Følgende juleøl står på programmet for morgendagen. Noen innspill sånn i siste liten? Er det noen opplagt ting jeg har glemt?
Navn på øl: Gull, røkelse og myrra
Malten representerer høstens gull, røykmalten er også med - og til slutt en liten dæsj myrra. Det finnes flere kommersielle eksempler på øl med myrra (Gift of the Magi og Baladin Nora for å nevne to - har dessverre ikke smakt dem). Og historisk så har også myrra vært brukt - ganske enkelt fordi det er ekstremt bittert. Det store usikkerhetsmomentet er hvor mye som skal til... Rent praktisk bruker jeg myrratinktur fra apoteket som er 20% myrra oppløst i etanol. Tenker denne må tilsettes dråpevis til ferdigkokt vørt, evt. etter fermenteringen. Smaksmessig forventer jeg forøvrig at lakrisrot og peated malt bør passe godt sammen. I Finland er lakris med røyksmak ganske vanlig (og ganske godt!).
Volum ved meskestart: 23 L
Tenkte å være sparsom med skyllevann så jeg etter kok ender på ca. 18-19 L (dette for å få relativt høy OG). Er spent på hvordan 20L Speidelen henger med på 6.5 kg malt. Hadde 5.5 kg sist jeg brygget og da var det fortsatt god plass i maltrøret.
Antatt meskeutbytte: 78% (basert på siste 2-3 brygg på Speidelen)
Beregnet OG: 1.077
Beregnet FG: 1.019
Beregnet ABV: 7.7% (19 L sluttvolum)
Beregnet IBU: 31
Beregnet EBC: 81
Malt
% Kg Malt or Fermentable Yield EBC
62% 4.000 Weyermann Pale Ale 73% 5
12% 0.800 Pale Malt (Maris Otter) 80% 5 (kun fordi jeg har en liten rest igjen)
8% 0.500 Peated Malt 69% 5
6% 0.400 Caramel/Crystal Malt -120L 71% 198
6% 0.400 Munich Malt - 20L 76% 33
5% 0.300 Chocolate Malt (Thomas Fawcett) 73% 840
2% 0.100 Roasted Barley (Thomas Fawcett) 73% 1006
(total maltmengde: 6.5 kg)
Vannjustering i mesken
5 gram NaHCO3 (Natron)
8 gram CaCO3 (bruker finknust eggeskall - eneste jeg har for hånden nå)
Mesketemperatur
60 min @ 63 °C
20 min @ 68 °C
10 min @ 73 °C
10 min @ 78 °C
Humle
use time grams variety form aa
boil 60 mins 20 Chinook pellet 11.0
boil 15 mins 20 Cascade leaf 6.3
boil 1 min 20 Cascade leaf 6.3
boil 1 min 10 Chinook pellet 11.0
Andre tilsettinger
boil 15 min 6 grams Irish moss
boil 5 min 5 grams Stjerneanis (malt)
boil 5 min 5 grams Nellik (malt)
boil 5 min 10 grams Spisskummen (malt)
boil 5 min 20 grams Lakrisrot (malt)
boil 0 min ?? Myrratinktur (20% i etanol)
Gjær
3 rør med White Labs Dry English Ale (WLP007) pga. høy OG
Navn på øl: Gull, røkelse og myrra
Malten representerer høstens gull, røykmalten er også med - og til slutt en liten dæsj myrra. Det finnes flere kommersielle eksempler på øl med myrra (Gift of the Magi og Baladin Nora for å nevne to - har dessverre ikke smakt dem). Og historisk så har også myrra vært brukt - ganske enkelt fordi det er ekstremt bittert. Det store usikkerhetsmomentet er hvor mye som skal til... Rent praktisk bruker jeg myrratinktur fra apoteket som er 20% myrra oppløst i etanol. Tenker denne må tilsettes dråpevis til ferdigkokt vørt, evt. etter fermenteringen. Smaksmessig forventer jeg forøvrig at lakrisrot og peated malt bør passe godt sammen. I Finland er lakris med røyksmak ganske vanlig (og ganske godt!).
Volum ved meskestart: 23 L
Tenkte å være sparsom med skyllevann så jeg etter kok ender på ca. 18-19 L (dette for å få relativt høy OG). Er spent på hvordan 20L Speidelen henger med på 6.5 kg malt. Hadde 5.5 kg sist jeg brygget og da var det fortsatt god plass i maltrøret.
Antatt meskeutbytte: 78% (basert på siste 2-3 brygg på Speidelen)
Beregnet OG: 1.077
Beregnet FG: 1.019
Beregnet ABV: 7.7% (19 L sluttvolum)
Beregnet IBU: 31
Beregnet EBC: 81
Malt
% Kg Malt or Fermentable Yield EBC
62% 4.000 Weyermann Pale Ale 73% 5
12% 0.800 Pale Malt (Maris Otter) 80% 5 (kun fordi jeg har en liten rest igjen)
8% 0.500 Peated Malt 69% 5
6% 0.400 Caramel/Crystal Malt -120L 71% 198
6% 0.400 Munich Malt - 20L 76% 33
5% 0.300 Chocolate Malt (Thomas Fawcett) 73% 840
2% 0.100 Roasted Barley (Thomas Fawcett) 73% 1006
(total maltmengde: 6.5 kg)
Vannjustering i mesken
5 gram NaHCO3 (Natron)
8 gram CaCO3 (bruker finknust eggeskall - eneste jeg har for hånden nå)
Mesketemperatur
60 min @ 63 °C
20 min @ 68 °C
10 min @ 73 °C
10 min @ 78 °C
Humle
use time grams variety form aa
boil 60 mins 20 Chinook pellet 11.0
boil 15 mins 20 Cascade leaf 6.3
boil 1 min 20 Cascade leaf 6.3
boil 1 min 10 Chinook pellet 11.0
Andre tilsettinger
boil 15 min 6 grams Irish moss
boil 5 min 5 grams Stjerneanis (malt)
boil 5 min 5 grams Nellik (malt)
boil 5 min 10 grams Spisskummen (malt)
boil 5 min 20 grams Lakrisrot (malt)
boil 0 min ?? Myrratinktur (20% i etanol)
Gjær
3 rør med White Labs Dry English Ale (WLP007) pga. høy OG