Marius K.
Norbrygg-medlem
Hei!
Jeg har kjøpt boken brygging fra hånd til munn og har funnet en oppskrift på en porter jeg ønsker å teste - Tore Bjørgo sin på side 182.
Malt
Pale malt 4 500 gram
Viennamalt 1 600 gram
Crystal malt 800 gram
Røkmalt 500 gram
Havregryn 400 gram
Roasted barley 150 gram
Sjokolademalt 150 gram
Min bryggebutikk er Vestbrygg, så jeg må finne passende malttyper i deres sortiment. Jeg lurer på følgende:
- Hvilke crystmalmalt er det snakk om her tror dere? Vestbrygg har Pale crystal (75 EBC), Crystal 120, Crystal 150 og Dark Crystal (300 EBC).
- Røkmalt: Vestbrygg har noe som heter Rauchmalz (EBC 8 ). Er det denne jeg skal bruke?
- Havregryn: Er det Bjørns lettkokte det referes til her?
- Videre tenker jeg benytte Maris Otter Pale Malt (7 EBC), Vienna (14 ECB), Roasted Barley (1450 ECB) og Chocolate (1175 ECB)
Mesketemperatur
I oppskriften står det 45 minutter på 64 grader, og 45 minutter på 68 grader. Jeg brygger BIAB og tenkte forenkle meskeskjemaet. Vil jeg få et godt resultat ved å meske på 66 grader i 60 minutter? Eller vil dere anbefale en annen temperatur? Tenker forøvrig skylle ved å legge maltposen i en gjærdunk med vann som holder 78 grader etter at jeg har mesket i 60 min.
Gjær
I oppskriften står det Wyeast 1028 London Ale gjær, som jeg forstår er samme gjær som WLP013. Jeg er fortsatt på tørrgjærstadiet. Er det da Safale S-04 jeg bør bruke?
Koketid
Jeg ser det varierer fra 60 min til 90 min i forskjellige oppskrifter på Porter. I denne oppskriften står det 90 min. Hvilke forskjell utgjør det? Jeg vet man må koke i 90 min dersom man bruker pilsnermalt, men det er ikke tilfelle her.
Håper noen kan hjelpe meg med å svare på dette!
På forhånd takk!
Mvh,
Marius
Jeg har kjøpt boken brygging fra hånd til munn og har funnet en oppskrift på en porter jeg ønsker å teste - Tore Bjørgo sin på side 182.
Malt
Pale malt 4 500 gram
Viennamalt 1 600 gram
Crystal malt 800 gram
Røkmalt 500 gram
Havregryn 400 gram
Roasted barley 150 gram
Sjokolademalt 150 gram
Min bryggebutikk er Vestbrygg, så jeg må finne passende malttyper i deres sortiment. Jeg lurer på følgende:
- Hvilke crystmalmalt er det snakk om her tror dere? Vestbrygg har Pale crystal (75 EBC), Crystal 120, Crystal 150 og Dark Crystal (300 EBC).
- Røkmalt: Vestbrygg har noe som heter Rauchmalz (EBC 8 ). Er det denne jeg skal bruke?
- Havregryn: Er det Bjørns lettkokte det referes til her?
- Videre tenker jeg benytte Maris Otter Pale Malt (7 EBC), Vienna (14 ECB), Roasted Barley (1450 ECB) og Chocolate (1175 ECB)
Mesketemperatur
I oppskriften står det 45 minutter på 64 grader, og 45 minutter på 68 grader. Jeg brygger BIAB og tenkte forenkle meskeskjemaet. Vil jeg få et godt resultat ved å meske på 66 grader i 60 minutter? Eller vil dere anbefale en annen temperatur? Tenker forøvrig skylle ved å legge maltposen i en gjærdunk med vann som holder 78 grader etter at jeg har mesket i 60 min.
Gjær
I oppskriften står det Wyeast 1028 London Ale gjær, som jeg forstår er samme gjær som WLP013. Jeg er fortsatt på tørrgjærstadiet. Er det da Safale S-04 jeg bør bruke?
Koketid
Jeg ser det varierer fra 60 min til 90 min i forskjellige oppskrifter på Porter. I denne oppskriften står det 90 min. Hvilke forskjell utgjør det? Jeg vet man må koke i 90 min dersom man bruker pilsnermalt, men det er ikke tilfelle her.
Håper noen kan hjelpe meg med å svare på dette!
På forhånd takk!
Mvh,
Marius