Morten Sannerud
Norbrygg-medlem
I går brygget jeg solo for første gang på min bb30, totalt mitt fjerde brygg. Jeg brygget en kölsch fra bryggselv med forventet OG=1.046-1.049 og forventet volum på 25 liter. Som de foregående gangene jeg har brygget fikk jeg lavere volum enn ventet og for høy OG. Jeg tror problemet ligger i veldig høy fordamping under kokingen.
Jeg startet med å varme opp 20 liter vann under meskingen og holdt 64dC i 60 min, deretter 5 min ved 78dC og skylte så med ca 13 liter vann på 79dC. Det ble ca 27 liter når kokingen startet og endte med 19 liter i gjæringskaret med OG=1.055, da lå det rundt 3 liter med grums igjen i bunnen av bb30. Brukte to poser med WLP029. Forventet FG=1.008-1.012 fra oppskriften, kan jeg forvente å se samme differanse i FG som på OG?
Hvordan vil den høye OGen påvirke ølet, annet enn alkoholnivået? Kan jeg koke opp 6liter sukkerlake under flaskingen, jeg synes kanskje det virker som mye vann..?
Hvordan kan jeg forhindre så høy fordamping under kok? I går satte jeg regulatoren på 70% under kokingen, men gav ikke noe forskjell i volum fra mine tidligere brygg. Kan jeg koke opp vann og tilsette mot slutten av kokingen? Vil dette endre ha betydning for smaken? Jeg har ikke mulighet til å starte kokingen med mer vann...
Jeg startet med å varme opp 20 liter vann under meskingen og holdt 64dC i 60 min, deretter 5 min ved 78dC og skylte så med ca 13 liter vann på 79dC. Det ble ca 27 liter når kokingen startet og endte med 19 liter i gjæringskaret med OG=1.055, da lå det rundt 3 liter med grums igjen i bunnen av bb30. Brukte to poser med WLP029. Forventet FG=1.008-1.012 fra oppskriften, kan jeg forvente å se samme differanse i FG som på OG?
Hvordan vil den høye OGen påvirke ølet, annet enn alkoholnivået? Kan jeg koke opp 6liter sukkerlake under flaskingen, jeg synes kanskje det virker som mye vann..?
Hvordan kan jeg forhindre så høy fordamping under kok? I går satte jeg regulatoren på 70% under kokingen, men gav ikke noe forskjell i volum fra mine tidligere brygg. Kan jeg koke opp vann og tilsette mot slutten av kokingen? Vil dette endre ha betydning for smaken? Jeg har ikke mulighet til å starte kokingen med mer vann...