Helt ny i gamet (nærmer meg første brygg) og trenger en bekreftelse på noen antagelser. Jeg forsøker å finne oppksrifter med ekstrakt og spesialmalt som jeg kan bruke, men ofte innholder oppskriften typer malt jeg ikke får tak i.
Så
1. Har alle maltekstrakterav med samme EBC tilnærmet likt sukkerinnhold? For det er jo sukkerinnholdet som styrer OG?
Og i så fall er det ikke så farlig om man finner akkurat riktig type ekstrakt på kalkulatorene (eks hopville.com eller på beertools.com), så lenge man finner samme type, (altså light, amber etc) med noen lunde lik EBC? (den kan jeg også justere i programmet)
For EBC sier bare noe om fargen, og påvirker ikke OG? Har forsøkt litt og ser at det bare er små variasjoner i OG ved forskjellige ekstrakter.
(Jeg vet at det står en del om bruk av LME, og DME, og blandingsforhold/utnyttelsesgrad versus mesking etc, men har ikke funnet noe klart svar på det jeg lurer på. )
2. Spesialmalt og kalkulator. Er Crystal Malt (eller Caramel malt) fra forskjellige produsenter noenlunde like? På Hopville kan man f.eks velge mellom Crystal Malt og English crystal malt. Hvor nøye må man være på malttype når man følger en oppskrift? (litt vanskelig å gi et fornuftig svar på kanskje )
Jeg regner med at basis maltekstrakt ikke preger smaken på øllet så mye. Humle, gjær og spesialmalt er langt viktigere for smaken?
Jeg skal brygge på ekstrakt og spesialmalt, og da finner jeg lettest oppskrifter på utenlandske sider, men der er det også mye forskjellige malttyper. Så prøver å konvertere oppskrifter til produkter jeg får tak i her hjemme.
Humle og gjær er ofte enklere.
Takker for svar, enten det er basert på fakta eller synsing
Så
1. Har alle maltekstrakterav med samme EBC tilnærmet likt sukkerinnhold? For det er jo sukkerinnholdet som styrer OG?
Og i så fall er det ikke så farlig om man finner akkurat riktig type ekstrakt på kalkulatorene (eks hopville.com eller på beertools.com), så lenge man finner samme type, (altså light, amber etc) med noen lunde lik EBC? (den kan jeg også justere i programmet)
For EBC sier bare noe om fargen, og påvirker ikke OG? Har forsøkt litt og ser at det bare er små variasjoner i OG ved forskjellige ekstrakter.
(Jeg vet at det står en del om bruk av LME, og DME, og blandingsforhold/utnyttelsesgrad versus mesking etc, men har ikke funnet noe klart svar på det jeg lurer på. )
2. Spesialmalt og kalkulator. Er Crystal Malt (eller Caramel malt) fra forskjellige produsenter noenlunde like? På Hopville kan man f.eks velge mellom Crystal Malt og English crystal malt. Hvor nøye må man være på malttype når man følger en oppskrift? (litt vanskelig å gi et fornuftig svar på kanskje )
Jeg regner med at basis maltekstrakt ikke preger smaken på øllet så mye. Humle, gjær og spesialmalt er langt viktigere for smaken?
Jeg skal brygge på ekstrakt og spesialmalt, og da finner jeg lettest oppskrifter på utenlandske sider, men der er det også mye forskjellige malttyper. Så prøver å konvertere oppskrifter til produkter jeg får tak i her hjemme.
Humle og gjær er ofte enklere.
Takker for svar, enten det er basert på fakta eller synsing