Jeg lurer som sakt på noen grunnleggendes forkortelser, og hva di heter. Kanskje få et forklaringsdokument / prioritert tråd?
OG: Original Gravity (Søtstoffinnholdet før gjæring)
FG: Finished Gravity ( Søtstoffinnholdet etter gjøring)
SG: Spesific gravity, målt mende sukker i gjærende vørter. Brukes om målinger mellom OG og FG.
IBU- international bittering Units, kalkulert/estinert mengde bitterhet i øl
EBC- European Beer Color, angir farge/ hvor mørk malten er.
SMR- standard reference Method, amerikansk mål på fargen til malt, 60 SMR= 120 EBC ca..
ABV- alcohol By Volum, mende godsaker i brygget.
FWH- First Wort Hop, humle som tilsettes med en gang i kokekjelen, før det begynner å koke
Mash hop- humle i mesken
Mesk- blanding av vann og malt
Mesking- uttrekking av sukkerstoffer fra kornet, altså tiden kornet og vannet er i kontakt
First runnings- den første kokeklare vørteren som tappes
UT-200- ekstern termostat til feks kjøleskap
Grain Bill- sammensetning av malt/ oppskrift
Plato- mendgemål på sukker i vørter, 4 SG poeng er 1 plato.
RDWHAHB - Relax, don't worry, have a home brew
Fint om noen kunne forklart meg de 3 siste! evt. Kommet med flere kjekke forkortelser for oss relativt nye som ikke har alt på stell enda! Kommer til å oppdatere tråden gjevnlig
OG: Original Gravity (Søtstoffinnholdet før gjæring)
FG: Finished Gravity ( Søtstoffinnholdet etter gjøring)
SG: Spesific gravity, målt mende sukker i gjærende vørter. Brukes om målinger mellom OG og FG.
IBU- international bittering Units, kalkulert/estinert mengde bitterhet i øl
EBC- European Beer Color, angir farge/ hvor mørk malten er.
SMR- standard reference Method, amerikansk mål på fargen til malt, 60 SMR= 120 EBC ca..
ABV- alcohol By Volum, mende godsaker i brygget.
FWH- First Wort Hop, humle som tilsettes med en gang i kokekjelen, før det begynner å koke
Mash hop- humle i mesken
Mesk- blanding av vann og malt
Mesking- uttrekking av sukkerstoffer fra kornet, altså tiden kornet og vannet er i kontakt
First runnings- den første kokeklare vørteren som tappes
UT-200- ekstern termostat til feks kjøleskap
Grain Bill- sammensetning av malt/ oppskrift
Plato- mendgemål på sukker i vørter, 4 SG poeng er 1 plato.
RDWHAHB - Relax, don't worry, have a home brew
Fint om noen kunne forklart meg de 3 siste! evt. Kommet med flere kjekke forkortelser for oss relativt nye som ikke har alt på stell enda! Kommer til å oppdatere tråden gjevnlig