Grådals bryggetråd

Da planlegger jeg brygg # III.

Nå har jeg tenkt å prøve partial mash, og har satt opp denne etter hva jeg har fått i posten i det siste:

Brygg III  - Oatmeal Stout
================================================================================
Batch Size: 21.000 L
Boil Size: 24.000 L
Boil Time: 1.000 hr
Efficiency: 70%%
OG: 1.054
FG: 1.011
ABV: 5.6%%
Bitterness: 29.7 IBUs (Tinseth)
Color: 34 SRM (Morey)

Fermentables
================================================================================
                        Name        Type        Amount Mashed Late Yield Color
        Pale Liquid Extract                    Extract  1.500 kg    No  No  90%%  8 L
        Brew enhanser Dry                  Extract  1.000 kg    No  No  90%%  0 L
        Carafa II                                  Grain 100.000 g    No  No  70%% 412 L
        Carafa  I                                  Grain 200.000 g    No  No  70%% 337 L
        Caramel/Crystal Malt - 120L      Grain  1.000 kg    No  No  72%% 120 L
        Oats, Flaked      Grain 600.000 g    Yes  No  80%%  1 L
        Total grain: 4.400 kg

Hops
================================================================================
      Name Alpha  Amount  Use      Time  Form  IBU
    Cascade 5.7%% 42.000 g Boil  1.000 hr Pellet 24.9
Challenger 7.8%% 30.000 g Boil 5.000 min Pellet  4.8

Yeast
================================================================================
                Name Type Form    Amount  Stage
Danstar - Nottingham  Ale  Dry 11.001 mL Primary

Mash
================================================================================
      Name    Type  Amount    Temp  Target    Time
Conversion Infusion 0.000 mL 0.000 C 68.333 C 1.000 hr

Lurer litt på denne havregryna, Brewtarget foreslår ganske høyt utbytte av denne, men det bør jeg kanskje ikke regne med i steeping ??
 
Du vil ikke få gjærbart utbytte av havregryn uten å meske. I grunnen burde du prøve delmesk med et kilo pale malt. Forresten tror jeg et helt kilo crystal malt er altfor mye, særlig med ekstrakt.
 
Ok, dumt jeg ikke skaffet meg litt pale malt  :roedme:  Er det ikke nok ensymer i ekstrakten heller, tenkte jo å delmeske spesialmalten uansett, får gå i tenkeboksen. Kan jo brygge noe annet mens jeg venter på å gå allgrain..
 
Etter å ha lest en del utsatte jeg Stouten til jeg kommer allgrain. (snart)
Har lest en del om Mild i det siste, og ettersom jeg er glad i litt maltsmak prøver jeg denne istedet:

Martins Mild I

Style: Engelsk Dark Mild  Brewer: Martin Grådal

Statistics:

Volume: 24 liters
OG: 1040
FG:
Alcohol: 3.9 % by vol.
Colour: 54 EBC (Dark brown)
Bitterness: 22 IBU

Fermentables:

Liquid Light Extract 1500 grammes
Dextrose                  500 grammes
Maltodextrin             500 grammes
Cara Crystal 120 EBC 250 grammes
Black Malt 1400 EBC  160 grammes
Chocolate Malt          160 grammes


Mash schedule: Steeping in bag, 10 min @ 75 degr cels

Hops:

Cascade 5.7% alpha 32 grammes 60 minutes
Cascade 5.7% alpha 12 grammes 10 minutes
Challenger 7.8%alpha 10 grammes 5 minutes

Yeast: Danstar Nottingham dry 11grammes

Comments:            

Using 1kg Coopers brew enhanser II, dont know the spesific contents but using 50/50 maltodextrin/dextrose. Steeping grains in bag at 72deg celsius for 10min. I dont have any basemalt, so yield of speciality grains vill be none.?

3 g Wyeast yeast nutrition @ 10min hop adition.

Boil 20l, adding water to volume 24l after chill.

This brew is a test to se if i can recognise the taste of the spesiality malts. I have newer even tasted a Mild :)

Edit: Da er denne snart konsumert. Prøver å spare noen for å se hvordan det utvikler seg. De fleste som har smakt den sier "Guinnes".. Smaken av spesialmalten dominerer, men har blitt vesentlig rundere etter hvert.  Funderer på om jeg kan ha fått meg husdyr, da de siste brygga har en nokså syrlig ettersmak, men ingen usmak eller unaturlig gjæringsforløp ??  Kunne tenkt meg innspill på dette !
 
Da er brygg III flasket, på fg 1.012  Det ble nok litt mye spesialmalt, smakte litt mye "brent bitterhet" av fg prøven. Det verste var at jeg var tom for forrige brygg på bryggedagen, det skal ikke gjenta seg  :roedme:

Vasket gjæra fra denne for å bruke på neste brygg, så har vi prøvd det også. Så ut til å gå bra..

Sitter å fikler med oppskrift på ABA, har du tips til god allgrainoppskrift så bring it !!
 
Hva med denne ? Litt lav på mesketemp kanskje ? Vil gjerne kjenne maltsmak men tenkte kanskje det var lurt å legge seg i det lavere leiet i tilfelle smågruff ved første forsøk på allgrain (sikkert dumt å havne for høyt ihvf) Vet jeg er gjerrig på humla, men som sagt, er ute etter maltsmaken..


Testing Beertools (Brygg IV)
10-C American Brown Ale
Author: Martin

Size: 23,12 L
Efficiency: 79,23%
Attenuation: 76,0%
Calories: 272,97 kcal per 0,5 L

Original Gravity: 1,058 (1,045 - 1,060)  OG real: 1.056
Terminal Gravity: 1,014 (1,010 - 1,016)  FG real: 1.008
Color: 25,01 (18,0 - 35,0)
Alcohol: 5,81% (4,3% - 6,2%)  real abv 6,3
Bitterness: 26,8 (20,0 - 40,0)

Ingredients:
5 kg Pilsner Malt
0,2 kg Carafa® TYPE I
0,1 kg Carafa® TYPE II
0,8 kg Crystal Malt 120°L
30 g Challenger (8,0%) - added during boil, boiled 60 min
20 g Willamette (4,6%) - added during boil, boiled 2 min
1 tsp Wyeast Nutrient - added during boil, boiled 10 min
Danstar  Nottingham ca 3 dl vasket gjær


Mash In - Liquor: 16,46 L; Strike: 71,83 °C; Target: 65 °C
Rest - Rest: 61,0 min; Final: 64,0 °C (ukjent, gjetter)
Flysparge - Sparge Volume: 13,56 L; Sparge Temperature: 75,6 °C; Runoff: 22,8 L

Results generated by BeerTools Pro 1.5.16

Edit: Da er første allgrain i boks :)  Traff ganske bra på temperaturer og mengder, og etter diverse surr med overkok og forksjellige småtabber landa jeg på og 1.056, helt som Beertools estimerte. Gir utbytte på 80%, noe som kanskje kan være begynnerflaks  :skitbra:

Edit2: Gjærvaskinga var tydeligvis velykket, setter ny pers i stormgjæring nå, selv om den startet på bare 17 °C (ble uventet kaldt i natt)

Edit3: Da er den flasket (og kegget på mitt første og eneste fat). Dette er det første brygget der FG prøven har smakt skikkelig godt, selv om den gikk til 1.008 er det ganske framtredende maltsmak. Jobbet på kornmottak i yngre dager, og lukten som hang i lufta der er fanget i brygget. Hadde et hevertuhell slik at det ble med en god del gjær på fatet, får håpe dette ikke skaper ugreie. Tror egentlig ikke det, da gjærkaka i dunken er utrolig fast. Skulle brukt den mer, men har lyst til å prøve annen gjær på neste brygg.  Konklusjon så langt er ihvf at jeg ikke kommer til å slutte med allgrain med det første  :ilike:
 
Etter et lengre opphold ble det endelig brygging. Ny hjemmelaget kokekjel gir større batch.
V: ClusterApa  [size=10pt](mulig den får undertittel "epic failure")[/size]
10-A American Pale Ale
Author: Martin



Size: 42 L
Efficiency: 90,74%
Attenuation: 76,0%
Calories: 199,74 kcal per 12,0 fl oz

Original Gravity: 1,060 (1,045 - 1,060)
|=======================#========|
Terminal Gravity: 1,014 (1,010 - 1,015)
|======================#=========|
Color: 13,36 (5,0 - 14,0)
|======================#=========|
Alcohol: 5,99% (4,5% - 6,2%)
|======================#=========|
Bitterness: 37,5 (30,0 - 45,0)
|===============#================|

Ingredients:
5,0 kg Pale Ale Malt
1 kg Pilsen Malt
,2 kg Cara-aroma®
1 kg Wheat Malt Light
1 kg Caramunich® TYPE II
60 g Challenger (8,0%) - added during boil, boiled 60 min
50 g Willamette (5,0%) - added during boil, boiled 1 min
50 g Cluster (7,0%) - added during boil, boiled 10 min
1 kg White Table Sugar (Sucrose)

Schedule:
Ambient Air: 21,11 °C
Source Water: 15,56 °C
Elevation: 0,0 m

00:03:00 innmesk - Liquor: 28,0 L; Strike: 72,37 °C; Target: 67,0 °C
01:03:00 rest - Rest: 60 min; Final: 65,7 °C
02:03:00 Skylling - Sparge Volume: 20,0 L; Sparge Temperature: 86 °C; Runoff: 40,16 L

Notes
Gikk på en smell og mesket inn alt for høyt. Hadde feil instillinger på vessels (nymesk) og havnet på langt over 70. Etter tre mugger med kaldt vann kom jeg nedpå 71, etter 70 min holdt den enda 66, og da sto den uten lokk mye av tida. Dette fører til kluss med spargemengden men jeg får ta noen målinger etterhvert.. Virker som manifolden er i snaueste laget også, skyllinga går kjempesakte, men det er ikke tett i hvert fall. Stoppet skylling på 1.010 (for sent ?) Ga sg 1.05 men pga den høye mesketempen ga jeg den 1kg sukker, prøver med dette å oppnå høyere abv for å balansere søtheten. Brukbart med humle burde vel også hjelpe på ?? Utbyttet ser drøyt ut,men kan ikke finne noe som tilsier at det ikke skal stemme.

Results generated by BeerTools Pro 1.5.17
 
Da har jeg såvidt prøvesmakt den mest lovende så langt. Klarer ikke å unngå tabber men det blir bedre for hver gang. Denne gang ble det lekkasje i kobling til kjølespiral med radikal uttynning som resultat. Var ekstra spent på bitterheten som ble lovet av Beertools , men den er ikke spesiellt bitter ! Positivt overasket over Safale US04. Liker virkelig pepper/kryddersmaken , men denne vil sikkert avta med lagring. Er jo slettes ikke sikker på hva som er Us og hva som er nelson i aromaen men godt er det :)  Oppskrifta :

VI NelsonApa
10-A American Pale Ale
Author: Martin
Date: 04.12.2011



Size: 45,08 L
Efficiency: 82,74%
Attenuation: 78,2%
Calories: 151,24 kcal per 12,0 fl oz

Original Gravity: 1,046 (1,045 - 1,060)
|========#=======================|
Terminal Gravity: 1,010 (1,010 - 1,015)
|=======#========================|
Color: 26,8 (5,0 - 14,0)
|=======================#========|
Alcohol: 4,68% (4,5% - 6,2%)
|=========#======================|
Bitterness: 48,8 (30,0 - 45,0)
|============================#===|

Ingredients:
5 kg Pilsner Malt
2 kg Pale Ale Malt
1 kg Cara Gold - Caramel Malt
0,1 kg Carafa® TYPE I
1,0 kg Caramunich® TYPE II
50 g Nelson Sauvin (14,0%) - added during boil, boiled 60 m
44,0 g Cluster (7,0%) - added during boil, boiled 10 m
36,0 g Willamette (4,6%) - added during boil, boiled 0,0 m
2,0 ea Fermentis S-04 Safale S-04
10,0 g Nelson Sauvin (14,0%) - added during boil, boiled 10,0 m
10,0 g Nelson Sauvin (14,0%) - added during boil, boiled 0,0 m

Schedule:
Ambient Air: 21,11 °C
Source Water: 15,56 °C
Elevation: 0,0 m

00:03:00 innmesk - Liquor: 30,75 L; Strike: 67,96 °C; Target: 63,0 °C
01:03:00 rest - Rest: 60 m; Final: 62,8 °C
02:03:00 Skylling - Sparge Volume: 22,2 L; Sparge Temperature: 77,0 °C; Runoff: 44,67 L

Notes

Tappet på 1.010 etter to uker. (17.12.11)  Imponerende fast gjærkake av US04. prøvesmak etter et par dager på fat gir lovende resultat. Har vert litt spent på smaken av US04 da jeg ikke er særlig glad i pepper, kjenner den, men det er bare godt. Bitterheten er imidlertid ikke som forventet. får se hvordan det utvikler seg.[/i]

Results generated by BeerTools Pro 1.5.20
 
Tilbake
Topp