Gjæring og lagring av pils / lager

Hei.
Jeg begynte med ølbrygging for litt under et år siden, og har nå skaffet meg en fryseboks og ekstern termostat som skal brukes til gjæringsskap.
Tenkte jeg skulle prøve meg på noe undergjæret øl, og prøver å lese meg frem til beste fremgangsmåte.

Jeg har lest gjennom det jeg kan finne av informasjon på dette forumet om gjæringsprosessen for en lager, men har fremdeles noen spørsmål ang prosessen.

Slik jeg forstår det skal man bruke mye gjær (starter) og gjære på 8-12 (??) grader.

1. Vedr temperatur i gjæringsskapet. Pleier man å gå for "anbefalt gjæringstemperatur" som står på gjærpakken, eller er det andre praksiser her?

2. Hvordan finner jeg ut om diacetyl steg er nødvendig for ølet mitt? Kan diacetyl steg gjøre noen skade på ølet dersom det ikke er nødvendig, eller er det bare å inkludere det i gjæringsprosessen uansett?

3. Når ølet er ferdig gjæret, er det best å tappe direkte på flaske for kald lagring, eller skal jeg lagre det kaldt en stund i gjæringsbøtta før flasking? Leste på howtobrew.com hvor jeg tolker det som at ølet bør lagres i gjæringskaret en stund før flasking, men leser her på foumet at folk flasker direkte? Hva er fordeler eller ulemper med den ene eller andre metoden?

4. Jeg leser også at noen kjøler ølet sakte ned før lagring, noen skriver 1 grad per døgn o.l. Er dette etter karbonering? Hvorfor gjøres dette? Kan det gi usmaker på ølet dersom man ikke kjøler det ned sakte?

Jeg er nybegynner med begrensede kunnskaper, så jeg håper spørsmålene mine var forståelige.
Dersom det jeg spør om allerede er besvart her på foumet, hadde det vært fint med en lenke til aktuell tråd.
Jeg har som sagt lest mye her på forumet, og har ikke klart å få besvart disse spørsmålene. :)

På forhånd takk!
mvh Stein
 
Takk for tilbakemelding.
Jeg ser du spør om en del av de samme tingene som meg, men kan ikke se at det er noen som faktisk har svart på spørsmålene. :)
Da tenker jeg spesielt på det med modning på bøtta etter gjæring.
Eller har jeg oversett noe?

Alle tilbakemeldinger mottas med takk.
 
Ser forresten at jeg har fått delvis svar på mitt spørsmål nr 2 i tråden du linket til.
Altså, at man finner ut om diacetyl rast er nødvendig ved å smake på ølet.
Smør-lignende smak?
 
Kvier meg litt for å svare, vil helst ha hjelp av noen voksne:) Men lukt og smak ja vil være indikatorer på diacetyl/svovel.Uansett gjør du ikke noe galt ved å foreta en D-rast, men krever at du har god oversikt på hvor langt gjæringen er kommet.Ang. lagring later det til å være flere veier til Rom. US bryggere virker det som ofte gjør lagringen på sekundærkar og ikke flasker som er beskrevet i flere Norbrygg tråder. Kan det være slik at det rett og slett ikke spiller særlig rolle? Og man bare utsetter øllet for unødig oksidasjonsrisk ved overføring til sekundær? Anyone?
 
Sist redigert:
Det virker å være relativt god enighet på dette forumet at omstikking til sekundærkar er unødvendig, gjæringen vil som oftest være ferdig før autolyse forekommer. La ølet gjære ferdig i primærkar (2-3 uker), hev temp mot slutten for å rydde opp, ie diacetyl osv. Flask og karbonér i romtemperatur (~2 uker). Sett kaldt og lagre i 3-4 uker.

Min erfaring er at jeg fint gjæret ferdig på 2,5 uker, med stegvis heving av temp den siste tiden (finnes tråder om å "hurtiggjære" på et par uker). Lagringen var også nødvendig, siste rest av svovel forsvant etter 3 uken kaldt. Dette var for øvrig med WLP833.
 
Tilbake
Topp