Første brygg ferdig, men har et par spørsmål

Hei!

Nå i hæja smakte jeg på mitt første brygg, av typen dannish pilsner (ekstrakt) fra brewferm, men jeg byttet ut gjæren med en de ambefalte på bryggeland(husker ikke navnet i farta).

For å få kulsyre i ølen brukte jeg coopers sukkerdrops for å få riktig mengde, han på bryggeland mente at det var mye lettere!
på boksen sto det at den skulle gjære i 4 dager, men har skjønnt at det er litt i minste laget og at det er en tommelfingerregel at det skal være mindre enn 1 plopp i minuttet fra gjærlåsen når det er ferdig gjæret, så brygget sto i gjærekaret i 10 dager (ca 20 grader varmt). Fleskene sto 9 dager i romtemperatur før jeg satt de i ca 10 grader i 2 uker(hadde sikkert hatt godt av mer tid også, men vil man smake så vil man smake).

Fargen er jeg veldig fornøyd med(det er kanskje det som er vanskligst å få feil da..) og smaken er ikke sånn alt for gæli heller, bortsett fra litt smak av hermetikk som kommer etterhvert..

Men, kullsyra i ølen er ikke som i annen øl jeg har smakt, har ikke smakt alt, men noe av de fleste typer. Min beste beskrivelse er "skarpe bobler", litt sånn som original blå farris. ved helling uten å tilte glasset blir det bare skum(serverte til noen venner som var litt ivri på å smake men da endte opp med et glass med skum). men ved rolig helling og tiltet glass blir det skumlag på ca 1 cm.

Smaken av hermetikk, kan det skyldes at det er første gangen jeg bruker kjelen?(vasket med kausisk soda og skylte godt med masse vann, samt kokte opp vann og tappet ut før jeg kokte ekstraktet)

Og kullsyra, er det rett og slett for at det har vært for mye sukker?
 
Veldig lite håndfast informasjon her.

Men et par generelle småtips.

Man gjærer ikke pils på 20 grader, heller 7-10 grader, ikke i 10 dager, men gjerne tre-fire uker. Tilsatte du mye sukker i tillegg til ekstraktboksen? Hvilken gjær du har brukt er også viktig for å vite hva som har skåret seg. En lagergjør på 20 grader vil ikke bli så veldig bra, men en alegjær trives fint på 20 grader. Du sier kullsyra er skarp, det kan være grunnet for mye karboneringssukker, men uten å vite hvor store flaskene er, så er det vanskelig å si om et drops er for mye. OG/FG, rent utstyr i kontakt med vørter etter koking, infeksjoner, alt mulig rart har innvirkning på sluttresultatet.  :biersmile:
 
anbefaller å ikke starte med pilsner heller, prøv en Pale Ale eller IPA eller noe, mye enklere å få gjennom fermentinger (da pilsner må være ca 7-10 grader). Og det eneste måtten for å være sikkert på at den er ferdig fermentert er å sjekk FG ett par ganger for å se at den er stabil.
 
Tilbake
Topp