Er det noen som i det siste har forsøkt å regne ut hva som er de reelle kostnadene i råvarer og forbruksvarer for en liter typisk hjemmebrygget øl? La oss si et brygg på 5,5 prosent alkohol og IBU 40.
Hovedkostnadene er selvsagt malt, humle, en pakke gjær, 400 gram spraymalt til en starter på 4 liter, men også småtteri som klarningsmiddel (Irish moss), gjærnæring, vaskemiddel, desinfiseringsmiddel, strøm og "slitasje" på gjæringskar (jeg regner max 10 brygg på et gjæringskar før det er så ripet at det skiftes ut). Noen av disse kostnadene varierer med volumet på brygget (jeg bruker vanligvis én gjærpakke til et 100 liters brygg, mens andre brygger 20 liter på den samme pakken). ellers vil jeg vel holde investeringskostnadene i selve bryggeutstyret utenfor. Jeg kunne selvsagt satt meg ned og forsøkt å regne ut dette selv. Men ettersom jeg er så lat, og vet at andre er gladere i å leke seg med tall enn jeg er, sender jeg derfor ut denne forespørselen...
Jeg tipper at kostnadene ligger rundt rundt 8-10 kroner literen, men det kan hende jeg er helt på jordet!
Hovedkostnadene er selvsagt malt, humle, en pakke gjær, 400 gram spraymalt til en starter på 4 liter, men også småtteri som klarningsmiddel (Irish moss), gjærnæring, vaskemiddel, desinfiseringsmiddel, strøm og "slitasje" på gjæringskar (jeg regner max 10 brygg på et gjæringskar før det er så ripet at det skiftes ut). Noen av disse kostnadene varierer med volumet på brygget (jeg bruker vanligvis én gjærpakke til et 100 liters brygg, mens andre brygger 20 liter på den samme pakken). ellers vil jeg vel holde investeringskostnadene i selve bryggeutstyret utenfor. Jeg kunne selvsagt satt meg ned og forsøkt å regne ut dette selv. Men ettersom jeg er så lat, og vet at andre er gladere i å leke seg med tall enn jeg er, sender jeg derfor ut denne forespørselen...
Jeg tipper at kostnadene ligger rundt rundt 8-10 kroner literen, men det kan hende jeg er helt på jordet!