Hei godtfolk.
Etter å ha vært gjennom 3x Gahr sett fra Bryggselv (America IPA, Citra IPA og ny American IPA), skal vi til uken ut på dypt vann for første gang, og prøve oss på en fornorsket versjon av en Anchor Steam Clone lastet ned fra Beersmith sine sider...
I Beersmith ser alt greit ut, men det er et par ting jeg føler at ikke er helt under kontroll... For å ta utstyret først, vi brygger BIAB med 36l kjele. Har gjort oss for vane å tappe av vørter (ca 3 l) og helle over i mesken et par ganger i løpet av meske prosessen, og også ta et par runder etter at posen er tatt ut og hengt til avrenning. Vi har ikke vært helt fornøyd med effektiviteten, og har derfor økt maltinnholdet med 10% i denne runden..
Første gang med flytende gjær og starter. Etter litt innføring hos Bryggselv i Stavanger ble det satt 2,8l starter i gårkveld, med to rør WLP810. Går og rister blandingen med jevne mellomrom så tror vi har kontroll på denne...
Så kommer de store spørsmålene...
Iflg oppskriften så skal man meske med 13.5 l vann (67.8 grader i 60 min). Deretter "fly sparge" med 18.9 l vann på 75.6 grader. Vi har ikke utstyr til "fly sparging" så vi tenker oss å skylle maltet som vi har pleid å gjøre (posen med malt over et nytt kar og helle over 10 liter vann på temperatur fra oppskrift), men er da litt usikre på vannmengden.
13.5l høres veldig lite ut til mesking for oss som har mesket med 25l vann i settene fra Bryggselv. Er det noen fordel å ha så lite vann?
Er skylling slik vi tenker oss et godt nok alternativ til "fly sparge", eller bør vi gjøre noe her? Mindre vann, og ha mer vann i meskingen?
Det skal tilsettes tørket maltekstrakt i følge oppskriften, men står ikke noe om når. Har man dette i først? eller kan man spare det til sist og justere OG med dette?
/morten
Original oppskrift:
BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Anchor Steam Clone
Brewer: Gray Slater
Asst Brewer:
Style: California Common Beer
TYPE: All Grain
Taste: (30.0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 27.41 l
Post Boil Volume: 23.62 l
Batch Size (fermenter): 20.82 l
Bottling Volume: 20.25 l
Estimated OG: 1.054 SG
Estimated Color: 20.9 EBC
Estimated IBU: 48.4 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70.00 %
Est Mash Efficiency: 76.9 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
37.85 l Boulder Water Water 1 -
4.08 kg Pale Malt (2 Row) US (3.9 EBC) Grain 2 78.3 %
0.45 kg Victory Malt (49.2 EBC) Grain 3 8.7 %
0.23 kg Crystal 75, 2-Row, (Great Western) (147. Grain 4 4.3 %
0.23 kg Crystal Light - 45L (Crisp) (88.7 EBC) Grain 5 4.3 %
0.23 kg DME Golden Light (Briess) (7.9 EBC) Dry Extract 6 4.3 %
21.26 g Northern Brewer [9.10 %] - Boil 60.0 min Hop 7 22.5 IBUs
21.26 g Northern Brewer [9.10 %] - Boil 30.0 min Hop 8 17.3 IBUs
14.17 g Northern Brewer [8.50 %] - Boil 20.0 min Hop 9 8.5 IBUs
1.00 tbsp Irish Moss (Boil 10.0 mins) Fining 10 -
28.35 g Northern Brewer [9.10 %] - Boil 0.0 min Hop 11 0.0 IBUs
1.0 pkg California Lager (Wyeast Labs #2112) [12 Yeast 12 -
Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 5.22 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 13.53 l of water at 74.2 C 67.8 C 60 min
Sparge: Fly sparge with 18.87 l water at 75.6 C
------
Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------
Etter å ha vært gjennom 3x Gahr sett fra Bryggselv (America IPA, Citra IPA og ny American IPA), skal vi til uken ut på dypt vann for første gang, og prøve oss på en fornorsket versjon av en Anchor Steam Clone lastet ned fra Beersmith sine sider...
I Beersmith ser alt greit ut, men det er et par ting jeg føler at ikke er helt under kontroll... For å ta utstyret først, vi brygger BIAB med 36l kjele. Har gjort oss for vane å tappe av vørter (ca 3 l) og helle over i mesken et par ganger i løpet av meske prosessen, og også ta et par runder etter at posen er tatt ut og hengt til avrenning. Vi har ikke vært helt fornøyd med effektiviteten, og har derfor økt maltinnholdet med 10% i denne runden..
Første gang med flytende gjær og starter. Etter litt innføring hos Bryggselv i Stavanger ble det satt 2,8l starter i gårkveld, med to rør WLP810. Går og rister blandingen med jevne mellomrom så tror vi har kontroll på denne...
Så kommer de store spørsmålene...
Iflg oppskriften så skal man meske med 13.5 l vann (67.8 grader i 60 min). Deretter "fly sparge" med 18.9 l vann på 75.6 grader. Vi har ikke utstyr til "fly sparging" så vi tenker oss å skylle maltet som vi har pleid å gjøre (posen med malt over et nytt kar og helle over 10 liter vann på temperatur fra oppskrift), men er da litt usikre på vannmengden.
13.5l høres veldig lite ut til mesking for oss som har mesket med 25l vann i settene fra Bryggselv. Er det noen fordel å ha så lite vann?
Er skylling slik vi tenker oss et godt nok alternativ til "fly sparge", eller bør vi gjøre noe her? Mindre vann, og ha mer vann i meskingen?
Det skal tilsettes tørket maltekstrakt i følge oppskriften, men står ikke noe om når. Har man dette i først? eller kan man spare det til sist og justere OG med dette?
/morten
Original oppskrift:
BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Anchor Steam Clone
Brewer: Gray Slater
Asst Brewer:
Style: California Common Beer
TYPE: All Grain
Taste: (30.0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 27.41 l
Post Boil Volume: 23.62 l
Batch Size (fermenter): 20.82 l
Bottling Volume: 20.25 l
Estimated OG: 1.054 SG
Estimated Color: 20.9 EBC
Estimated IBU: 48.4 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70.00 %
Est Mash Efficiency: 76.9 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
37.85 l Boulder Water Water 1 -
4.08 kg Pale Malt (2 Row) US (3.9 EBC) Grain 2 78.3 %
0.45 kg Victory Malt (49.2 EBC) Grain 3 8.7 %
0.23 kg Crystal 75, 2-Row, (Great Western) (147. Grain 4 4.3 %
0.23 kg Crystal Light - 45L (Crisp) (88.7 EBC) Grain 5 4.3 %
0.23 kg DME Golden Light (Briess) (7.9 EBC) Dry Extract 6 4.3 %
21.26 g Northern Brewer [9.10 %] - Boil 60.0 min Hop 7 22.5 IBUs
21.26 g Northern Brewer [9.10 %] - Boil 30.0 min Hop 8 17.3 IBUs
14.17 g Northern Brewer [8.50 %] - Boil 20.0 min Hop 9 8.5 IBUs
1.00 tbsp Irish Moss (Boil 10.0 mins) Fining 10 -
28.35 g Northern Brewer [9.10 %] - Boil 0.0 min Hop 11 0.0 IBUs
1.0 pkg California Lager (Wyeast Labs #2112) [12 Yeast 12 -
Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 5.22 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 13.53 l of water at 74.2 C 67.8 C 60 min
Sparge: Fly sparge with 18.87 l water at 75.6 C
------
Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------