gjæring etter en uke

Uli

 
Hei!

Jeg er ganske ny her, og på min batch nr. 5 har jeg oppdaget noe merkelig. Den første uken i gjærkaret var helt vanlig, det begynte å boble etter ett døgn, og etter en uke var det slutt med boblingen. Men etter ca. 10 dager begynte nå ølet å "suge" på gjærlåsen. Den røde hetten som vanligvis flyter på starsan-løsningen ca. ett cm. under vannoverflaten, ble nå sugd ned helt til bunn. Jeg måtte løfte den opp et par ganger for å unngå at væsken i gjærlåsen ble sugd inn i gjærkaret. Hva kan være årsaken til denne "sugeeffekten"? Gjærtemperaturen er på ca. 21 grader.
 
Hei.

Jeg er også fersk i gamet, men vet såpass at gjæringen utvikler varme og varmt er større enn kaldt. Så da vil jeg tro at når gjæraktiviteten er slutt, så synker temperaturen i brygget og det tar mindre plass. Det betyr at det må passere luft tilbake til gjærkaret.
 
Tilbake
Topp