For høy OG

Morten Sannerud

Norbrygg-medlem
I går brygget jeg solo for første gang på min bb30, totalt mitt fjerde brygg. Jeg brygget en kölsch fra bryggselv med forventet OG=1.046-1.049 og forventet volum på 25 liter. Som de foregående gangene jeg har brygget fikk jeg lavere volum enn ventet og for høy OG. Jeg tror problemet ligger i veldig høy fordamping under kokingen.

Jeg startet med å varme opp 20 liter vann under meskingen og holdt 64dC i 60 min, deretter 5 min ved 78dC og skylte så med ca 13 liter vann på 79dC. Det ble ca 27 liter når kokingen startet og endte med 19 liter i gjæringskaret med OG=1.055, da lå det rundt 3 liter med grums igjen i bunnen av bb30. Brukte to poser med WLP029. Forventet FG=1.008-1.012 fra oppskriften, kan jeg forvente å se samme differanse i FG som på OG?

Hvordan vil den høye OGen påvirke ølet, annet enn alkoholnivået? Kan jeg koke opp 6liter sukkerlake under flaskingen, jeg synes kanskje det virker som mye vann..?

Hvordan kan jeg forhindre så høy fordamping under kok? I går satte jeg regulatoren på 70% under kokingen, men gav ikke noe forskjell i volum fra mine tidligere brygg. Kan jeg koke opp vann og tilsette mot slutten av kokingen? Vil dette endre ha betydning for smaken? Jeg har ikke mulighet til å starte kokingen med mer vann...
 
Ang å få mindre fordampning så er jo en mulighet å redusere koketiden. Er jo flere som opplever at man ikke må koke så lenge som normen tilsier.

Edit: man kan også delvis dekke til kjelen med et lokk.
 
I går brygget jeg solo for første gang på min bb30, totalt mitt fjerde brygg. Jeg brygget en kölsch fra bryggselv med forventet OG=1.046-1.049 og forventet volum på 25 liter. Som de foregående gangene jeg har brygget fikk jeg lavere volum enn ventet og for høy OG. Jeg tror problemet ligger i veldig høy fordamping under kokingen.

Jeg startet med å varme opp 20 liter vann under meskingen og holdt 64dC i 60 min, deretter 5 min ved 78dC og skylte så med ca 13 liter vann på 79dC. Det ble ca 27 liter når kokingen startet og endte med 19 liter i gjæringskaret med OG=1.055, da lå det rundt 3 liter med grums igjen i bunnen av bb30. Brukte to poser med WLP029. Forventet FG=1.008-1.012 fra oppskriften, kan jeg forvente å se samme differanse i FG som på OG?

Hvordan vil den høye OGen påvirke ølet, annet enn alkoholnivået? Kan jeg koke opp 6liter sukkerlake under flaskingen, jeg synes kanskje det virker som mye vann..?

Hvordan kan jeg forhindre så høy fordamping under kok? I går satte jeg regulatoren på 70% under kokingen, men gav ikke noe forskjell i volum fra mine tidligere brygg. Kan jeg koke opp vann og tilsette mot slutten av kokingen? Vil dette endre ha betydning for smaken? Jeg har ikke mulighet til å starte kokingen med mer vann...

Du bare gjør det du antyder, nemlig å kompensere med nødvendig vannmengde når du koker sukkerlaken. Men du skal bare tilsette omtrent 2,8 liter. Det er det du måtte ha tilsatt til de 19 literne for å få en OG på 1.048 i stedet for 1.049. Jeg bruker denne til slike beregninger. Du kan jo bruke den til slutt, når du vet FG. (Da bør du vel trekke fra det du mister i bunnfall i gjæringskaret før du beregner. Gå altså ut fra et volum på f.eks. 18 liter, og så ser du på forskjellen mellom den FG'en du får, og den du helst vil ha. Køslchen bør ikke være for sterk. Jeg sikter mot 4,9 -5,2%. Det som er poenget med en kølsch, blir fort borte om den blir sterkere.

En grei løsning neste gang er det forslår til slutt der, altså å bare toppe opp med kokt vann før du starter kjølingen. Kjøl det ned i kjøleskap på forhånd, så får du en kickstart på kjølingen, også:).

Hvis du kokte i 90 minutter, er ikke 5 liter så mye i fordampning. Men du trenger strengt tatt ikke koke i mer enn 60. Kravet om 90 er nok overdrevet. Det er mange som har kuttet det ned uten å merke noen forskjell i form av mer DMS.
 
Du bare gjør det du antyder, nemlig å kompensere med nødvendig vannmengde når du koker sukkerlaken. Men du skal bare tilsette omtrent 2,8 liter. Det er det du måtte ha tilsatt til de 19 literne for å få en OG på 1.048 i stedet for 1.049. Jeg bruker denne til slike beregninger. Du kan jo bruke den til slutt, når du vet FG. (Da bør du vel trekke fra det du mister i bunnfall i gjæringskaret før du beregner. Gå altså ut fra et volum på f.eks. 18 liter, og så ser du på forskjellen mellom den FG'en du får, og den du helst vil ha. Køslchen bør ikke være for sterk. Jeg sikter mot 4,9 -5,2%. Det som er poenget med en kølsch, blir fort borte om den blir sterkere.

En grei løsning neste gang er det forslår til slutt der, altså å bare toppe opp med kokt vann før du starter kjølingen. Kjøl det ned i kjøleskap på forhånd, så får du en kickstart på kjølingen, også:).

Hvis du kokte i 90 minutter, er ikke 5 liter så mye i fordampning. Men du trenger strengt tatt ikke koke i mer enn 60. Kravet om 90 er nok overdrevet. Det er mange som har kuttet det ned uten å merke noen forskjell i form av mer DMS.

Hvordan får du det til å bli 2.8 liter?
 
Hvordan får du det til å bli 2.8 liter?

Bruker denne. Legger inn volum på 19 liter, OG på 1.055 og ønsket OG på 1.048. Da får jeg opp at jeg må legge til 2,77 liter.

Men beregningen bør vel gjøres når gjæringen er ferdig, med volum til tapping, og oppnådd FG og ønsket FG. Og da må du også bruke ABV-kalkulatoren for å finne ut hvor mye du må endre FG for å treffe ønsket ABV. (Det er jo den som er viktig, til syvende og sist.)
 
Sist redigert:
Takk for mange gode svar! Jeg får ikke brukt lokk da jeg må bruke en ventilhette med et fleksirør for å få dampen inn til ventilatoren, ellers blir det tyrkisk bad på kjøkkenet... Men jeg skal forsøke lavere effekt neste gang.

Når jeg skal regne ut alkoholprosenten, skal jeg da benytte FG før utblandet sukkerlake og den modifiserte verdien for OG? Jeg burde kanskje finne riktig teoretisk alkoholprosent for å så bestemme volum på sukkerlaken?

Det går sikkert å komme seg utenom dette problemet med å justere oppskrifter, men frem til jeg får mer erfaring blir det slike ferdige kit også fremover. Så, er det en av metodene som er å foretrekke for å treffe OG? Det virker jo veldig enkelt å bare øke mengde vann i sukkerlaken... :)
 
Nå er jeg litt bekymret... Jeg overførte til gjæringskaret lørdags kveld, vørteren var kjølt til 17dC. Tilsatte to poser WLP029 og satte karet direkte i kjøleskap med temp styring innstilt til 16 +/- 0.5dC. Nå har det gått tre døgn og det er ingen stormgjæring...

Burde jeg ha latt karet stå i romtemperatur inntil gjæringen startet før jeg satte det kjølig?

Hva gjør jeg nå, bare la det stå på 16 grader eller sette det litt varmere en periode?
 
Etter jeg fikk meg temp kontroller på kjøleskap har ingen av mine brygg hatt noen voldsom stormgjæring. Tar noen dager ekstra men man får renere smak på det ferdige produktet. Brygga samme settet selv og havnet på 1.052 med 25 liter til gjæring.
 
Forrige helg ble ølet flasket, tilsatt sukkerlake og satt til karbonering. Det var det klareste ølet jeg har hatt hittil!

I går kom jeg til å tenke på at tempen er satt til 22dC og at dette er over anbefalt temp for den gjæren... Vil dette ha betydning og burde jeg skru ned tempen eller la vær å la de stå i to hele uker? Er det en generell temperatur man burde bruke for karbonering, eventuelt holde seg til maks temp for den spesifikke gjæren man benytter?

Edit, problemene med manglende plopping skyldtes nok at det ikke er helt tett mellom lokket og bøtta...
 
Forrige helg ble ølet flasket, tilsatt sukkerlake og satt til karbonering. Det var det klareste ølet jeg har hatt hittil!

I går kom jeg til å tenke på at tempen er satt til 22dC og at dette er over anbefalt temp for den gjæren... Vil dette ha betydning og burde jeg skru ned tempen eller la vær å la de stå i to hele uker? Er det en generell temperatur man burde bruke for karbonering, eventuelt holde seg til maks temp for den spesifikke gjæren man benytter?

Edit, problemene med manglende plopping skyldtes nok at det ikke er helt tett mellom lokket og bøtta...

Vanlig romtemperatur er greit - men ingen grunn til å la det stå lenger enn nødvendig oppe i varmen. Så med en gang flaskene er karbonert, setter du dem kaldt.
 
Jeg ser flere skriver dette med når flaskene er ferdig karbonert, men kan man få sjekket dette? Jeg har hittil bare latt de stå i to uker i romtemp...
 
Tilbake
Topp