette, selv om jeg ikke akkurat kan påberope meg å være noen storkjenner innen ølsmak. Ihvertfall ikke til den grad at jeg kan smake hvilken type gjær et øl er gjæret med osv.
Uansett, planen min er å kjøpe inn 4 forskjellige gjærtyper, og deretter brygge opp 20 liter vørter. Deretter fordeles dette på 4 gjæringskar, hvert kar med en type gjær.
Når det er ferdig gjæret skal jeg gi en flaske av hvert brygg til diverse venner og bekjente, noen mer bevandret innen hjemmebrygging/øl enn andre, og spørre om å få en tilbakemelding fra alle på smak, og ikke minst, forskjell i smak fra de forskjellige flaskene.
Jeg tror dette kan blir et interessant lite prosjekt.
Ølet jeg skal brygge er en Pale ale, og gjærsortene jeg skal bruke er disse (alt er WLP-gjær):
Burton Ale WLP023.
London Ale WLP013.
Yorkshire Square Ale Yeast WLP037.
San Diego Super Yeast WLP090.
Med unntak av WLP090 er det vel ikke de aller største forskjellene i disse gjærtypene, men dette er jo også et lite prosjekt for min egen del, for å se om jeg i en blindtest klarer finne nyanser og forskjeller mellom gjærsortene.
Siden det kun er 5 liter i hver gjæringsdunk er det ikke stort vits i å drive med starter, så det blir bare til å droppe innholdet fra røret rett i gjæringsdunken.
Kommer tilbake med mer så snart brygget kjøres igang.
Hvor stor forskjell utgjør faktisk gjæren?
Jeg har lest overalt på diverse fora (dette inkludert) at gjæren utgjør veldig mye av smaksprofilen, og jeg er i stor grad enig i dette, selv om jeg ikke akkurat kan påberope meg å være noen storkjenner innen ølsmak. Ihvertfall ikke til den grad at jeg kan smake hvilken type gjær et øl er gjæret med osv.
Uansett, planen min er å kjøpe inn 4 forskjellige gjærtyper, og deretter brygge opp 20 liter vørter. Deretter fordeles dette på 4 gjæringskar, hvert kar med en type gjær.
Når det er ferdig gjæret skal jeg gi en flaske av hvert brygg til diverse venner og bekjente, noen mer bevandret innen hjemmebrygging/øl enn andre, og spørre om å få en tilbakemelding fra alle på smak, og ikke minst, forskjell i smak fra de forskjellige flaskene.
Jeg tror dette kan blir et interessant lite prosjekt.
Ølet jeg skal brygge er en Pale ale, og gjærsortene jeg skal bruke er disse (alt er WLP-gjær):
Burton Ale WLP023.
London Ale WLP013.
Yorkshire Square Ale Yeast WLP037.
San Diego Super Yeast WLP090.
Med unntak av WLP090 er det vel ikke de aller største forskjellene i disse gjærtypene, men dette er jo også et lite prosjekt for min egen del, for å se om jeg i en blindtest klarer finne nyanser og forskjeller mellom gjærsortene.
Siden det kun er 5 liter i hver gjæringsdunk er det ikke stort vits i å drive med starter, så det blir bare til å droppe innholdet fra røret rett i gjæringsdunken.
Kommer tilbake med mer så snart brygget kjøres igang.