Hei!
Jeg har problemer med høy OG på en IPA jeg har laget:
Oppskrift og fremgangsmåte:
Malt:
Pale malt 7000g
Amber malt 337g (siste rest)
Crystal malt 700g
Flaket mais 500g ( mesket i 2 l vann på 60-65 grader C i en halv time før jeg tilsatte den i hovedmesken)
Hel hvete 400g
Sum: 8937 g
Tilsatte 400 g demera sukker under koking.
BIAB
Partiskylling:
21l vann på første meskerunde og 65-68 grader C i 90 min og ti min på 78 grader C.
Resirkulering til vørteren ble klar og tappet av 12 l med OG på 1080.
Tilsatte 11 liter vann på andre meskerunde og mesket i 45 min på underkant 70 grader C
OG andre meskerunde ble 1050.
Humle:
60 min : 30 g East Kent Goldings
45 min : 20g EKG og 20g Centennial
30 min 40 g Centennial
15 min 40 g Centennial (400g Demera sukker oppløst i 0.5l vann)
2 min 17g Amarillo og 40g Centennial
Til Gjæring 23.5 l med OG på 1072.
Ristet dunken godt for å tilføre oksygen
Gjær :
jeg hadde laget starter av 2.5 l WLP007 som eg hadde høstet frå tidligere ( brukt to ganger tidligere)
Gjæringstemperatur ca 21 grader på bad.
Jeg opplevde en voldsom stormgjæring de 4 første dagene også ble det stille..
SG etter fem dager: 1028
SG etter ei uke 1026
Fikk panikk og repitchet med en pk safale US-05 utblandet i 200g kokt vann etter ei uke. (brygget smakte godt men søtt)
Det ble litt mer aktivitet men den stoppet opp igjen.
På dag 11. ristet jeg dunken litt og gjæringen startet litt opp igjen med lav aktivitet i gjærlåsen
SG etter 13 dager 1025-26
Brygget smaker mindre søtt en tidligere og fortsatt godt.
Hva har skjedd:
Sliten gjær?
Mangel på Oksygen?
For høy mesketemp 2.meskerunde?
Kan jeg bruke pilsenzym?
kan jeg flaskekarbonere som tidligere med en sukkerbit pr flaske?
Robert.
Jeg har problemer med høy OG på en IPA jeg har laget:
Oppskrift og fremgangsmåte:
Malt:
Pale malt 7000g
Amber malt 337g (siste rest)
Crystal malt 700g
Flaket mais 500g ( mesket i 2 l vann på 60-65 grader C i en halv time før jeg tilsatte den i hovedmesken)
Hel hvete 400g
Sum: 8937 g
Tilsatte 400 g demera sukker under koking.
BIAB
Partiskylling:
21l vann på første meskerunde og 65-68 grader C i 90 min og ti min på 78 grader C.
Resirkulering til vørteren ble klar og tappet av 12 l med OG på 1080.
Tilsatte 11 liter vann på andre meskerunde og mesket i 45 min på underkant 70 grader C
OG andre meskerunde ble 1050.
Humle:
60 min : 30 g East Kent Goldings
45 min : 20g EKG og 20g Centennial
30 min 40 g Centennial
15 min 40 g Centennial (400g Demera sukker oppløst i 0.5l vann)
2 min 17g Amarillo og 40g Centennial
Til Gjæring 23.5 l med OG på 1072.
Ristet dunken godt for å tilføre oksygen
Gjær :
jeg hadde laget starter av 2.5 l WLP007 som eg hadde høstet frå tidligere ( brukt to ganger tidligere)
Gjæringstemperatur ca 21 grader på bad.
Jeg opplevde en voldsom stormgjæring de 4 første dagene også ble det stille..
SG etter fem dager: 1028
SG etter ei uke 1026
Fikk panikk og repitchet med en pk safale US-05 utblandet i 200g kokt vann etter ei uke. (brygget smakte godt men søtt)
Det ble litt mer aktivitet men den stoppet opp igjen.
På dag 11. ristet jeg dunken litt og gjæringen startet litt opp igjen med lav aktivitet i gjærlåsen
SG etter 13 dager 1025-26
Brygget smaker mindre søtt en tidligere og fortsatt godt.
Hva har skjedd:
Sliten gjær?
Mangel på Oksygen?
For høy mesketemp 2.meskerunde?
Kan jeg bruke pilsenzym?
kan jeg flaskekarbonere som tidligere med en sukkerbit pr flaske?
Robert.