Gahr
Norbrygg-medlem
Det er ingen vits å tilsette sukker i etterkant. Det vil ikke gjøre at FG rent teknisk sett synker spesielt mye (derimor gjør det at OG blir høyere og at alkoholprosenten går noe opp), og du får ikke et (smaksmessig) tørrere øl. I 23 liter øl vil OG øke med ca. 1,6 per 100 g tilsatt sukker, noe som vil gjøre at alkoholprosenten øker med tilnærmet 0,2 %. Sukker gir smaksmessig tørrere øl kun hvis man bruker det i stedet for malt/maltekstrakt. Hvis man skal prøve seg på et anslag av OG og alkoholprosent i ølene du har brygget, kan det kanskje bli noe slikt som dette:
Øl tilsatt 3 kg amber spraymalt (jeg antar det er spraymalt du har tilsatt):
I 23 liter øl vil 3 kg spraymalt tilføre ca 49 oechslegrader. 1,8 kg flytende maltekstrakt (som var i settet) vil tilføre ca. 23 oechslegrader. Altså vil OG her ha vært et sted i området rundt 71. Med en FG på 19 har du etter forholdene hatt en helt akseptabel utgjæring, og en alkoholprosent på ca. 6,9. ((71-19)/7,5=6,9.) Det er her viktig å merke seg følgende: Mål alltid OG før du tilsetter gjæren i brygget. FG gir egentlig bare mening om man ser den i forhold til OG. Som en (grov) tommelfingerregel kan man si at FG i de fleste tilfeller vill være på omtrent 25 % av OG-vedien. Dette avhenger dog av ganske mange faktorer, og man skal ikke se seg blind på en slik regel. Gjæringen er over når den er over...
Øl tilsatt 1,8 ka maltekstrakt (jeg antar du har brukt flytende ekstrakt her):
Følger vi utregningen fra det forrige ølet vil ølet med minst ekstrakt ha hatt en OG på ca. 46 (2 x 1,8 kg flytende ekstrakt). Med en FG på 16 vil det da inneholde ca. 4 % alkohol. Også dette ølet vil etter forholdene ha en relativt grei utgjæring, men kunne kanskje ha vært noe tørrere. Jeg hadde imidlertid ikke tilsatt mer sukker her. Antakeligvis vil det ikke bedre smaken på ølet.
Det å bytte ut sukker med maltekstrakt i ølsett er ikke nødvendigvis så uproblematisk som det ofte påstås. Siden (som Eduard har vært inne på) sett ofte er produsert med tanke på at man skal bruke sukker som gjærer helt ut,vil det fort bli dårligere utgjæring om man bytter alt sukkeret med maltekstrakt. I en del tilfeller kan det være ok bare å bytte ut halvparten. Rent smaksmessig er det dog ofte bra å kutte sukkeret i sett. Alternativt kutter man ut settet halt og bruker kun ekstrakt som man tilsette humle selv. Kombinert med god (og nok) gjær, vil man da kunne lage øl som er fullt på høyde med hva det måtte være. Merk også at det for oss hjemmebryggere ikke finnes noen måte å regne ut alkoholprosent helt nøyaktig på. Vi kan bruke formelen ovenfor, men vil aldri kunne fastslå helt nøyaktig alkoholinnhold. Men, smaken er tross alt det viktigste, ikke styrken :skaal2:
Øl tilsatt 3 kg amber spraymalt (jeg antar det er spraymalt du har tilsatt):
I 23 liter øl vil 3 kg spraymalt tilføre ca 49 oechslegrader. 1,8 kg flytende maltekstrakt (som var i settet) vil tilføre ca. 23 oechslegrader. Altså vil OG her ha vært et sted i området rundt 71. Med en FG på 19 har du etter forholdene hatt en helt akseptabel utgjæring, og en alkoholprosent på ca. 6,9. ((71-19)/7,5=6,9.) Det er her viktig å merke seg følgende: Mål alltid OG før du tilsetter gjæren i brygget. FG gir egentlig bare mening om man ser den i forhold til OG. Som en (grov) tommelfingerregel kan man si at FG i de fleste tilfeller vill være på omtrent 25 % av OG-vedien. Dette avhenger dog av ganske mange faktorer, og man skal ikke se seg blind på en slik regel. Gjæringen er over når den er over...
Øl tilsatt 1,8 ka maltekstrakt (jeg antar du har brukt flytende ekstrakt her):
Følger vi utregningen fra det forrige ølet vil ølet med minst ekstrakt ha hatt en OG på ca. 46 (2 x 1,8 kg flytende ekstrakt). Med en FG på 16 vil det da inneholde ca. 4 % alkohol. Også dette ølet vil etter forholdene ha en relativt grei utgjæring, men kunne kanskje ha vært noe tørrere. Jeg hadde imidlertid ikke tilsatt mer sukker her. Antakeligvis vil det ikke bedre smaken på ølet.
Det å bytte ut sukker med maltekstrakt i ølsett er ikke nødvendigvis så uproblematisk som det ofte påstås. Siden (som Eduard har vært inne på) sett ofte er produsert med tanke på at man skal bruke sukker som gjærer helt ut,vil det fort bli dårligere utgjæring om man bytter alt sukkeret med maltekstrakt. I en del tilfeller kan det være ok bare å bytte ut halvparten. Rent smaksmessig er det dog ofte bra å kutte sukkeret i sett. Alternativt kutter man ut settet halt og bruker kun ekstrakt som man tilsette humle selv. Kombinert med god (og nok) gjær, vil man da kunne lage øl som er fullt på høyde med hva det måtte være. Merk også at det for oss hjemmebryggere ikke finnes noen måte å regne ut alkoholprosent helt nøyaktig på. Vi kan bruke formelen ovenfor, men vil aldri kunne fastslå helt nøyaktig alkoholinnhold. Men, smaken er tross alt det viktigste, ikke styrken :skaal2: