Hei,
Da har jeg gjort mitt første brygg, og ting gikk ikke helt etter planen. Men jeg har lært endel og tror nok neste brygg vil gå lettere . Jeg håper noen kan komme med tilbakemeldinger på om tingene som har skjedd kan ha ødelagt mitt første brygg.
Jeg brygget en batch på 40L, 49L kokevolum.
Vannet jeg tappet over i meskekaret (Coleman Extreme) var for kaldt, så når jeg hadde rørt inn malten lå tempen på 65.0 grader (jeg har hørt man bør begynne på 66-67). Så jeg varmet 3L av mash out vannet (totalt 12L) og tilsatte dette. Men dette hjalp ikke, temp sank til 64.0 (mistenker jeg gjorde noe dumt her). Så tappet jeg ut 7L vørter og kokte det opp, og helte det tilbake i meskekaret. Da steg tempen for mye :bank2: (har nå skjønt at jeg bør bruke BeerSmith til å regne ut hvor mye vann jeg skulle kokt opp). Så nå kom tempen opp i 72.5 C, jeg stod med lokket oppe en god stund å rørte rundt for å få ned tempen, når den var 67C lukket jeg lokket. Jeg er bekymret for av 72.5C kan ha drept enzymer jeg trenger? Men det gikk nok 25min med temp på 63-65 før det kom opp i 67C. Etter jeg hadde kjølt ned til 67 stod det i en time etter dette.
Kokevolum stemte veldig bra med beregninger, det kom 49L i kjelen. Men etter vørter var avkjølt og jeg begynte å tappe på gjæringsfat fant jeg ut at jeg har hatt brenneren på for høy effekt under kokingen. For mye vann var fordampet så jeg fikk 30L i gjæringspann i stedet for 40L Jeg målte OG til 1.080 i stedet for 1.056. Jeg tilsatte gjær, satte på gjærlås og satte det til gjæring. Etter 2 timer kom jeg på at jeg kanskje kunne tilsette 10L kokt vann for kompensere for at 10L for mye fordampet. Så jeg kokte opp 10L, lot det koke i 15min med kjøler i, og kjølte det ned til gjæringstempratur. Så tok jeg opp gjærlåsen og pakningen rundt og la det i starsand. Så tok jeg hevert fra starsand og fyllte på rett mengde vann i begge gjæringsfat. Det jeg er redd for er om jeg kan skadet ølet med dette? Er det rett at OG etter å ha tilsatt 10L vann blir 1.080 * 30/40 = OG 1.060? OG 1.060 etter å ha tilsatt 10L stemmer jo tålig godt med oppskriften som sa OG 1.056.
Nå har vørter stått i ca 12 timer og det har begynt å putre litt i gjærlås. Ikke mye, det kommer kanskje bobler ca hvert minutt. Høres dette normalt ut?
Er litt redd for at jeg har ødelagt mitt første brygg, så håper noen kan komme med tilbakemelding
Da har jeg gjort mitt første brygg, og ting gikk ikke helt etter planen. Men jeg har lært endel og tror nok neste brygg vil gå lettere . Jeg håper noen kan komme med tilbakemeldinger på om tingene som har skjedd kan ha ødelagt mitt første brygg.
Jeg brygget en batch på 40L, 49L kokevolum.
Vannet jeg tappet over i meskekaret (Coleman Extreme) var for kaldt, så når jeg hadde rørt inn malten lå tempen på 65.0 grader (jeg har hørt man bør begynne på 66-67). Så jeg varmet 3L av mash out vannet (totalt 12L) og tilsatte dette. Men dette hjalp ikke, temp sank til 64.0 (mistenker jeg gjorde noe dumt her). Så tappet jeg ut 7L vørter og kokte det opp, og helte det tilbake i meskekaret. Da steg tempen for mye :bank2: (har nå skjønt at jeg bør bruke BeerSmith til å regne ut hvor mye vann jeg skulle kokt opp). Så nå kom tempen opp i 72.5 C, jeg stod med lokket oppe en god stund å rørte rundt for å få ned tempen, når den var 67C lukket jeg lokket. Jeg er bekymret for av 72.5C kan ha drept enzymer jeg trenger? Men det gikk nok 25min med temp på 63-65 før det kom opp i 67C. Etter jeg hadde kjølt ned til 67 stod det i en time etter dette.
Kokevolum stemte veldig bra med beregninger, det kom 49L i kjelen. Men etter vørter var avkjølt og jeg begynte å tappe på gjæringsfat fant jeg ut at jeg har hatt brenneren på for høy effekt under kokingen. For mye vann var fordampet så jeg fikk 30L i gjæringspann i stedet for 40L Jeg målte OG til 1.080 i stedet for 1.056. Jeg tilsatte gjær, satte på gjærlås og satte det til gjæring. Etter 2 timer kom jeg på at jeg kanskje kunne tilsette 10L kokt vann for kompensere for at 10L for mye fordampet. Så jeg kokte opp 10L, lot det koke i 15min med kjøler i, og kjølte det ned til gjæringstempratur. Så tok jeg opp gjærlåsen og pakningen rundt og la det i starsand. Så tok jeg hevert fra starsand og fyllte på rett mengde vann i begge gjæringsfat. Det jeg er redd for er om jeg kan skadet ølet med dette? Er det rett at OG etter å ha tilsatt 10L vann blir 1.080 * 30/40 = OG 1.060? OG 1.060 etter å ha tilsatt 10L stemmer jo tålig godt med oppskriften som sa OG 1.056.
Nå har vørter stått i ca 12 timer og det har begynt å putre litt i gjærlås. Ikke mye, det kommer kanskje bobler ca hvert minutt. Høres dette normalt ut?
Er litt redd for at jeg har ødelagt mitt første brygg, så håper noen kan komme med tilbakemelding