Hydrometeret er en flytevekt som brukes til å måle bryggets tetthet med. På grunnlag av tettheten før og etter gjæring kan du beregne alkoholinnholdet i ølet.
Slike målinger kalles "specific gravity", SG. En SG-måling før gjæringen kalles "original gravity", OG, og målingen etter gjæringen er over kalles "final gravity", FG.
En OG f.eks. i en typisk pils ligger rundt 1,044-1,050 (dvs. at tettheten er 1,044-1,050 ganger vannets). Denne målingen gjøres ved 20 °. En tommelfingerregel er at FG bør ligge rundt 1/4 av OG, men dette kan variere en god del.
Akloholberegninger kan du gjøre ved å dele differansen mellom "tellende siffer" i OG og FG og dele på 7,5 (dette tallet varierer også avhengig av hvem som gjør utregningen, men det er ikke så viktig, det er uansett bare en beregning). Eksempel: I et øl med en OG på 1,060 og FG på 1,015, vil regnestykket bli (60-15)/7,5 = 6 % alkohol. En mer unøyaktig beregning er å dele telende siffer i OG på 10. Dette gir ikke en reell beregning, men kan gi en pekepinn på hvor mye alkohol du kan vente deg i det ferdige ølet før gjæringen.
Edit: Og så kom noen meg i forkjøpet.