OG=Original Gravity. Original gravity er et uttrykk for vørterens tetthet før gjæringen. En OG på f.eks. 1058 (noen ganger uttrykt som 1.058 eller bare 58), vil si at vørteren har en tetthet som er 1,058 ganger vannets. Økningen i tettheten skyldes sukkeret fra malt som er løst i vørteren, og er således et mål på hvor "sterk" vørteren er. En typisk amerikansk brown ale har en OG et sted mellom 1045 og 1060. OG sier også noe om det potensielle alkoholinnholdet i et øl. En tommelfingerregel er at alkoholstyrken i et øl vil ligge et sted i nærheten av de "tellende sifrene" i OG delt på 10, i eksemplet altså rundt 5,8 (dette er imidlirtid avhengig av flere faktorer).
FG=Final gravity. FG uttrykker ølets tetthet etter endt gjæring. Et omtrentlig alkoholnivå i ølet finner man ved å ta differansen mellom OG og FG og dele på 7,5 (denne konstanten vil variere fra brygger til brygger, mn 7,5 er nøyaktig nok). Forholdet mellem OG og FG sier noe om hvor god utgjæring man har fått i ølet, hvilket gir en pekepinn på hvor søtt/tørt ølet vil oppleves. En generell tommelfingerregel er at FG skal være et sted rundt 1/4 av OG, men dette avhenger av hvilken øltype man snakker om, og også en del av andre ting i bryggeprosessen.
Generelle målinger av tetthet i gjærende øl kalles SG, specific gravity.
Håper dette ikke var for vanskelig å forstå.