Hei.
Jeg begynte med ølbrygging for litt under et år siden, og har nå skaffet meg en fryseboks og ekstern termostat som skal brukes til gjæringsskap.
Tenkte jeg skulle prøve meg på noe undergjæret øl, og prøver å lese meg frem til beste fremgangsmåte.
Jeg har lest gjennom det jeg kan finne av informasjon på dette forumet om gjæringsprosessen for en lager, men har fremdeles noen spørsmål ang prosessen.
Slik jeg forstår det skal man bruke mye gjær (starter) og gjære på 8-12 (??) grader.
1. Vedr temperatur i gjæringsskapet. Pleier man å gå for "anbefalt gjæringstemperatur" som står på gjærpakken, eller er det andre praksiser her?
2. Hvordan finner jeg ut om diacetyl steg er nødvendig for ølet mitt? Kan diacetyl steg gjøre noen skade på ølet dersom det ikke er nødvendig, eller er det bare å inkludere det i gjæringsprosessen uansett?
3. Når ølet er ferdig gjæret, er det best å tappe direkte på flaske for kald lagring, eller skal jeg lagre det kaldt en stund i gjæringsbøtta før flasking? Leste på howtobrew.com hvor jeg tolker det som at ølet bør lagres i gjæringskaret en stund før flasking, men leser her på foumet at folk flasker direkte? Hva er fordeler eller ulemper med den ene eller andre metoden?
4. Jeg leser også at noen kjøler ølet sakte ned før lagring, noen skriver 1 grad per døgn o.l. Er dette etter karbonering? Hvorfor gjøres dette? Kan det gi usmaker på ølet dersom man ikke kjøler det ned sakte?
Jeg er nybegynner med begrensede kunnskaper, så jeg håper spørsmålene mine var forståelige.
Dersom det jeg spør om allerede er besvart her på foumet, hadde det vært fint med en lenke til aktuell tråd.
Jeg har som sagt lest mye her på forumet, og har ikke klart å få besvart disse spørsmålene.
På forhånd takk!
mvh Stein
Jeg begynte med ølbrygging for litt under et år siden, og har nå skaffet meg en fryseboks og ekstern termostat som skal brukes til gjæringsskap.
Tenkte jeg skulle prøve meg på noe undergjæret øl, og prøver å lese meg frem til beste fremgangsmåte.
Jeg har lest gjennom det jeg kan finne av informasjon på dette forumet om gjæringsprosessen for en lager, men har fremdeles noen spørsmål ang prosessen.
Slik jeg forstår det skal man bruke mye gjær (starter) og gjære på 8-12 (??) grader.
1. Vedr temperatur i gjæringsskapet. Pleier man å gå for "anbefalt gjæringstemperatur" som står på gjærpakken, eller er det andre praksiser her?
2. Hvordan finner jeg ut om diacetyl steg er nødvendig for ølet mitt? Kan diacetyl steg gjøre noen skade på ølet dersom det ikke er nødvendig, eller er det bare å inkludere det i gjæringsprosessen uansett?
3. Når ølet er ferdig gjæret, er det best å tappe direkte på flaske for kald lagring, eller skal jeg lagre det kaldt en stund i gjæringsbøtta før flasking? Leste på howtobrew.com hvor jeg tolker det som at ølet bør lagres i gjæringskaret en stund før flasking, men leser her på foumet at folk flasker direkte? Hva er fordeler eller ulemper med den ene eller andre metoden?
4. Jeg leser også at noen kjøler ølet sakte ned før lagring, noen skriver 1 grad per døgn o.l. Er dette etter karbonering? Hvorfor gjøres dette? Kan det gi usmaker på ølet dersom man ikke kjøler det ned sakte?
Jeg er nybegynner med begrensede kunnskaper, så jeg håper spørsmålene mine var forståelige.
Dersom det jeg spør om allerede er besvart her på foumet, hadde det vært fint med en lenke til aktuell tråd.
Jeg har som sagt lest mye her på forumet, og har ikke klart å få besvart disse spørsmålene.
På forhånd takk!
mvh Stein