Gjærstarter for lager bruker lang tid...

Marius K.

Norbrygg-medlem
Har en starter stående på WLP940 Mexican lager. To pakker (ca. 3 mnd gamle) i en tre liters starter. Den tok ganske raskt av på røreren og sto der i drøye 15 timer før jeg tok den av. Har etterpå stått 27 timer uten rører, men jeg ser det fortsatt kommer bobler opp langs kanten. Mener jeg husker starteren tok tid sist jeg laget en på lagergjær også... Noen med lignende erfaring?

Jeg skal brygge lørdag, og jeg er redd at om jeg setter den i kjøleskapet først i morgen tidlig så får den ikke nok tid til å bunnfelle. Bør jeg sette den inn på kjøl nå, selv om den ikke er gått 100 % ferdig, eller bør jeg vente og risikere at den ikke bunnfeller skikkelig?
 
Har en starter stående på WLP940 Mexican lager. To pakker (ca. 3 mnd gamle) i en tre liters starter. Den tok ganske raskt av på røreren og sto der i drøye 15 timer før jeg tok den av. Har etterpå stått 27 timer uten rører, men jeg ser det fortsatt kommer bobler opp langs kanten. Mener jeg husker starteren tok tid sist jeg laget en på lagergjær også... Noen med lignende erfaring?

Jeg skal brygge lørdag, og jeg er redd at om jeg setter den i kjøleskapet først i morgen tidlig så får den ikke nok tid til å bunnfelle. Bør jeg sette den inn på kjøl nå, selv om den ikke er gått 100 % ferdig, eller bør jeg vente og risikere at den ikke bunnfeller skikkelig?

Sett den i kjølskapet nå. Du taper nok ikke noe særlig gjær på det.
 
Hvorfor 2 pakker gjær når man alikevel skal lage starter?

1 pakke og litt større starter gir like mye gjær og så sparer man noen kr.

Det betinger selvsagt at du har en 5L kolbe, men hvem kjøper mindre? :p

Starteren hadde da begynt å bli nokså stor, og i og med at jeg ikke vet hvordan den oppfører seg i kolben, da jeg ikke har benyttet den før, klemte jeg heller til med to pakker :)
 
Sett den i kjølskapet nå. Du taper nok ikke noe særlig gjær på det.

Så ikke denne før nå, men gikk i kjøleskapet i dag tidlig. Det kom fortsatt bobler opp langs kolben. Pussig. Mener jeg hadde en litt tilsvarende opplevelse sist med lagergjær også. Mulig man rett og slett må lage disse ett døgn tidligere enn hva man gjør med alegjær... Uansett, håper et drøyt døgn vil være nok til å felle ut gjæren og at dekantering går bra.
 
Så ikke denne før nå, men gikk i kjøleskapet i dag tidlig. Det kom fortsatt bobler opp langs kolben. Pussig. Mener jeg hadde en litt tilsvarende opplevelse sist med lagergjær også. Mulig man rett og slett må lage disse ett døgn tidligere enn hva man gjør med alegjær... Uansett, håper et drøyt døgn vil være nok til å felle ut gjæren og at dekantering går bra.
Lagergjær tar vinter og votter. Minst en dag før, ville jeg sagt. Gjerne mer.
 
Lagergjær tar vinter og votter. Minst en dag før, ville jeg sagt. Gjerne mer.

Tydeligvis. Starteren sto i romtemperatur så hadde trodd den ville gjære ut kjappere. Blir nok bra likevel. Lå et fint gjærlag i bunnen av kolben når jeg satte den på kjøl i dag tidlig, så vil ikke tro potensiale for mer gjær var så mye høyere, ref @Finn Berger sin tilbakemelding. Men, lesson learned.
 
Tydeligvis. Starteren sto i romtemperatur så hadde trodd den ville gjære ut kjappere. Blir nok bra likevel. Lå et fint gjærlag i bunnen av kolben når jeg satte den på kjøl i dag tidlig, så vil ikke tro potensiale for mer gjær var så mye høyere, ref @Finn Berger sin tilbakemelding. Men, lesson learned.
Den bunnfeller så sakte også, syns jeg, så der går det ihvertfall tid.
 
Den bunnfeller så sakte også, syns jeg, så der går det ihvertfall tid.

Ikke akkurat betryggende å høre. Kjenner jeg ikke er så sugen på å verken helle 3 liter starter i totalt 23 liter pils, eller risikere å dekantere av for mye gjær om det ikke bunnfeller godt nok.
 
Ikke akkurat betryggende å høre. Kjenner jeg ikke er så sugen på å verken helle 3 liter starter i totalt 23 liter pils, eller risikere å dekantere av for mye gjær om det ikke bunnfeller godt nok.
Og jeg har vært redd for at de cellene som bunnfeller treigest er de du trenger for å få en god utgjæring.
 
Det er jo bare å måle gravity om du er i tvil, da? Enig med Petter i at 1 pakke til 3 liter er bedre enn 2. En vanlig 25 liters batch trenger neppe mer enn 2,5 liter starter (450 mrd celler).
 
Det er jo bare å måle gravity om du er i tvil, da? Enig med Petter i at 1 pakke til 3 liter er bedre enn 2. En vanlig 25 liters batch trenger neppe mer enn 2,5 liter starter (450 mrd celler).

Det er for sent nå å måle da den allerede står på kjøl. Får være ute i bedre tid neste gang slik at den får stå lenger.
 
Hvorfor 2 pakker gjær når man alikevel skal lage starter?

1 pakke og litt større starter gir like mye gjær og så sparer man noen kr.

Det betinger selvsagt at du har en 5L kolbe, men hvem kjøper mindre? :p

De som følger rådet i gjærstarterartikkelen til Bryggselv:(.

@Finn Berger dette med å ta starteren av røreren etter 12-18 timer for så å stå resten av tiden uten magnetrører, gjelder det for lagergjær også?

Ja. All gjær har nok det samme behovet for å samle på seg opplagsnæring før den går i dvale, hvilket er poenget med denne praksisen. Men det er et trøblete råd å følge. Jeg har vært i din situasjon noen ganger, og særlig med gjær som flokkulerer dårlig, er det kjedelig.

Forstår jeg rett, eller har du ennå ikke dekantert den? I så fall: Mål SG på det du heller av, så finner du ut hvor langt den har gjæret ut.
 
De som følger rådet i gjærstarterartikkelen til Bryggselv:(.



Ja. All gjær har nok det samme behovet for å samle på seg opplagsnæring før den går i dvale, hvilket er poenget med denne praksisen. Men det er et trøblete råd å følge. Jeg har vært i din situasjon noen ganger, og særlig med gjær som flokkulerer dårlig, er det kjedelig.

Forstår jeg rett, eller har du ennå ikke dekantert den? I så fall: Mål SG på det du heller av, så finner du ut hvor langt den har gjæret ut.

Det har ingenting med artikkelen til Bryggselv å gjøre. Jeg ville bare ikke ha et altfor stort volum i kolben med en gjær jeg aldri før har testet, og ikke har noen anelse om hvordan oppfører seg. I tilfelle gris. Neste gang blir det en pakke, tok ikke akkurat av denne her.

Nei, jeg har ikke dekantert starteren enda. Det gjør jeg på bryggedagen, altså i morgen, etter at den da har fått halvannet døgn på kjøl.

EDIT: Hva tenker du er fordelen med å måle SG på det jeg heller av? Tenker du utgjæret øl = nok gjær. Høy SG = for lite gjær?
 
Det har ingenting med artikkelen til Bryggselv å gjøre. Jeg ville bare ikke ha et altfor stort volum i kolben med en gjær jeg aldri før har testet, og ikke har noen anelse om hvordan oppfører seg. I tilfelle gris. Neste gang blir det en pakke, tok ikke akkurat av denne her.

Nei, jeg har ikke dekantert starteren enda. Det gjør jeg på bryggedagen, altså i morgen, etter at den da har fått halvannet døgn på kjøl.

EDIT: Hva tenker du er fordelen med å måle SG på det jeg heller av? Tenker du utgjæret øl = nok gjær. Høy SG = for lite gjær?

hehe - det første der var et svar på Petters spørsmål om hvem som kjøper noe mindre enn en femliters erlenmeyerkolbe. Bryggselv skriver: "Lager du 50 liter og oppover bør du vurdere en 5-liters erlenmeyerkolbe, spesielt om du skal brygge øl med høy OG – eller en lager. Brygger du mindre enn 50 liter vil en 3-liters erlenmeyerkolbe fungere til det meste." Det har antakelig lurt mange til å kjøpe en treliters kolbe. Så oppdager de jo fort at det skal lite til før det skummer over i den. Det skummer fort nok over i femliters, faktisk, så jeg skulle gjerne hatt noe enda større.

Lagergjær mener jeg forresten ikke er det største problemet på den måten.
 
EDIT: Hva tenker du er fordelen med å måle SG på det jeg heller av? Tenker du utgjæret øl = nok gjær. Høy SG = for lite gjær?
Jeg ville ikke bekymret meg for gjærmengden. Brewfather estimerte den til godt over 600 mrd celler, så det blir neppe for lite selv om starteren ikke var 100 % ferdig.
 
hehe - det første der var et svar på Petters spørsmål om hvem som kjøper noe mindre enn en femliters erlenmeyerkolbe. Bryggselv skriver: "Lager du 50 liter og oppover bør du vurdere en 5-liters erlenmeyerkolbe, spesielt om du skal brygge øl med høy OG – eller en lager. Brygger du mindre enn 50 liter vil en 3-liters erlenmeyerkolbe fungere til det meste." Det har antakelig lurt mange til å kjøpe en treliters kolbe. Så oppdager de jo fort at det skal lite til før det skummer over i den. Det skummer fort nok over i femliters, faktisk, så jeg skulle gjerne hatt noe enda større.

Lagergjær mener jeg forresten ikke er det største problemet på den måten.

Aaaahhh, da er jeg med! Jeg har lenge brukt en 3-liters kolbe, men til lager fant jeg ut at den fort ble snau. Også til enkelte alestammer som sparket hardt fra seg! Går nok ikke tilbake til å bruke den så ofte nå som jeg har anskaffet 5-literskolben ;)
 
Jeg ville ikke bekymret meg for gjærmengden. Brewfather estimerte den til godt over 600 mrd celler, så det blir neppe for lite selv om starteren ikke var 100 % ferdig.

Jeg dro godt på denne gangen :D Skal vel en del til for å overpitche, og dette med nok gjær er jo nokså viktig når man brygger lager. Så tenkte det var bedre å være på den sikre siden. Det kan jo også vise seg å ha vært lurt i og med at starteren trolig ikke var gått seg 100 % ferdig :)
 
Tilbake
Topp